Recept: Udělejte si jednoduchý předkrm z mrkve a ředkve – Namasu

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: YouTube screen

Tento pokrm z ředkve a mrkve můžeme použít jako salát nebo předkrm. Recept je jednoduchý a suroviny dostupné.

Namasu je často součástí Osechi Ryouri (japonská novoroční kuchyně). Existuje mnoho druhů namasu, ovšem my přinášíme recept na ten nejtypičtější: červený a bílý. Červená a bílá jsou barvy oslav v Japonsku, takže je to perfektní kombinace barev k oslavě nového roku, nicméně si tuto dobrotu můžete dopřát po celý rok. 

Aby pokrm vypadal dobře, je lepší použít víc ředkve než mrkve. Řasa kombu není nutná, ale zvýrazní chuť pokrmu a sníží sílu octa. Pokud neradi sladíte, můžete ubrat cukru, záleží jen na vás.

Co budete potřebovat:
450 g bílé ředkve daikon
110 g mrkve
120 ml rýžového octa
120 ml vody
kousek mořské řasy kombu
1 lžička soli
3 lžíce cukru

Postup:
Ředkev a mrkev nakrájejte či nastrouhejte na tenké proužky. Přidejte sůl a nechte 5 minut odstát. Poté vymačkejte ze zeleniny vodu. Řasu kombu nakrájejte na malé kousíčky a přidejte k zelenině.

Ocet, vodu a cukr dejte do hrnce a svařte. Vychlazený nálev přilijte k zelenině a promíchejte. Pak dejte namasu vychladit do lednice. Alespoň 30 minut.

Zdroj: ​japanesecooking101.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.