Gajar ka halwa je oblíbený mrkvový dezert v Indii, Bangladéši a Pákistánu. Existuje mnoho variant. Na jednu z nich přinášíme recept.
Mrkev je zdravá a pokud ji máte rádi, určitě vyzkoušejte chutný dezert z Indie. Uvedený recept by se měl připravovat zhruba 2 hodiny a není nijak těžký. Suroviny také bez problémů seženete.
Co budeme potřebovat:
4 šálky jemně strouhané mrkve (nejlépe z menších a šťavnatých mrkviček)
4 šálky plnotučného mléka (nejlépe netrvanlivého)
4 lžíce přepuštěného másla (dá se i běžné máslo)
10 lžící třtinového cukru (můžete i ubrat, pokud moc nesladíte)
asi 25 kešú oříšků
špetka kardamomu
špetka šafránu
hrozinky
Postup:
V hrnci s tlustým dnem smíchejte strouhanou mrkev s mlékem. Směs přiveďte k varu a vařte na středním plameni. Nezapomínejte ji stále míchat. Jak se mrkev vaří, mléko se začne vypařovat. Když mléka ubude asi 75%, přidejte přepuštěné máslo, cukr, kardamom a šafrán. Dobře promíchejte, snižte plamen a dál hmotu vařte a míchejte.
Nakonec vmíchejte hrozinky a část sekaných kešú oříšků. Stále vařte, dokud se mléko neodpaří úplně. Poté pokrm odstavte.
Zbylými oříšky jej pak zdobte při podávání. Může se podávat horký, teplý i vychlazený.
Zdroj: vegrecipesofindia.com