Recenze: Romance Is a Bonus Book potěší všechny knihomoly. V nakladatelství se totiž nit lásky vine stejně jako na stránkách knih

Eva Lenská
Film / TV
Foto: tvN

Romance Is a Bonus Book je tak trochu jako kniha převlečená za seriál. Má stejně nápaditou obálku jako obsah. Některé pasáže si jistě rádi přečtete znovu a garantuji vám, že si oblíbíte i hlavní hrdiny. Pokud nevěříte, pusťte se do čtení recenze. 

Kang Dan Yi (Lee Na Young) má 37 let, je rozvedená, má dítě a nemůže najít práci, přestože dříve sklízela úspěchy v reklamě. Bohužel se na trh práce vrací po dlouhé pauze. Třicetiletý Cha Eun Ho (Lee Jong Suk) je jako její mladší bratr. Znají se snad věky a nejspíš by je ani ve snu nenapadlo, že spolu budou bydlet v jednom domě a pracovat v jednom nakladatelství. Život je stejně napínavý a nepředvídatelný jako román a my jsme jako knihy, čekáme na to, až nás někdo otevře. A tak se otevřou i dveře hrdinova domu a hrdinka, která zpočátku nemá vůbec nic, do nich vstoupí. Za pomoci maličkého podvůdku (zamlčení vzdělání) získá místo poskoka ve společnosti, ve které je nejmladším šéfredaktorem a spoluzakladatelem právě Eun Ho. 

Foto: tvN

V nakladatelství pracuje mnoho lidí a všichni tito lidé mají jak pracovní, tak osobní problémy, které se před divákem seriálu začnou brzy odvíjet. Cha Eun Ho je pohledný a není divu, že ho dívky milují. Tvrdí, že je střídá, ale ve skutečnosti má celé roky rád jen jednu. Získá ji však? Ona už na lásku moc nevěří, nicméně se nebrání randění se sympatickým návrhářem knižních obálek. Aby celý příběh nebyl jen o lásce, práci a knihách, je tu i jedno dávné tajemství, které se týká zmizelého spisovatele Kang Byeong Juna. 

Když se ohlédnu za hereckými výkony, musím přiznat, že toto byla snad nejlepší Lee Jong Sukova role před nástupem na vojnu. Mohu to říci, protože jeho filmografii už nějakou dobu sleduju. Jeho Eun Ho byl přirozený, okouzlující, něžný i autoritativní, když došlo na práci. Lee Na Young je skvělá herečka, která na čtyřicet let vůbec nevypadá. Vzájemná chemie tu byla znát, jiskřilo to opravdu pěkně. Wi Ha Joona jsem doposud neznala a musím říci, že pojal Seo Juna vážně sympaticky a zábavně. Zamilovaná a trochu trucovitá ježibaba číslo 2 – Hae Rin, v podání Jung Yoo Jin, byla rozkošná, když se opila. Milá byla i maminčina mazlenka Ji Yul, vlastně Park Gyu Young, a svou roli ledové ježibaby číslo 1 a gangnamské tygřice v jednom, také bravurně zvládla Kim Yu Mi.

Foto: tvN

Co mě nadchlo? Knihy, knihy a zase knihy. Jsem vášnivý knihomol a celý ten proces, jak taková kniha vzniká, jsem si náležitě užila. Dále mě upoutaly závěrečné titulky na Netflixu v podobě moudrých citátů a průpovídek hlavních hrdinů. Pochválit musím i hudbu, která příběh krásně a nenásilně doplňovala. Bod navíc má u mě i psí slečna Geum Bi za roztomilost. 

Co mohlo být lepší? Neřekla bych, že právě tento seriál měl mnoho chyb. Nějaká muška by se našla, ale nebylo jich moc. Žádné klišé, hloupé hádky a rozchod před koncem, ani staré známé „o několik let později“, jen snad to dítě hlavní hrdinky mohlo být víc vidět a milostné scény se nemusely odehrávat za zavřenými dveřmi, když vezmeme v potaz, že hrdinka měla skoro čtyřicet a Eun Ho nebyl žádný eunuch. 

Foto: tvN

Romance Is a Bonus Book je seriálem, který bych mohla doporučit opravdu každému, ale zejména milovníkům knih a literatury. Fanynkám Lee Jong Suka jen připomenu, že mu to snad nikde neslušelo víc. Ti, kteří hledají práci, se mohou seriálem inspirovat, a na své si přijdou i nadšenci neotřelých módních kreací. Tento příběh si užijete a zároveň vás obohatí. Tak ho otevřete na první stránce a začtěte se. Nebudete moci přestat!

Seriál je i s českými titulky dostupný na Netflixu.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.