Recept: Rychlý letní oběd nebo svačinka. Připravme si lehký a svěží tofu salát

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: Moonhawk Kim / flickr.com

V parném létě se do vaření nikomu moc nechce a do jídla mnohdy také ne. Lehký salát s tofu ale přijde vhod a jeho příprava moc dlouho netrvá. 

Jednoduchý salát s tofu si můžete vychutnat na jaře i v létě. Tofu je v asijské kuchyni velmi oblíbené, ať už vařené či smažené. Má velkou výhodu v tom, že nasaje chuť použitých přísad. Může se podávat jen s omáčkou yangnyeomjang, ale trocha toho zeleného lupení mu i vám jen prospěje. Proto se nebojte experimentovat. 

Co budete potřebovat:
1 balení tofu
80g salátové směsi (např. mladý špenát, rukola, polníček atd.)

Na omáčku:
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce rýžového vína
1 lžička cukru
1 čajová lžička sezamového oleje
2 čajové lžičky sezamových semínek
1/2 gochugaru (něco jako chilli prášek – možno nahradit mletým chilli)
1/2 čajové lžičky drceného česneku
Trocha najemno sekané jarní cibulky

Postup:
Umyjte salátové listy a dejte je na talíře. Do hrnce nalijte 4 šálky vody a přiveďte je k varu. Pak vložte tofu a vařte zhruba 5 minut. Poté tofu vyndejte a dejte chladit. Až vychladne, nakrájejte jej na plátky nebo kostky, které hezky usaďte na zelenou salátovou směs.

Omáčku vyrobíte raz dva. Pouze smícháte všechny přísady v malé misce. Hotovou omáčkou pak přelijete plátky tofu a salátové listy. 

Zdroj: koreaherald.com, koreanbapsang.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.