ATEEZ: Když jsme debutovali, byli jsme jen přátelé. Nyní jsme jako rodina, bratři

Michaela Pašková
Hudba
Foto: twitter.com/ateezofficial

V rámci druhého světového turné skupina ATEEZ právě vystupuje ve Spojených státech. V našem článku se dozvíte, co členové prozradili během obsáhlého rozhovoru.

Skupina, jejíž název znamená ‚A TEEnager Z‘, debutovala v roce 2018 jako uskupení náctiletých chlapců s filozofií dělat vše, jak nejlépe dovedou. Hudební průmysl vzali doslova útokem a stali se předními představiteli tzv. čtvrté generace K-Popu.

Své druhé světové turné skupina zahájila v únoru 2020 dvoudenním koncertem v Seoulu a zatímco se připravovala vycestovat do Evropy, Japonska a Spojených států, svět zasáhl COVID-19. Naplánované koncerty musely být bez milosti odloženy. Nicméně ATEEZ nezaháleli, vydali několik alb, navázali úspěšné spolupráce, uspořádali on-line koncert, objevili se v různých variety pořadech, a co je nejdůležitější, upřednostňovali kontakt se svými fanoušky, ATINY.

Světové turné The Fellowship: Map the Treasure, které bylo přejmenováno na The Fellowship: Beginning of the End, konečně pokračuje.

„Bylo to pro nás opravdu dlouhé čekání, než jsme sem dorazili. Našim fanouškům chci jen říct, že je nechceme znovu nechat tak dlouho čekat,“ zmínil leader Hong Joong v rozhovoru pro magazín PAPER. „Budeme se pokoušet se s nimi neustále setkávat a komunikovat. Nemusíte se už bát. To je to, co chci říci nejvíce.“

Rozhovor proběhl před koncertem v New Jersey. Zúčastnili se ho všichni členové až na Min Giho, který se necítil dobře a odpočíval.

Původní název turné byl The Fellowship: Map the Treasure, proč byl název změněn na The Beginning of the End?
Hong Joong: Pojmenování The Beginning of the End odráží naši situaci, během které jsem na toto dlouho čekali. Úvodní písní našich koncertů je Wonderland. Poselství písně je podobné, proto jsme pojmenování změnili. To je naše poselství tohoto světového turné. Začátek konce dlouhého čekání.

Jaké je to znovu vystupovat před velkým publikem? Přeci jenom je to už nějaká doba.
Yun Ho: Na setkání s našimi fanoušky, ATINY, jsme čekali hodně dlouho. Během koncertů opravdu pociťujeme energii fanoušků a jsme tak schopni jim ze sebe vydávat vše.
Hong Joong: Je to opravdu jiný pocit. Je to poprvé, co vystupujeme před více než deseti tisíc ATINY. Je to vážně něco jiného. Uprostřed pandemie jsme vystupovali jen před kamerami. Má to rozdílnou energii, protože před kamerami jsme prostě vystupovali tak, jak to bylo naplánováno. Před fanoušky, ATINY, si jen užíváme vystoupení.
San: Nyní, když před sebou vidíme lidi, je to vlastně velký rozdíl. Můžeme fanouškům zprostředkovat veškeré naše pocity a umění prostřednictvím hudby.

Přiměla vás pandemie smýšlet jinak o vaší hudbě a práci?
Hong Joong: Našim fanouškům jsme napsali spoustu zpráv říkajících ‚Jsme stále tady‘ a ‚Nezapomeňte na nás. Nemůžeme se nyní sejít, ale počkáme na to.‘ Takže, abychom se k nim dostali blíže, zahrnuli jsme v komunikaci mnoho hlubších zpráv.
Seong Hwa: Během nahrávání jsme se co nejlépe pokoušeli převést všechny naše pocity do písní, takže když je fanoušci poslouchají, mohou porozumět tomu, co chceme říci. Protože jsme je nemohli vidět osobně, chtěli jsme emoce přenést prostřednictvím našich hlasů.

Na co se nejvíce těšíte, že tentokrát předvedete vašim zahraničním fanouškům?
Woo Young: Během posledních dvou let jsme získali mnoho fanoušků, kteří nás nikdy neviděli osobně. Prostřednictvím koncertu jim chceme ukázat, kdo ATEEZ jsou. Vidět nás prostřednictvím videí a na živo je jiné. Je to další zážitek, který chceme, aby fanoušci měli a více se dostali do toho, kdo jsme.
Hong Joong: A během těchto dvou let jsme vydali hodně alb. Máme spoustu písní a nových vystoupení. Takže to je pro ATINY nejvíc vzrušující věcí.

A co noví posluchači, kteří ještě nejsou úplně ATINY? Co chcete, aby o ATEEZ věděli?
Yun Ho: Chceme ukázat ostatním lidem, kteří sledují náš vztah s našimi ATINY, to, jak s nimi komunikujeme a jak jsou pro nás fanoušci důležití. A tím, že to uvidí, porozumí a naladí se na to.
Hong Joong: Pokud uslyší naše písně nebo uvidí koncert, doufáme, že řeknou ‚Jsou skuteční‘.

Jak se vaše hudba za ta léta změnila a dozrála?
San: Vyzkoušeli jsme více žánrů a ukázali rozdílné ATEEZ barvy. Také jsme tvrdě dřeli na tom, abychom předvedli jinou stránku ATEEZ.
Hong Joong: Naše pěvecké schopnosti se hodně zlepšily. Poselství jsou větší, než tomu bylo dříve, protože máme albumové série a jádro příběhu. Dokončili jsme dvě série, takže můžeme zahrnout mnohem více poselství, než když jsem debutovali.

Změnila se za ty roky dynamika vaší skupiny?
Yeo Sang: Od doby, co spolu pracujeme a žijeme, jsme se sblížili a rozumíme si. Víme, jak dělat kompromisy a fungovat dobře jako tým.
San: Jako rodina.
Hong Joong: Když jsme debutovali, byli jsme jen přátelé. Nyní jsme jako rodina, bratři.

Každý si v posledních letech prošel obtížným obdobím. Jak jste se jako rodina vyrovnali s těžkými chvílemi.
Seong Hwa: Naší hlavní věcí bylo, že jsme spolu navzájem dobře komunikovali. Každý z nás měl osobní problémy. Zatímco členové jsou přibližně stejného věku, já jsem o něco starší než všichni ostatní, takže jsem si dával záležet, abych je kontroloval, protože komunikace je důležitá pro dobro rodiny.
San: Je úžasný.

Jak doufáte, že jako skupina v budoucnu porostete a zlepšíte se?
Jong Ho: Chceme se bavit při tvorbě hudby a chceme ukázat naše nové stránky, které jsou skvělejší, protože také stárneme a chceme, aby tomu naši fanoušci rozuměli a chápali, že dospíváme všichni společně.
San: Náš hlavní záměr je spojit se s ATINY prostřednictvím jakékoli formy umění. S naší hudbou anebo čímkoliv jiným, například našimi fotkami. To je to, co chceme dělat.
Hong Joong: Chceme naší hudbou, vystoupeními, vším… Prostě jen chceme, aby nás ATINY mohli sledovat na naší cestě.

Toto je vaše druhé turné po Spojených státech. Od té doby, co jste tu byli naposledy, ostatní umělci z Koreje také celosvětově debutovali. Co říkáte na to, že tato generace K-Popu přichází na druhou stranu světa?
Hong Joong: Chováme respekt k mnoha starším skupinám, protože nám připravili cestu, abychom naše písně mohli propagovat snadněji. Opravdu jim děkuji. Další K-Pop umělci, kteří přijdou po nás, někteří z nich snad pocítí, že ATEEZ pro ně udělali to samé. Doufáme, že v budoucnu debutující skupiny, uvidí, že jsme jim skrze cool hudbu a vystoupeními ATEEZ rovněž vydláždili cestu, aby sem mohli přijít a vystupovat.

Minulý rok jste zveřejnili spolupráce s umělci jako jsou Kim Jong Kook a Pentatonix. Kdo jsou další umělci, se kterými chcete spolupracovat?
Woo Young: Říkám to od doby před debutem, byl bych rád, kdybychom mohli spolupracovat se Shawnem Mendesem.
San: Také máme rádi Bruno Marse. Přezpívali jsme jeho píseň Leave the Door Open, takže bychom s ním rádi spolupracovali.
Hong Joong: Pokud se naskytne příležitost, rádi bychom spolupracovali s kýmkoliv, jehož styl odpovídá našemu. Rádi bychom vyzkoušeli nové věci, takže jsme otevření.

S vašimi písněmi jste zabředli do rocku, popu, R&B a dalších žánrů. Jaké jiné styly a žánry byste rádi vyzkoušeli a prozkoumali?
Woo Young: Jak jste řekli, vyzkoušeli jsme mnoho žánrů a na tomto světě jich je ještě hodně. Doufáme, že jednou, až si lidé poslechnou naši hudbu, řeknou: ‚Oh, toto je přesně ATEEZ‘. Chceme vytvořit žánr, který je ATEEZ žánrem.
Hong Joong: Ano, neustále zkoušíme nové věci, abychom se k tomu dostali.

Zdroj: papermag.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.