Mark Tuan v sobě skrývá více, než tušíte aneb perfekcionista z GOT7 se nebojí riskovat

Lucie Stará
Hudba
Foto: https://twitter.com/dnaofficial

Po velkém úspěchu svých předchozích singlů se zpěvák, skladatel a rapper skupiny GOT7 vrací se dvěma novinkami. To rozhodně není vše, protože se zavřel do studia a pracoval na svém prvním albu. Co o něm zatím víme?

Poprvé Mark Tuan svou novinku naznačil 16. března, kdy se v podstatě zeptal, kterou ze svých nových písní by měl nyní vydat. „Jak se máte? Mám dilema… Nevím, jestli by můj nový singl měl být Lonely nebo Save me. Vyberte!“ Fanoušci zahltili jeho tweet svými odpověďmi, a tak následující den oznámil, že nakonec vydá obě písně. Fanoušci zvolili, že první bude Lonely.

Ve skladatelské části nalezneme kromě něj i jméno lilspirit. Pro iGOT7 je tento chlapík známou osobou, protože se členem skupiny už spolupracoval na jeho předchozí tvorbě. Producentské části Lonely se tentokrát ujali Matty Michna, který se rovněž podílel na textu, a dále BL$$D, JordanXL a Xavi.

Podobně jako v minulosti jsme v Lonely svědky upřímného textařství a experimentování s žánry. V písni, která se nese zejména v duchu pop-rocku, Mark Tuan dokázal propojit zvuk svižných bicích se vzletnými riffy elektrické kytary. Samotná skladba je ukotvena basovým syntezátorem, jež přispívá k příjemnému poslechu, zatímco se v pozadí ozývá luskání prstů.

V celku ráznou melodii provází melancholický text, který vyjadřuje emocionální zmatek člověka, jenž se potýká s krachem svého vztahu. Vyrovnávajíc se se zdrcující izolací a pocitem beznaděje zpívá: „Living in silence, Feels so timeless. When nobody’s here, I sleep through all of the sirens. Cause nobody showed me, How to be lonely.”

Nerovnováha mezi náklonností a pozorností ve vztahu ho nakonec donutí utnou veškeré vazby a přijmout samotu a odmítnutí. „I like it better when I’m lonely lonely all alone. I never needed you to hold me hold me keep me close. And you know I gave you everything. Then you went and said to me. That you like it better lonely lonely all alone.”

Nový singl spatřil světlo světa 24. března a samozřejmě nebyl opomenut videoklip. Mark Tuan v něm sedí na černé pohovce uprostřed jinak prázdné místnosti a na podlaze je možné spatřit nápis lonely.

V nedávném rozhovoru pro Rolling Stone India se rozpovídal o svých sólo projektech, vlastní zranitelnosti a plánech na dobití světa stříbrného plátna. „Na střední škole jsem byl jen obyčejný kluk, který netušil, co chce dělat až vyroste. Pak ale přišla příležitost a teď je mnoho věcí, které chci dělat.“

Tento 28letý umělec se proslavil jako člen sedmičlenné skupiny GOT7. Objeven byl v roce 2010 zaměstnancem JYP Entertainment ve svém domovském městě Los Angeles v Kalifornii. Tehdy neměl žádné úmysly věnovat se vystupování, ale po pošťouchnutí přátel se přihlásil na konkurz. Po jeho úspěšném zdolání opustil střední školu a vydal se do Jižní Koreje, aby v sobě nalezl umělce.

Kromě získávání zkušeností, jak používat svůj hlas, cvičení choreografie a rapu si rozšířil své obzory o akrobacii a prvky bojového umění. „V roce 2010 jsem si nebyl vůbec jistý, jestli chci být umělcem. Až o rok později jsem si uvědomil, že tohle je opravdu něco, co chci. Kdyby se mé trainee já vidělo teď, myslím, že by bylo hrdé a chtělo by pracovat usilovněji, aby se stalo lepším.“

Skupina GOT7 prostřednictvím prvního mini alba Got It debutovala 16. ledna 2014. V následujících sedmi letech sehrál Mark Tuan klíčovou roli při vytváření zvukové stopy skupiny, kterou za sebou zanechala. Abychom byli konkrétní, podílel se na textu dvaceti skladbeb a u osmi se chopil i producentských otěží.

Během svého působení pod JYP vydal dva čínské sólo singly. První, Outta My Head, v lednu 2020. Tato skladba se stala významným milníkem v jeho životě, protože to byl první projekt, na kterém se podílel sám a zároveň dal fanouškům ochutnat, čeho je se svým hlasem schopen a jaké příběhy mohou čekat. Ten samý rok vydal i svůj druhý čínský singl I’ve Never Told You.

Po sedmi letech se skupina GOT7 v lednu 2021 se společností JYP rozloučila. Na začátku této nové kapitoly vydala srdceryvný singl Encore, jehož producentem se stal právě Mark Tuan. Slova „We will sing for you for the rest of the days too,“ zněla fanouškům v uších ještě dlouho poté.

Co dál? Rozhodl se vrátit domů a s čistou hlavou plánovat, jaká bude jeho budoucnost. Ačkoli byl velmi skeptický, rozhodl se tento čas využít k tomu, aby dospěl. „Poté, co jsem se přestěhoval zpátky do Ameriky, neměl jsem vůbec nic v plánu. Nebyl jsem si jistý, co chci dělat a nebyl jsem si ani jistý, jestli se chci stále věnovat hudbě. V podstatě jsem to vše nechal plavat a snažil se růst, jak jen to šlo. Tohle je pro mě nový začátek a je to teprve počátek všeho.“

Aby dodržel slib, který jako skupina členové dali v Encore, vydal 12. února 2021 svůj první anglický singl One In a Million. Byla to jeho první spolupráce se Sanjoyem a během toho času podepsal i smlouvu se společností Creative Artists Agency (CAA), jednou z největší amerických talentových agentur.

Tohle byl opravdu jen začátek! Jeho jméno se umístilo na titulních stránkách novin poté, co se píseň, na které spolupracoval s BiBi, Never Gonna Come Down, objevila v novém marvelovském filmu Shang-Chi a legenda o deseti prstenech. Díky tomu se dostal do povědomí široké veřejnosti a mnohem více lidí začalo očekávat jeho první sólo album. „Obdržel jsem nabídku se na písni podílet a jelikož jsem vždycky byl velkým fanouškem Marvelu, okamžitě jsem to přijal.“

O pouhé dva měsíce později své fanoušky potěšil vydáním singlu Last Breath, ve kterém se nebál podělit o svou frustraci z dusivého vztahu. Byl schopen vytvořit jistý pocit naléhavosti a beznaděje a zároveň vysvětlit, jak těžké je chodit kolem někoho po špičkách. Atmosféra byla ještě více umocněna jeho touhou dýchat v klidu – pro mnohé naprosto obyčejná věc, ale on to považoval za jakýsi elixír.

Poselství jeho tvorby zůstává stejné. Aniž by se příliš zabýval povahou vztahu, vypráví o zkouškách a strastech každého, kdo se ocitá v dusivém až toxickém vztahu, ať už je romantický či platonický.

„Skladba má pro mě velmi osobní sdělení. Napsal jsem ji tak, aby se do ní posluchači mohli vcítit na osobnější úrovni,“ vysvětlil myšlenku, která ho vedla k napsání Last Breath.

V této písni svou pozornost rovnoměrně rozdělil mezi text a hudební video. Ačkoli je píseň laděna velmi melancholicky, probouzí zvědavost, zda náhodou není o jeho dětství. „Příběh videoklipu je úplně odlišný od toho v písni,“ prozradil. Chtěl všem umožnit, aby si Last Breath vyložili dle svých zájmů a citového rozpoložení. „Ve videoklipu je hodně symbolických věcí a já jsem chtěl, aby je divák viděl a vyložil po svém.“

Začít novou kapitolu života mu přišlo v celku přirozené. Zatímco mnoho umělců má problémy s nalezením svého unikátního zvuku, on to tak neměl. „Práce na Last Breath nebyla nijak těžká. Vše šlo hladce a jsem velmi spokojený s tím, jak píseň dopadla. Jakmile jsme dokončili text, věděl jsem, že tohle je píseň, kterou budu chtít vydat.“

Vzhledem k tomu jak osobní a hloubavá skladba je, redakci magazínu zajímalo, jestli má Mark Tuan verš, který se mu zahryzl do podvědomí. „Je velmi těžké vybrat si oblíbenou část. Každé slovo v písni má pro mě význam, takže nejsem schopný mít oblíbence,“ přiznal. Z jistých částí je cítit jeho samota, kterou dává najevo, že klid a pocit pohody není ve vztahu nikdy zaručen. Někdy je třeba soustředit se jen na sebe, abychom byli opravdu schopni cítit svobodu.

Při ponoření se hlouběji do procesu nahrávání, se Mark Tuan krátce zmínil o tom, jak si díky tomu, že ve skladbě je jen jeho hlas (na rozdíl od šesti dalších v případě skupinové nahrávky), více uvědomil svůj perfekcionismus. „Prostě jsem věděl, že tahle píseň musí být perfektní. Ve skutečnosti nám to zabralo více než jedno sezení, abychom ji nahráli. Teď, když je v písni jen můj hlas, museli jsme se ujistit, že vše zní tak jak má.“

Po sedmi letech působení ve skupině tak zvukově troufalé a rozmanité jako je GOT7, se zamyslel nad rozdílnostmi mezi tvořením sólo a skupinově. „Jediný rozdíl vidím v tom, že když jsme pracovali na skladbách pro GOT7, museli jsme myslet na to, co ladí s barvami skupiny. Ale když pracuji na svých vlastních věcech, píšu písně, které vypráví můj osobní příběh. Momentálně se snažím vytvořit album, které bude vyprávět můj příběh, takže skládání písní je pro mě teď velmi osvobozující.“

Mnoha umělcům pomáhá proces tvorby a vystupování vyrovnat se svými zážitky, pro něj je to ale jiné. Primárním cílem je tvorba hudby, která rezonuje s jeho posluchači. „Myslím si, že je pro mě velmi důležité vytvářet písně, se kterými se mohou posluchači ztotožnit. Chci, aby skutečně cítili, co se jim snažím sdělit,“ prozradil v rozhovoru. Možná právě to je důvod, proč fanoušci nacházejí v jeho písních útěchu, zatímco trpělivě čekají na den, kdy konečně vydá své první album.

„Bylo šílené pracovat na svém debutovém albu. Stálo za tím mnoho sezení ve studiu, psaní písní a hodně myšlenek. Můžete se těšit na velmi citlivého Marka.“ Rozhodně se fanoušci musí připravit na velmi emotivní desku, která jim bude znít v hlavě velmi dlouho.

Co ho čeká v budoucnosti? Než odhalil svůj největší cíl, nejprve se zamyslel nad svojí cestou, která ho dovedla až sem. „Mám štěstí, když mohu říci, že jsem si pro sebe vytyčil mnoho cílů, které jsem už díky svým fanouškům pokořil. Nyní chci jen dělat věci, které zbožňuji, jak nejlépe umím. Největším cílem je pro mě momentálně být šťastný při dělání toho, co dělám. Rád bych také dal šanci herectví.“

Těsně před zakončením rozhovoru poslal svým indickým fanouškům zprávu: „Rád bych vás co nejdříve viděl! Než se to ale stane, zůstaňte zdraví a v bezpečí!“

Na konci března překvapil své fanoušky znovu, když prozradil, že svůj nový singl Save Me vydá už 7. dubna 2022!

Můžeme se těšit na další melancholickou pecku, jakými byly i jeho předchozí písně?

Zdroj: rollingstoneindia.com, nme.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.