Recept: Máme tu pro vás návod na poctivé domácí japonské kari bez konzervantů

Host
Gastronomie
Foto: Justonecookbook.com

Přinášíme recept na domácí poctivé kare raisu bez konzervantů a masoxů! Připravte si i vy královskou pochoutku japonských restaurací.

Kari bylo sice do Japonska importováno Brity, netrvalo však dlouho a zrodila se jeho pravá japonská verze. Dnes je k dostání v mnoha restauracích a díky tomuto receptu si ho budete moci během hodinky udělat i vy z pohodlí domova.

Co budete potřebovat:
1 balení kuřecích prsou
2 mrkve
2 cibule
1 větší brambora
1 sladké jablko – nevynechat!
1 lžíce strouhaného zázvoru
2 stroužky česneku
1 litr kuřecího vývaru
kapka oleje
sůl, pepř
domácí curry roux
1 lžíce kečupu
2 lžíce sojové omáčky

Postup:
Nakrájíme si cibuli, oloupanou mrkev (do trojúhelníčků) a brambory, které necháme namočené po dobu 15 minut ve vodě, aby se uvolnil zbytečný škrob. Rozdrtíme česnek a zázvor. Odstraníme přebytečný tuk a kůži z kuřete, nakrájíme na kostičky. Osolíme a opepříme.

Ve velkém hrnci si na středním plameni osmahneme cibulku a přidáme česnek se zázvorem. Přidáme maso a vaříme do té doby, než změní barvu na bílou. Přidáme mrkev a zalijeme vývarem.
Počkáme, až se vývar začne vařit a odebereme tuk, co se vytvoří na hladině.

Přímo do hrnce nastrouháme oloupané jablko. Zamícháme. Osolíme dle chuti a necháme na 20 minut probublat. Přidáme brambory a čekáme až změknou.

Mezitím si uděláme curry roux. Do 45 gramů roztopeného másla vmícháme 4 lžíce hladké mouky a mícháme na malém plameni okolo 20 minut. Barva by měla být světlounce hnědá. V žádném případě černá – černá barva symbolizuje, že jste jíšku připálili! Do směsi vmíchejte lžíci kari, garam masaly a lžičku papriky. Pečlivě zamíchejte a odeberte ze sporáku. Do hotového curry roux, které máme v kastrůlku přidáme naběračku (nebo dvě) vývaru.

Curry pastu vmícháme do hrnce. Přidáme kečup a sojovou omáčku.
Zmírníme plamen a čekáme, až omáčka zhoustne. Podáváme s rýží a popřípadně s uvařeným vejcem.

Autor: Lucie Onari Kreslová

Zdroj: justonecookbook.com/japanesechickencurry

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.