Pokud navštívíte korejskou domácnost, kde se vaří domácí jídlo, budete ohromeni rozmanitostí chutných korejských příloh podávaných k hlavnímu jídlu. Mezi tyto přílohy patří i gamja bokkeum neboli smažené brambory na pánvi.
Gamja bokkeum je jednoduchá korejská příloha z brambor smažených na pánvi. Brambory můžete smažit samotné nebo s jinou zeleninou. Nejčastěji se používá mrkev, cibule a pórek. Pokrm je vhodný i pro vegetariány.
Co budete potřebovat:
2 střední brambory (odrůda na hranolky)
Olej
Drcený česnek (1-2 stroužky)
2 lžičky opražených sezamových semínek
Pepř a sůl
1 Mrkev a cibule
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na třímilimetrové proužky. V podstatě by měly vypadat jako naše hranolky. Tyto proužky pak několikrát opláchněte pod tekoucí studenou vodou, abyste je zbavili škrobu.
Na nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni olej, přidejte česnek a 10 sekund smažte. Pak přidejte proužky brambor a obalte je v česnekovém oleji. Smažte za stálého míchání 1 minutu. Pánev přikryjte pokličkou a nechte obsah 2 minuty dusit na mírném ohni.
Zvyšte teplotu na střední. Přidejte na tenoučké plátky nakrájenou cibuli i mrkev a pokračujte ve smažení za stálého míchání tak 2-3 minuty. Brambory musí být měkké, ale zároveň křupavé.
Hotové brambory posypte opraženými sezamovými semínky, solí a pepřem. Podávejte teplé. Můžete ozdobit sekanou zelenou cibulkou.
Zdroj: The Korean Herald