Recept: Jednoduché banánové lassí vás osvěží v každou roční dobu

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: Damien Roué / flickr.com

Lassí je nápoj, který se podává zejména v Nepálu, Indii a Pákistánu. Na přípravu je úplně jednoduché a vždycky výborně osvěží. Pojďme si udělat banánovou variantu.

Nejvíc populární je asi lassí mangové, ale jelikož není mango v naší zemi tak oblíbené a ne všem chutná, bude banánové lassí pro začátek stačit. Ono vlastně to mangové připravíte v podstatě stejně. V Indii dávají do lassí růžovou vodu, ale to není nezbytně nutné. Kdo by ji však sehnal, klidně ji může použít. Lassí jde také připravit na slano jen s citronovou šťávou a drceným kmínem. Záleží jen na tom, zda máte chuť na slané nebo na sladké. 

Co tedy budete potřebovat?
(na dvě porce)
250 – 300 g bílého neslazeného jogurtu (nejlépe plnotučný, živý a hustý)
2 banány
špetku mletého kardamonu 
špetku soli
med
drcený led
vodu


Postup: 

Banány oloupejte, nakrájejte na kousky a rozmixujte v mixéru. Pak přidejte jogurt, med (není povinný a lze nahradit cukrem či třtinovým cukrem), kardamon a sůl. Dál mixujte dohladka a dle hustoty můžete zředit vodou. Hotovou směs dejte vychladit, přidejte drcený led a pak nalijte do sklenic, které můžete ozdobit meduňkou a barevným brčkem. 

Lahodný nápoj vás osvěží a v horkém počasí poslouží i jako skvělá svačinka. Pokud nemilujete banány, stejně můžete postupovat již se zmíněným mangem, jahodami nebo liči. V případě nouze poslouží i konzervované ovoce.

Zdroj: honestcooking.com, food.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.