19. ročník Festivalu indického filmu: Aamir i Forrest jeden jest…

Film / TV
Foto: Festival bollywoodského flmu

Indický kandidát na filmového Oscara, remake slavné filmové klasiky a další zajímavá díla indické kinematografie se budou promítat v rámci 19. ročníku Festivalu indického filmu. Festival proběhne od 12. do 15. října tradičně v pražském Světozoru.

„Když jsme před devatenácti lety poprvé promítli pět bollywoodských filmů českému publiku, tím tehdy nejpopulárnějším žánrem byly tzv. masala movies,“ říká Radim Špaček, režisér a umělecký ředitel festivalu.

Jak je všeobecně známo, masala znamená směs různých koření a zmíněným filmům se tak říkalo, protože obsahovaly všemožné ingredience – romanci, napětí, humor, písničky s tanečními čísly i povinný happyend.

„Někomu to možná připadalo jako dort od pejska a kočičky, ale zároveň byly ty filmy neuvěřitelně pestré a nepodobaly se ničemu jinému po celém světě,“ dodává s úsměvem Špaček.

Foto: Festival Bollywoodského filmu

„Po téměř dvou dekádách se změnil samotný Bollywood, změnil se i způsob, jakým se k nám filmy dostávají a jak je vnímáme. Dalo by se říct, že se oklikou vracíme k principu masaly – nabídka našeho současného festivalu je rozmanitá, jako kdysi bývávaly ty nejúspěšnější bijáky,“ pokračuje.

Během existence festivalu se totiž v programu napevno usadily i filmy jiných žánrů a regionů – např. dokumenty, experimentální, artové, queer, sociálně kritické, bengálské, tamilské, nepálské, dokonce i pákistánské.

„Náš festival je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš, ale u nás si vybere každý,“ uzavírá svou pozvánku jeden ze zakladatelů festivalu. Tímto spojením se také odkazuje na jeden z festivalových hitů. Těšit se totiž můžete na zbrusu nový bollywoodský remake Forresta Gumpa (Laal Singh Chaddha)!

Kromě hvězdy Aamira Khana, který se představí v hlavní roli, se ve svých filmech dále představí i další bollywoodské hvězdy, jako například Alia Bhatt, Amitabh Bachchan, Rajkumar Rao nebo Ayushmann Khurrana a další.

Velkým hitem bude jistě i indický kandidát na cenu za Nejlepší cizojazyčný film nadcházejících Oscarů, Poslední filmové představení.

Atmosféru Indie bude po dobu konání festivalu doprovázet například indické jídlo nebo nabídka tradičního nápoje „masala chai“. K indické kultuře neodmyslitelně patří tanec, proto v pátek 14. října proběhne tradiční Bollywood party ve Futurum Music Clubu v centru Prahy.

Festival má také facebookovou událost, kam se s blížícím se termínem přispívají zajímavosti a detaily k filmům.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.