Recept: Ochutnejte Watalappan, populární dezert ze Srí Lanky

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: Erasmusu.com

Nedali byste si něco sladkého? Přinášíme vám recept na jednoduchý dezert, který je oblíbený na Srí Lance a v Indii. Jmenuje se Watalappan.

Watalappan nebo také vatlappam je vlastně takový druh sladkého pudinku, jenž je populární na Srí Lance, v Indii a Malajsii. Vyrábí se z vajec, kokosového mléka, třtinového cukru nebo přírodního nerafinovaného palmového cukru (jaggery). Podává se během svateb, náboženských svátků a dalších oslav. Vy si ho můžete dopřát třeba po nedělním obědě nebo když vás bude honit mlsná.

Co budete potřebovat:
250 g přírodního třtinového cukru (muscovado)
250 ml kokosového mléka
1/2 šálku kešu ořechů
špetka kardamonu
Vanilkový extrakt
6 vajec
špetka soli
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku

Postup:
Do mísy rozklepněte vejce, přidejte mletý muškátový oříšek a chvíli šlehejte. Pak přidejte třtinový cukr, přilijte kokosové mléko a hmotu pořádně vyšlehejte. Ochuťte kardamonem, vanilkovým extraktem a malou špetkou soli. 

Poté hmotu vlijte do malých zapékacích misek a povrch zasypte sekanými nebo celými kešu ořechy. Mističky vložte na plech s vodou (budou vlastně stát ve vodní lázni) a dejte do trouby. Watalappan pečte 15 minut při 180 °C.

Hotový dezert můžete dát vychladnout nebo jíst horký. Jednotlivé porce můžete vyjídat lžičkou z misek nebo je vyklopit na talíř a ještě ozdobit třeba karamelovým nebo čokoládovým toppingem.

Zdroj: culinarycornerkitchen.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.