Pomalu se blíží léto a k letnímu období patří lehké a chutné saláty. Tak vám přinášíme recept na jeden thajský, kterému se říká i Som tam.
Než se dáme do vaření, nakoupíme suroviny. Musíme sehnat hlavně zelenou a ještě nezralou papáju. Občas ji mají v Sapě nebo na tržnicích a v obchodech s asijskými potravinami. Mnozí labužníci se shodují, že ji však lze nahradit mladou cuketkou či bílou kedlubnou. Další suroviny už seženete snáze.
Co budete potřebovat:
2 šálky oloupané a jemně nastrouhané zelené papáji
2 – 3 čili papričky
2 velké stroužky česneku
1 šálek zelených sterilovaných fazolek
Cherry rajčátka (krájená na půlky)
arašídy, pár sušených krevet
Zálivka se skládá z těchto surovin:
5 lžic limetkové šťávy
3 lžíce rybí omáčky
3 lžíce cukru (nejlépe hnědého)
koriandr, sušené mleté krevety (není nutné)
Postup:
Papáju oloupeme, omyjeme a nastrouháme, čili papričky očistíme, zbavíme semínek a také nakrájíme (můžeme použít i nakládané). Přidáme fazolky, drcený česnek a rajčátka. Suroviny promícháme a zlehka stlačíme. Zalijeme umíchanou zálivkou a opět promícháme. Nakonec ozdobíme salát sušenými krevetami a arašídy.
Přejeme vám dobrou chuť a pokud budou papričky příliš pálivé, slibujeme, že vám zavoláme hasiče.
Zdroj: asian-recipe.com