Ohlédnutí: To nejzajímavější, co nám V-pop přinesl v roce 2022

Hudba
Zdroj: revelogue.com

Pozdě, ale přeci. Jak všichni jistě pamatujeme, během let 2019, 2020 a 2021 zasáhla celý svět pandemie koronaviru. Během těchto let samozřejmě tvorba hudebníků neustala, právě naopak se zvedla. A rok 2022 toho byl důkazem. Vietnamský hudební trh zaznamenal v tomto roce obrovský boom, ale také porušování autorských práv a díla s nekvalitním obsahem, což vedlo k vydání nového zákona.

Dva nejoblíbenější typy akcí v roce 2022 byly samozřejmě živé koncerty a EP (z angl. Extended Play). Mezi nejvýraznější EP pak patří Sky decade od Sơn Tùng M-TP, nebo Yêu Rồi Yêu Rồi Yêu od Tóc Tiên. Náhlý rozkvět EP se odrazil od různých umělců.

The Masked Singer Vietnam

V roce 2022 ovládlo Vietnam šílenství jménem The Masked Singer Vietnam, s nímž jste se mohli setkat i v našich končinách pod jménem Zlatá maska na Primě. Zpěváci jako Thảo Trang a Trung Quân jsou přímými zástupci zpěváků, kteří se z tohoto fenoménu snažili vystříkat, co šlo. Naopak takový Gray D se v roce 2022 rozhodl více vyjádřit sám sebe. Již zmíněná  Tóc Tiên naopak zaexperimentovala s hudebním mixem.

Disco

Žánr, který v roce 2022 ovládl Vietnam, bylo disco, s nímž zaexperimentovali zpěváci jako je Soobin Hoàng Sơn. Trendem se staly také coververze s disco remixem. Ostatní hudební žánry velké změny nezaznamenaly. Stále se můžete setkat s baladami, rappem nebo R&B a dance, ale takový rock ve Vietnamu na popularitě poměrně hodně ztratil.

Generace Z

V roce 2022 se dostali do popředí především hudebníci z tzv. generace Z (děti nového tisíciletí). Mezi ty, kteří se proslavili, patří hudebníci jako MONO a Tăng Duy Tân. Jejich hudba prakticky trhala rekordy ve velmi krátké době po vypuštění do světa. Co je typickou značkou hudebníků z generace Z? Mnohanásobný talent. Hudba rozmanitých žánrů. Tato generace netoleruje tenorové či sopránové stereotypy, stovky balad s podobnými texty nebo elektronickou taneční hudbu vykrádající staré a nudné písně. Hudba generace Z je komplexní, bohatá a nepředvídatelná. Díla hudební producentky, skladatelky a zpěvačky Mỹ Anh jsou například směsí jazzu, funku, hip-hopu, popu a R&B. Mix, který byste nečekali. Hudba této generace je spojena s technologiemi, sociálními médii a kulturními vlivy.

Zde přinášíme nejsledovanější videoklipy roku 2022, jež obsáhly škálu od srdcervoucích balad po písně s údernými rytmy. Nové i staré umělce.

Počty zhlédnutí se datují k prosinci 2022.

Miu Lê x Karik x Châu Đăng Khoa
Vì Mẹ Anh Bắt Chia Tay

Vítězem roku 2022, s počtem 90 milionů zhlédnutí, se stala melancholická balada, na jejímž vzniku se podíleli zpěvačka Miu Lê a raper Karik. Píseň vypráví o tom, jak byl muž donucen rozejít se s milovanou ženou a prosí jí, aby se posunula dál. Ta žena se s tím však nedokáže smířit a ve snaze dosáhnout odvety a ulevit si, naruší svatební obřad jako falešná nevěsta a poté, co vše rozbije, sebevědomě odejde. Ve dveřích se mine s pravou nevěstou. Hudebně se mi píseň velmi líbí, ale videoklip mi přijde poněkud zvláštně zpracovaný. Práce je to však mistrovská a produkce Châu Đăng Khoa byla kritiky vychválena do nebe.

MONO
Waiting For You

Stříbrnou medaili s počtem shlédnutí 66 milionů získal MONO, vlastním jménem Nguyễn Việt Hoàn s písní Waiting For You. Často čtu, že MONO se v roce 2022 objevil na vietnamské hudební scéně „odnikud“, ale ve skutečnosti je mladším bratrem popové hvězdy Sơn Tùng M-TP. Ať tak či onak, MONO se rychle zbavil nálepky protekčního bratra a svůj talent prokázal vydáním vlastního, úspěšného debutového studiového alba 22. Právě singl Waiting For You se stal tím průlomovým hitem a od svého vydání byl opakovaně přehráván v kavárnách a klubech po celém Vietnamu. MONO tak získal velkou fanouškovskou základnu.

Đức Phúc
Ngày Đầu Tiên

Tato romantická balada, vydaná na Valentýna 2022 je pro páry, které se chystají vzít a dosáhla zhlédnutí 49 milionů, čím získala bronz v nejsledovanějších videoklipech roku 2022. Video dokumentuje dobře naplánovanou žádost o ruku a zajímavostí tohoto videa je, že se jedná o skutečný příběh herečky a modelky Mai Như Quỳnh a uměleckého ředitele Trương Công Minha. Emocionální hlas zpěváka jménem Đức Phúc, sladký text, milá melodie a skutečné emoce, se dotýkají srdce mnoha fanoušků, včetně mého.

Hoàng Thuỳ Linh & ĐEN
Gieo Quẻ

Jedním z nejbarevnějších hudebních videí tohoto roku byl hlavní singl zpěvačky Hoàng Thuỳ Linh Gieo Quẻ z jejího kritikou oceňovaného alba Link. Jak je známo, tato zpěvačka ráda využívá tradiční lidové vietnamské hudby, kterou pak zakomponovává do své tvorby. Tato píseň na tom není jinak. kromě tohoto faktu, můžete také zaznamenat v hudbě zvuk basového bubnu, což je také typický znak její tvorby. Ve videu můžeme Linh vidět v různých barevných a jedinečných oblecích. ať už jako jasnovidku, nebo v různých scénách z vietnamských ulic. Premiéra tohoto videoklipu byla naplánována na 1. 1. 2022, jelikož tato píseň je spojena se začátkem nového roku, kdy Vietnamci chodí prosit a sbírat štěstí do pagod a chrámů. Sama Linh touto písní chtěla podpořit svoji kulturu a povzbudit ostatní Vietnamce v těžkém období.

Dívka v písni má před novým rokem nespočet starostí, jako je kariéra, ekonomika a každodenní život. Samotná láska je však něco, co nemusí vědět předem. Pro ženy nové doby je láska jako vzrušující dárek, zázrak plný překvapení, který nikdo neodhadne. Videoklip měl 47 milionů zhlédnutí.

KEYO
Tòng Phu

Tato srdceryvná balada s kytarovými riffy je doplněna jednoduchým hudebním videem, kde zpěvák KEYO vystoupil s živou kapelou a měl na sobě sluneční brýle, aby skryl svůj smutek. Píseň vypráví o muži, který žije v chudobě a nemá možnost postarat se o ženu, kterou miluje, takže si musel vybrat, než ji nechal jít. Připomíná mi to staré rockové balady a píseň mě velmi oslovila. Videoklip měl 45 miliónů zhlédnutí.

Erik
Chạy Về Khóc Với Anh

Zpěvák ERIK přišel v roce 2022 s baladou nabitou tradiční hudbou a jemnými trapovými instrumentály, která měla 35 milionů zhlédnutí. Zpívá o muži, který miluje svoji kamarádku. Téměř všichni víme, jako náročné to je, když někoho milujeme a zůstáváme ve friendzone. ERIK to hezky vykreslil. Hudební video bylo natočeno v klidném zenovém prostředí s pěknou zahradou a bílými kamennými zdmi, což jen vypíchlo atmosféru hudebního videa.

Tento výběr uzavřeme hudebním klipem od Trúc Nhâna, který vydal již v minulosti mnoho vtipných počinů a ten z roku 2022 není výjimkou. Speciálním hostem zde byla zpěvačka Miu Lê, která byla výherkyní roku 2022.

Trúc Nhân
Có Không Giữ Mất Đừng Tìm

Toto šestiminutové video mělo 365 miliónů zhlédnutí. Akustická, tanečně-popová píseň vypráví příběh muže, který se po rozchodu pokusil utéct od své bláznivé bývalé přítelkyně. Začíná to luxusním prostředím v restauraci, pak se to změní na vtipnou honičku. Mezi scénami je vidět velmi nápaditá choreografie. V minulosti mě zpěvák oslovil úplně jiným videem, které si můžete pustit na úplný závěr:

Zdroj: e.vnexpress.net, music.apple.com, popnable.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.