Kdo je Suboi? Potížistka, nebo královna vietnamského hip-hopu?

Hudba
Suboi Zdroj: thedailybeast.com

V dnešním článku se můžete seznámit s unikátní vietnamskou rapperkou, která se pyšní titulem královna hip-hopu více než zaslouženě.

Narodila se v roce 1990 a je známá jako rapperka, zpěvačka a skladatelka. Je to první vietnamská rapperka, která se ve své zemi stala úspěšnou, a je považována za vietnamskou královnu hip-hopu, vlastním jménem Hàng Lâm Trang Anh.

Suboina matka pracovala na australském konzulátu v Saigonu a otec jako manažer v továrně. Bývala to plachá dívka, která trávila hodně času čtením knih a skládáním básní.  Jak přišla ke svému jménu? Od rodičů získala přezdívku Su po svém prvním vystoupení a od přátel boi, protože se z ní stala naprosto typická teenagerka. Podle svých slov bývala vzteklá a neustále se zaplétala se špatnými lidmi, čímž myslíme prodejce drog a různé kriminální živly. Ale pak obrátila pozornost k hudbě a to ji zachránilo.

Texty mívá introspektivní, avšak otevřené, na téma rodina, láska, společenské tlaky a každodenní život ve Vietnamu.

Fanynkou hip-hopu je od 14 let, kdy si díky poslechu písní začala zlepšovat angličtinu a pokusila se rapovat jako slavní američtí rappeři. Třeba jako Eminem, kterého má hodně v oblibě. Ovšem, když vyrůstala ve Vietnamu, rap se netěšil příliš velké oblibě.

Od začátku kariéry měla potíže najít vlastní poselství pro publikum a zformovat svůj vlastní styl. Měla totiž dvě velké překážky, rodinu a předpojatost fanoušků, kteří tvrdili, že rap je jen pro muže.

Nejprve přijala členství v kapele, která se zaměřovala na covery od Linkin Park, a postupně se vypracovala, až se stala uznávanou a respektovanou rapperkou z vietnamské undergroundové scény. Může se pyšnit titulem první rapperky ve Vietnamu.

Foto: NME

Suboi tvrdí, že existují pouze dvě věci, díky kterým by měl rapper uspět. Dle jejích slov se nikdy nesmí vzdát a měl by poslouchat ostatní, brát si k srdci jejich rady a učit se. 

V roce 2010 debutovala s albem WALK a tak se vytvořila její fanouškovská základna. V roce 2012 založila vlastní společnost Suboi Entertainment a vydala druhé studiové album RUN.

Sama říká, že její tvorbu ovlivňují Eminem, Snoop Dogg, Linkin Park, Aaliyah a mnoho dalších. „Nemohu určit nějaký styl nebo umělce, ale jsem fanynka Mos Defa, Da Brat, Snoop Dogga, Aaliyah, Foxy Brown a nejnovější Azealie Banks. Od Norah Jones, Boba Marleyho, Erykah Badu, po německého umělce Kool Savase, Xaviera Naidoo… Všichni tito umělci hrají velmi důležitou roli v mém osobním životě,“ prozradila.

Zdroj: thedailybeast.com, vietnamnews.vn

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.