Část I. RED TAPE: Jay Park dovedl své umělce k vydání kompilačního alba

Michaela Pašková
Hudba
Foto: twitter.com/H1GHRMUSIC/

I když Jay Park delší dobu polemizuje nad odchodem do důchodu, stále je zapojen do mnoha projektů. Společně se nyní ohlédneme za jednou z jeho největších výzev.

Label H1GHR MUSIC byl založen v roce 2017 a nyní je domovem celé řady umělců jako jsou třeba Sik-K, pH-1, HAON, Woodie Gochild, Big Naughty a Trade L. Poprvé od vzniku labelu se umělci loni spojili, aby vydali kompilační album složené ze dvou částí. RED TAPE je kolekcí drsného hip-hopu a BLUE TAPE zvučného R&B. „RED TAPE je na počest kultury a BLUE TAPE pro fanoušky,“ napsal ve svém tweetu tehdyJay Park.

Proč se vůbec Jay Park rozhodl do tak náročného projektu jít? „Pro H1GHR MUSIC bylo důležité vytvořit kompilační projekty, protože za prvé jsme chtěli všem předvést, co je u nás dobré. Nasadit nováčky a ukázat, jaký typ umělců máme a co dovedeme. Za druhé proto, aby si všichni v labelu, nejen umělci, uvědomili souhru, kterou dokážeme vytvořit, pokud děláme věci jako tým a sílu spočívající v tom. Proč potřebujeme jeden druhého a jak ze sebe vytahujeme to nejlepší. Nakonec nikdy předtím jsem nestál v čele kompilačního alba, takže to bylo prostě pro výzvu a povznesení úrovně, pokud jde o hudbu, vizuál a způsob, jak to pro kulturu propagovat.“


Foto: twitter.com/H1GHRMUSIC

V rozhovoru pro CLASH MUSIC se čtyřmi, dnes již třemi, umělci H1GHR MUSIC vyšlo najevo, že opravdová láska k jejich řemeslu a kultuře je to, co žene tento celosvětově uznávaný kolektiv lidí kupředu. „K H1GHR MUSIC jsem se přidal, protože tento label vedl Jay Park. Vždy jsem k jeho rozhodovacím schopnostem a uskutečňování vizí choval nesmírný respekt. Dal umělcům asi nejlepší smlouvu, jakou může label dát, což mi ukázalo, že v tom není pro peníze. Opravdu mu záleželo na růstu umělců a rozšíření kultury korejského hip-hopu,“ prohlásil pH-1.

GOLDEN, který opět působí po svým dřívějším stage jménem G.Soul, řekl: „Znám Jaye od doby, kdy jsme byli puberťáci. Vždy jsem choval lásku a respekt k tomu, co budoval. Byl jsem tak rád, že jsem mohl být součástí jeho nového projektu, který byl počátkem H1GHR MUSIC.“ Producent WOOGIE dodal: „Co se týče všech aspektů hudby, tak berou v úvahu názory umělců.“

HAON, mladík, který se po výhře v High School Rapper 2 stal součástí labelu, jednoduše a sladce zmínil: „Tento label je plný úžasných lidí a vždy respektuje názory umělců.“

Kromě tvorby, kterou fanoušci milují, poskytlo kompilační album umělcům možnost spolupracovat s jejich kolegy. „Všichni jsme nahrávali před ostatními, takže jsme mohli okamžitě k našim veršům a hookům poskytnout zpětnou vazbu. Díky tomu jsme po umělecké stránce rostli a jako přátelé se sbližovali,“ uvedl pH-1 a GOLDEN pokračoval: „Zbožňuji písně z BLUE TAPE, protože většina z nich vyzařuje dobrou náladu a je povznášející. Myslím, že právě to teď lidé potřebují.“

Na druhé straně HAON dodává, že: „RED TAPE mi přišlo trošku výjimečnější, protože jsem se podílel na více jeho částech. Zejména mám rád DDDD freestyle a Check My Bio, které byly nahrány impulzivně. Během nahrávání písní byla zábava.“ WOOGIE, jehož hudba je obvykle jemnější, přiznává: „Bylo hezké spolupracovat s lidmi, se kterými jsem předtím neměl příležitost dělat. Mám pocit, že nahráváním kompilačních alb se o nich dozvím více.“

I když se jejich styly a životní zkušenosti liší, společným jmenovatelem je silná náklonnost k Jay Parkovi. „Vede nás jako navigační systém,“ shrnul to WOOGIE a HAON dodal, že vzhlíží k různým členům labelu. „Je toho tolik k učení se od lidí okolo mě. Vždy čerpám inspiraci ze šikovnosti pH-1, vášně Sik-Kho a lásky Jaye.“

Teď se společně zaměřme na první část, RED TAPE. Začala nová kapitola je fráze, která nás provází The Purge. Skladbu produkovalo neúnavné producentské duo GroovyRoom. O tom, že se duo nezaměřuje pouze na sólisty, jsme se mohli přesvědčit prostřednictvím singl alba od skupiny OnlyOneOf.

The Purge silně dominuje elektronická základna, ve které se prolínají dva typy rapových stylů. Agresivnější, který předvádí Woodie Gochild, Sik-K, HAON a v podstatě i nováček TRADE L. Rap od pH-1 a BIG Naughtyho je lyričtější. Jay Park v této skladbě působí jako spojka mezi svými umělci. Stará se o refrén a stejně tak předvádí své dovednosti. Uvedl, že videoklip zobrazuje poselství něčeho velkého, co by se mohlo stát, tedy kromě toho, že odráží též osobnost každého umělce prostřednictvím scén.

Vydání RED TAPE provázelo několik videoklipů a dalších věcí okolo. Aby Jay Park pořádně nažhavil fanoušky na první část a více představil nového umělce, rozhodl se vydat videoklip k Cypher (도착). Jak můžete vidět, tak je v něm také Sik-K. Je zřejmé, že hudební video bylo natočeno ještě před jeho narukováním. Sik-K, pH-1, Woodie Gochild, HAON, TRADE L a Jay Park se postupně střídají a předvádí svůj jedinečný styl rapu. GXXD vytvořil beat, který kombinuje trap a hip-hopové prvky s agresivními basy.

Téma tracku? Label H1GHR MUSIC. Rapují o tom, jak se dostali k hiphopu, labelu a jaký je jejich životní styl. Ať už jsou to peníze, dovednosti anebo úspěch, mají vše. Existuje poměrně málo metafor, kterým by dokázal rozumět příležitostný posluchač a v Cypher je rozhodně máme. Jay Park to celé zakončuje a potvrzuje, že jsou nejlepší.

Následovaly videoklipy k How We Rock a Team. V první části kompilačního alba si můžeme dále poslechnout skladby H1GHR, Melanin Handsome, DDDD Freestyle, 4eva, Closed Case, World Domination, No Rush, Check My Bio a The Arrival. Opomenout nesmíme remixy skladeb Teléfono a Dance Like Jay Park.

Úvodní píseň H1GHR pochází ze spolupráce Jay Parka s GOLDENem. Jemnější skladba v angličtině ukazuje jejich neposkvrněné vokální schopnosti a její beaty krapet připomínají Kanye Westa.

Další anglickou skladbou je How We Rock. Zbytek alba je převážně v korejštině s výjimkou veršů skladeb 4eva a No Rush a remixu Dance Like Jay Park od stoupající americké hvězdy Ted Parka.

Bez ohledu na to, v jakém jazyce jsou jednotlivé písně, bylo zřejmé, že mnohé z nich zaujmou přední místa hudebních žebříčků. Check My Bio je první skladbou, na které se v kompilačním albu nepodílel umělec spadající pod label, Ourrealgoat. RED TAPE uzavírá skladba The Arrival, kde Jay Park pronáší ‚Trénuji milé vojáky‚.

Jedna ze skladeb skrývá opravdu nádherné poselství. „Když vyšel tracklist, tak se spousta fanoušků ptala na význam Melanin Handsome. V Koreji a Asii je obecně světlejší pleť vnímána jako krásnější. Sik-K má tmavší pleť a chtěl říct, že je také krásná,“ vyjádřil se label na svém twitterovém profilu k dotazům fanoušků.

Na vzniku první části kompilačního alba, která je poctou umělecké individualitě a svobodě slova, se podíleli Jay Park, GOLDEN, pH-1, Sik-K, BIG Naughty, TRADE L, HAON, Woodie Gochild, Ourrealgoat, Parlay Pass a Ted Park. Působivá je také škála producentů. Patří mezi ně BOYCOLD, Bronze, Cha Cha Malone, Crookid, DAX, DJ Wegun, Frank Dukes, GooseBumps, GRAY, GroovyRoom, GXXD, DJ SMMT, WOOGIE a dokonce také Sik-K.

„Doufám, že posluchači poznají, jak široké spektrum v H1GHR MUSIC máme. Každý z nás je svým vlastním způsobem talentovaný a jedinečný, takže doufám, že posluchači budou moci vidět naši synergii,“ prohlásil pH-1.

RED TAPE a BLUE TAPE slaví rok od vydání a už teď Jay Park provokuje fanoušky dalším možným kompilačním albem.

RED TAPE si můžete poslechnout zde.

Zdroj: clashmusic.com, prnewswire.com, noraemagazine.com, cultr.com, thekmeal.com, twitter.com/H1GHRMUSIC

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.