Holland: To, co se děje v roce 2022, ukazuje smutnou realitu lidských práv LGBT+

Michaela Pašková
Hudba
Foto: RollingStone India

Redaktorce Riddhi Chakraborty z magazínu RollingStone India se opět podařilo vyzpovídat umělce, který se netají svou sexuální orientací. Článek je psán z jejího pohledu.

Hollanda znám už léta. Poprvé jsme se setkali v roce 2018, krátce po jeho debutu se singlem Neverland, a to od té doby jsme neztratili kontakt. Když jsme se konečně v roce 2019 sešli osobně v Soulu, byl to jeden z nejkrásnějších dnů mého života. Seděli jsme v kavárně v Gangnamu a sbližovali se u kávy, Rolling Stone triček, popové hudby a rozhovorech o Indii. Úroveň pohodlí byla zajištěna ještě víc, protože jsme oba součástí LGBTQ+ komunity. Téměř tři hodiny jsme strávili vyměňováním příběhů o vyrůstání gayů, umělcích, které zbožňujeme, o našich snech do budoucna a o tom, jak se Holland jednou objeví v Indii.

Byla to jen krátká chvíle předtím, než celosvětově prorazil. Od té doby jsme se kvůli pandemii nemohli setkat osobně , ale udržujeme vzájemný kontakt a víme, co se v životě toho druhého děje. Jednou z mých oblíbených věcí, které jsem byla svědkem, je Hollandovo rostoucí pochopení módy a ochota zkoušet nové věci. „Myslím, že to všechno začalo, když jsem nafotil obálku DAZED UK v roce 2019,“ říká o tom, kdy se skutečně odhodlal k tomu, že se o módě dozví víc.

Jeho účet na Instagramu je nyní plný zářivých snímků, photo shootů, na níž si obléká vše od obleků po denim, genderově neutrální komplety, které zahrnují krajky, crop topy a podpatky. Nevyhýbá se ani kombinování a často přidává barevné prvky tím, že zvýrazní některé kousky svého denního looku.

Kromě lásky k velikánům jako jsou Christian Louboutin, Burberry, Chanel a YSL, věnuje pozornost i korejským návrhářům, mezi které patří William Park a YL Hwang. Přiznává, že má zvláštní slabost pro značku Ann Demeulemeester belgické módní návrhářky Ann Verhelst. „Líbí se mi elegance značky Ann Demeulemeester a práce návrháře Eddieho Slymana. Jsou jako učebnice, které vás naučí, co a jak nosit k vašemu typu postavy.“

Hollandův osobní smysl pro módu ruku v ruce kráčí s jeho základním poselstvím lásky k sobě samému; jedná se o téma, které je už od prvního dne součástí jeho tvorby a stále je aktuální pro to, co představuje dnes. Vzhled, který ukázal ve videoklipech písní I’m Not Afraid a Loved You Better, byl pečlivě sestaven tak, aby zobrazoval přechody k lepším časům a růst – takže dává smysl, že se jedná o důležitý krok jeho cesty ve světě módy. Vysvětluje, že pochopení módy ho postupem času vedlo k přijetí vlastního těla, vlastních nedostatků a lásce k tomu, kým je. „Lidé mi říkají, že jsem příliš hubený… ale já mám své tělo rád,“ prohlašuje sebevědomě v popisku klipu ze zákulisí focení z roku 2021.

Několik týdnů po naší debatě k tomuto rozhovoru byl fyzicky napaden v ulicích Itaewonu, přímo v centru Soulu. „Minulou noc jsem se procházel po Itaewonu se svým manažerem a kamarádem. Najednou ke mně přistoupil cizí muž a dvakrát mě udeřil do tváře a nazval mě ‚špinavým gayem‘. Nyní mám na tváři jizvu a brzy se vydám do nemocnice,“ uvedl na sociálních sítích a dodal: „Je zřejmé, že se jedná o zločin z nenávisti. Skutečnost, že má sexualita jako gaye je veřejná, by mě nikdy neměla vystavovat takovému druhu násilí. Ani nikoho jiného z LGBT+ a všech mužů, žen a menšin na tomto světě. To, co se děje v roce 2022, ukazuje smutnou realitu lidských práv LGBT+.“

Holland riskuje pokaždé, kdy se odváží být sám sebou. Navzdory jeho odvaze být umělcem, kterého mnozí z nás potřebují, přiznává, že jsou chvíle, kdy i on sám se bojí. „Bojím se, že budu jako gay vystaven negativním předsudkům,“ uvedl během našeho rozhovoru a v návaznosti na to, co se stalo, to na něj celé dopadá mnohem silněji.

V tomto exkluzivním rozhovoru pro RollingStone India se Holland rozpovídal o svých cílech a zkušenostech, důležitosti módy v K-Popu a proč cesta nalezení sebe sama nebyla tak snadná, jak si mnozí mohou myslet.

Vždy jsem byla hrdá na to, jak jsi rostl a vyvíjel se jako umělec. Něco, co pro mě bylo v poslední době jako pěst na oko je tvůj smysl pro styl a módní vkus. Nikdy se nebojíš zkoušet nové věci, vrhat se do nového vzhledu a vytvářet si tak jedinečnou identitu. Kdy jsi poprvé pocítil lásku k módě? Byli nějací umělci nebo osobnosti, kteří tě inspirovali k zájmu o tuto oblast?

Myslím, že to všechno začalo, když jsem v roce 2019 fotil obálku pro DAZED UK. Vždy jsem chtěl pracovat s fotografkou Leslie Zhang a tvůrčím ředitelem Robbie Spencerem. Tehdy se mi to konečně podařilo a od té doby se hodně pohybuji ve světě módy. Má láska k ní se tak prohloubila. Rovněž jsem se naučil jak prezentovat svou hubenou postavu.

Ve svých pestrých a působivých videoklipech jsi experimentoval s různými tématy a styly. Jak probíhá výběr konceptu pro comeback? Jak se rozhoduješ, co bude videoklip znázorňovat a co všechno je součástí jeho tvorby?

Nejprve přijde na řadu je příběh a pak se v průběhu tvorby rozhoduji o tom, jaký look bude ladit s vlasy a líčením a který styl by seděl. Vizuální stránky vyjadřuji tak, aby bylo snadné pochopit, co chci říct. Vizuální prvky už jsou v mé hlavě hotové, když pracuji na písni.

Ze všech tvých hudebních videí na mě zapůsobily I’m Not Afraid a Loved You Better. Červená košile v I’m Not Afraid je tak významná, protože se vrací ve videoklipu I’m So Afraid, a pak tvá proměna na konci Loved You Better s červenými vlasy, černou rtěnkou a třpytivými šperky je nesmírně působivá. Můžeš zmínit některé hlavní složky tvůrčího procesu skrytého za těmito looky?

I’m not Afraid byla poctou mé odvaze a veškeré podpoře, které se mi dostalo od fanoušků, a pro Loved You Better jsem přišel s nápadem z filmu Joker. Chtěl jsem ukázat, jak mě má pronásledovaná minulost a rány změnily. Že dokážu sám sebe milovat více, než dříve a byl jsem znovuzrozen jako Holland.

Překlad druhé části rozhovoru pro vás připravujeme.

Zdroj: rollingstoneindia.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.