RECENZE: Podlehněte omamné chuti japonských nudlí ramen pohlazených silným vývarem v Ramen Brno

Mima Kolcúnová
Gastronomie
Foto: Asianstyle

Dnes jsme pro vás připravili tip na chutný tradiční japonský ramen, který se schovává v Brně. Rozhodli jsme se ho pro vás ochutnat, abychom vám mohli podat autentickou recenzi. A stálo to za to!

Ramen Brno má bistra na dvou místech v Brně. Můžete si vybrat mezi o něco větším na Václavské 16 a o něco menším na Křenové 62a. My jsme navštívili pobočku na Václavské, kterou jsme měli v plánu navštívit během letošního Animefestu, ale bohužel jsme neměli příležitost, protože se tam tvořily dlouhé fronty fanoušků anime čekajících na ramen. Bistro Ramen Brno na první pohled nevypadá jako tradiční japonská restaurace. Interiér není zařízen v klasickém japonském stylu, působí spíše útulně a moderně, s minimalistickým designem. Tento podnik však dokazuje, že skutečný zážitek není vždy o výzdobě, ale o tom, co se skrývá v jídle.

Když jsme poprvé vstoupili do bistra, přivítala nás příjemná vůně vývarů, která okamžitě naznačila, že se jedná o místo, kde se vaří srdcem. Přestože bistro není příliš velké, působí velmi útulně. Nabídka ramenů je poměrně jednoduchá, ale každá možnost je promyšlená do posledního detailu, přičemž se pamatuje i na zákazníky, kteří nejedí maso a raději si pochutnají na vegetariánské verzi.

Mima a Lenka

Osobně jsem si po dlouhém zvažování vybrala hovězí teriyaki ramen shoyu, který měl být svěžejší a lehčí verzí vhodnou pro horké letní dny. Po prvním soustu jsem pochopila, proč je Ramen Brno mezi místními tak oblíbený. Vývar byl silný a bohatý, plný umami chutí, které se příjemně rozvíjely na jazyku. Nudle měly tu správnou pružnost a každá ingredience – od jemného hovězího masa až po lahodné vejce – byla dokonale připravená. Druhý ramen, který jsme ochutnali, byl klasický Naruto Ramen. Jeho základem je silný a hustý vepřový vývar. Celý pokrm byl harmonicky vyvážený a plný autentických chutí, které nás na chvíli přenesly do Japonska.

Rádi bychom také vyzdvihli příjemný personál, který vám ochotně poradí s výběrem ramenu a rád vám vysvětlí a zodpoví všechny vaše dotazy. Přestože prostor bistra není velký, každý návštěvník se v něm cítí vítán. Toto bistro nabízí opravdovou lahůdku pro milovníky japonské kuchyně, a to v samém srdci Brna. Pokud hledáte místo, kde si můžete vychutnat poctivý ramen v příjemném prostředí, Ramen Brno je rozhodně tou správnou volbou.

Jacqueline a San

Za mě je nejlepší prověřit restauraci „nejvíce basic“ položkou na menu, a proto jsem si zvolila jejich denní nabídku – Daily Special Shoyu Beef. Hovězí vývar, shoyu taré, nudle, plátky vepřové krkovice, rajčata, česnekový olej a jarní cibulka. Poprosila jsem si ještě navíc koriandr, protože ho miluji. Jídlo bylo skvělé – jednoduché, s opravdu silným vývarem. Ačkoliv byl horký den, rozhodně mi udělalo dobře, a v zimě to musí být top! Milá a ochotná obsluha nám všechny naše rameny odprezentovala, jídlo bylo rychle připravené. Doporučuji.

Jako vegetariánka jsem si na doporučení vybrala Spicy Pumpkin Ramen, tedy ve verzi se smaženou dýní místo vepřového boku. Pokud jste také vegetariáni, můžete si tedy vychutnat ramen s vynikajícím zeleninovým vývarem a čajovým vejcem. Co mě dále zaujalo, je to, že v menu nabízejí také pokrm s vejcem 63, známým jako onsen vejce, které se vaří přesně 63 minut při teplotě 63 °C. Ramen Brno je velmi příjemný podnik, atmosféru k výbornému jídlu skvěle doplňovala tematická japonská popová hudba. Obsluha byla velmi příjemná. Také bych zmínila otevřenou kuchyni, která je na pobočce na Václavské ulici.

Jako malý bonus jsme pro vás připravili krátký rozhovor s majitelem Ramen Brno a položili mu několik otázek, které nás zajímaly, a možná vás jeho odpovědi přesvědčí, abyste tento podnik při své návštěvě Brna nevynechali.

Jak dlouho funguje Ramen Brno?
První bistro na Václavské ulici jsme otevřeli před 6 lety, přesně to bude 6 let v říjnu.

Co vás inspirovalo k otevření podniku v Brně, který se zaměřuje na jedno z nejoblíbenějších japonských jídel, ramen?
Šéfkuchař a spolumajitel Jan Miňha miluje celou svou kariéru asijskou kuchyni. S kolegy z pražské michelinské restaurace La Degustation navštěvovali SAPU v době, než to bylo cool. Při svém pobytu na Novém Zélandu se setkali spolu s bývalým kolegou, druhým spolumajitelem Ramen Brno Jirkou Vyzourkem, ve městě Christchurch, kde nad miskou ramenu v jednom místním vyhlášeném ramen baru sdíleli ideu, jak se toto jídlo hodí pro českého zákazníka a jak skvělé by bylo jej do ČR dovézt. Několik let potom oba bývalé kolegy zavedl život do Brna, kde společně tuto myšlenku oživili a uskutečnili. Celý rok ještě oba podnikali „rešerše“, jeden na Zélandu, druhý tou dobou v kanadském Torontu, než začali s prací na svém prvním bistru.

Do jaké míry dbáte na zachování autenticity asijských jídel při jejich přípravě?
Maximálně dbáme na zachování postupů japonské kuchyně a respektujeme všechna pravidla přípravy nudlí, vývarů a celkově všech komponentů voňavé misky ramenu. Snažíme se také zachovat myšlenku ramenu, jako rychlého, vydatného jídla – streetfoodu. Proto používáme co nejvíce místní zdroje surovin a tak je miska od nás jedinečná, jelikož máme originální receptury, kterými toto jídlo přibližujeme českému zákazníkovi.

Jak se vám podařilo přizpůsobit tradiční asijská jídla chutím místních zákazníků?
Čerpáme hlavně ze sebe, našich vzpomínek na českou, i asijskou kuchyni a jejich prolnutí. Vše ostatní je pak už jen na zpětné vazbě od našich zákazníků.

Plánujete do menu v nejbližší době přidat nějaké novinky?
To se nedávno stalo. Před asi půl rokem jsme zavedli Denní speciál, který se mění co 14 dní a na léto „suchý“ ramen, tzv. Mazemen, kdy jsou nudle podávány vlažné a bez vývaru, ochucené „dresinkem“ z našeho vepřového tonkotsu vývaru.

Máte v jídelním lístku možnosti pro vegetariány, vegany nebo osoby s potravinovými alergiemi?
Vždy je v nabídce 100% veganský ramen, popř. vegetariánský, pokud si host neodpustí naše čajové vajíčko. Asi po 4 letech jsme konečně našli rýžové nudle, které splňují svou texturou naše požadavky na náhradu našich pšeničných ramen nudlí, tím jsme přístupní i lidem s intolerancí na lepek a mléčné výrobky se v našich miskách skoro neobjevují, abychom se zmínili o těch nejčastěji se vyskytujících dietetických nárocích našich hostů. Kromě silných alergiků, kde nemůžeme 100% zaručit, že se potravina nesetkala s alergenem v provozu kuchyně, si u nás najde alespoň jedno jídlo každý host.

Jaké jsou vaše plány do budoucna? Plánujete rozšíření do dalších měst?
Momentálně pracujeme na zlepšení výroby, rekonstruujeme zadní – přípravnou kuchyni, v září bychom rádi rozšířili provoz druhého bistra i o víkendech, včetně rozvozů a více vyráželi ven na různé pop-upy, či festivaly.

Který ramen z vaší nabídky byste určitě doporučili novým zákazníkům vyzkoušet při jejich příští návštěvě?
Naši hosté si za 6 let naší existence již našli své favority, kteří se stali pevnou součástí naší nabídky. Tudíž cokoli z naší stálé nabídky je léty prověřeno a zákazníky oblíbeno natolik, že určitě uspokojí i ty nové. Jen se nesmí bát zeptat se naší obsluhy při objednávce na doporučení, podle osobních preferencí tak vždy najdeme ten pravý.

@asianstyle.cz

Podlehněte omamné chuti japonského vývaru v Ramen Brno Ramen Brno má bistra na dvou místech v Brně. Můžete si vybrat mezi o něco větším na Václavské 16 a o něco menším na Křenové 62a.  Nabídka ramenů je poměrně jednoduchá, ale každá možnost je promyšlená do posledního detailu, přičemž se pamatuje i na zákazníky, kteří nejedí maso a raději si pochutnají na vegetariánské verzi. #ramenbrno #ramen #japanesefood #japonskejidlo #tipnajidlo #brno

♬ たぶん – YOASOBI

Více si o Ramen Brno můžete přečíst na jejich na jejich webové stránce, ale nezapomeňte pro všechny novinky sledovat i jejich instagram.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.