Holland: Chci dosáhnout toho, aby lidé místo ‚to je tak přiteplené‘ říkali ‚to je tak cool‘

Michaela Pašková
Hudba
Foto: RollingStone India

V první část rozhovoru, který vedla Riddhi Chakraborty z magazínu RollingStone India, jsme se dozvěděli, že byl umělec fyzicky napaden a je plný obav. Nyní se zaměříme na oblast módy.

Pokud se zajímá, co zaznělo v první části rozhovoru, můžete si ji přečíst zde. Článek je psán z pohledu redaktorky.

Jak jsi jako umělec nalezl svou vlastní barvu? Co je základem tvého umění a poselství, které chceš zastávat?

Důvodem, proč jsem byl schopen najít svou barvu a styl, byl ten, že jsem investoval hodně času do poznání sebe sama. Hodně přemýšlím o tom, co se mi líbí a co mám rád, kdo jsem a co chci sdělit.

Proč je móda nedílnou součástí K-Popu? Víme, že celosvětově umělci začleňují vysokou módu do své tvorby, ale v tomto vynikají zejména představitelé K-Popu. Proč si myslíš, že má K-Pop takovou pověst? Co dělá korejský hudební průmysl jinak?

Hlavními prvky, které definují K-Pop jsou hudba, tanec a móda. Osobně si myslím, že K-Pop je vizuálně uspokojivým obsahem. Korea je jednou ze zemí, která se nejvíce zaměřuje na trendy a rovněž je zemí, jež se s ohledem na kulturní aspekt rychle vyvíjí. Vzhledem k tomu, že se vkus společnosti mění mrknutím oka, je nezbytné, aby image idolů byla s ohledem na jejich úspěch vizuálně uspokojivá.

Móda v rámci K-Popu je velmi experimentální a mužští umělci se nevyhýbají líčení, crop topům, podpatkům a dalším stylům, které jsou obvykle považovány za ‚ženské‘. Máš pocit, že se asijský pohled na tradiční mužnost posouvá? Jak mohou hudebníci přispět k této změně?

Obecně jsou asijské estetické standardy mírnější než západní. Už je to nějaký čas, co se hezký chlap stal trendem. Zdá se, že k-popové hvězdy rychle přijímají změny, protože mají těla a vzhled, pomoci něhož mohou dosáhnout jakéhokoli looku. Je to jednoznačně faktor, který zvyšuje atraktivnost idolů.

Jako neskrývaný homosexuální umělec na k-popové scéně jsi vždy usiloval o to, abys byl se svým poselstvím a uměním inkluzivní a reprezentoval lidi z různých společenských vrstev – zejména z LGBTQ+ komunity. Přináší to však mnoho výzev, protože mnoho lidí tuto komunitu ještě neakceptuje. Když se chystáš vyzkoušet odvážný look nebo koncept, pociťuješ někdy strach nebo obavy?

Takových případů je spousta. Obávám se, že budu jako gay negativně odsuzován. V Korei se slovo gay používá opatrně, protože často vyjadřuje nadávku. V takovém světě se umělec Holland snaží být cool. Chci dosáhnout toho, aby lidé místo ‚to je tak přiteplené‘ říkali ‚to je tak cool‘.

Jak se vyrovnáváš s kritikou a nenávistí? Co je klíčem k tomu, abys zůstal silným a kráčel svou cestou?

Abych byl upřímný, moc dobře se s tím nevypořádám. Když jsem v depresi, je to prostě smutné a skličující. Ale pak se přinutím znovu vstát. Protože to je život, který jsem si zvolil. Život zpěváka Hollanda je důležitější než štěstí lidské bytosti, Go Tae Seoba.

Jaký je hlavní rozdíl mezi umělcem, Hollandem, kterého vidíme na pódiu a lidskou bytostí, Go Tae Seobem, mimo něj?

No, nezdá se, že by mezi tím, co se děje před kamerou a mimo ni byl velký rozdíl. Mám říci, že stále udržujeme stejný rozpor? Dřív jsem si myslel, že jsme odlišní, ale nyní cítím, že jsme jedním.

Při procházení tvého Instagramu se objevují opravdu ohromující momenty z pařížského týdne módy, snímky a podobně. Jaké byly v průběhu let tvé nejoblíbenější looky, outfity nebo líčení, které považuješ za nezapomenutelné?

Myslím, že se cítím nejvíce sebevědomě a cool, když se účastním přehlídek Ann Demeulemeester. Každý rok jsem nadšený, kdykoli navštívím přehlídku značky. Je to zábava, když si můžu vybrat nějaké oblečení.

Kdo patří mezi tvé oblíbené módní ikony, návrháře a kolegy z branže, kteří tě stále inspirují, a proč? Jak bys řekl, že se tvůj styl v průběhu času vyvíjel?

Jak už jsem zmínil dříve, líbí se mi elegance značky Ann Demeulemeester a díla návrháře Eddieho Slymana. Opravdu jsou jako učebnice, které vás naučí, co nosit pro vás typ postavy a jak to nosit. Raději čerpám inspiraci z tvorby značek než od určitých lidí.

Pro spoustu fanoušků a mladších umělců jsi zdrojem inspirace k experimentování s jejich módou, hudbou a poselstvím. Co bys poradil někomu, kdo chce kráčet novou cestou, vytvářet nové umělecké styly?

Hodně do sebe investujte, hodně se pozorujte, hodně jezte a dělejte něco, aby se vám zkušenosti brzy vryly do vkusu a vy jste našli sami sebe.

Zdroj: rollingstoneindia.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.