Goa neboli Země slunce, písku a koření, je jedním z nejoblíbenějších míst v Indii

Eva Lenská
Cestování
Foto: Pixabay.com

Dnes spolu navštívíme jedno z nejoblíbenějších míst Indie. Goa je známá svými čistými plážemi a hotelovými resorty. Je tu krásná příroda, mnoho chrámů a památek. Ideální místo na dovolenou.

Goa je bývalá portugalská kolonie a také nejmenší svazový stát Indie. Přezdívá se jí „Perla orientu“ nebo „Země slunce, písku a koření“. Je nejoblíbenějším cílem turistů, kteří cestují do Indie. Nachází se na západním pobřeží Indického poloostrova, u pobřeží Arabského moře a sousedí se státy Karnataka a Maharaštra. Hlavním městem je Panadží. Milovníkům cestování nabízí dlouhé, čisté pláže lemované palmami, chrámy, gotické kostely, staré ruiny, kokosové háje a plno dalších krás.

Přes tento nádherný stát protéká několik řek a potoků. Nechybí známá jezera Mayem a Carambolim. Většina řek je splavná a má obrovský ekonomický význam, protože železná ruda je přepravována těmito řekami do přístavu Mormugao k exportu. Místní kuchyně je obohacena purtugalskými a arabskými vlivy.

Foto: pixabay.com

Goa byla podmaněna Portugalci v roce 1510 a stala se tedy portugalskou kolonií. Osvobození od portugalské vlády se dočkala v roce 1961, čtrnáct let po získání nezávislosti. Dne 30. května 1987 se pak stala 25. spolkovým státem Indie. 

Teploty v Goa jsou různorodé, ale zase tak výrazně nekolísají. Léto je nejžhavější v květnu, zatímco zimní měsíce leden a únor jsou nejchladnější. Po zbytek roku stát zažívá tropické počasí. Od června do srpna je tu období dešťů.

Foto: wallpaperflare.com

Co ale může turista a milovník cestování v této zemi poznat za krásy? Na to se nyní zaměříme podrobněji. Lákadel je opravdu dosti, ovšem na prvním místě jsou jistě pláže.

– Pláž Anjuna. Anjuna je malá vesnice, která leží na severu. Konají se tu párty, středeční bleší trhy a svět se tu vrací zpět do hippie dnů. 

– Colva a Benaulim. Colva je nejdelší pláž Goy s úsekem 20 km jemného písku. Je lemovaná palmami a sluncem prohřátým pobřežím. Jen 2 km odtud je Benaulim, kde je vám umožněn poklidný únik z davu města. Můžete se procházet a navštívit staré portugalské domy.

– Mapusa, pláž a také páteční trhy, které jsou plné suvenýrů a fascinujících předmětů, jako jsou dřevěné řezby, kokosové rohože, dřevěný nábytek, slaměné klobouky a čerstvě upečený chléb. 

– Vodopád Dudhsagar přitahuje každoročně mnoho turistů. Za návštěvu stojí také skalní jeskyně Khandepar, stejně jako klášter Serra do Pilar. 

– Bazilika Bom Jesus je památkou světového dědictví a nachází se zde ostatky sv. Františka Xaviera, patrona Goy, uvnitř stříbrné rakve. Podlaha baziliky je z mramoru vykládaného drahými kameny. Bazilika byla vysvěcena v roce 1605.

– Katedrála sv. Kateřiny, která byla dokončena v roce 1619 a je největším křesťanským kostelem v Asii. 

– Chrámy, mezi které patří Shri Mangeshi, Shri Shanta Durga, Shri Ramnath a Tambdi Surla. Kromě náboženského významu jsou také známé svou krásnou chrámovou architekturou. 

Foto: wikimedia.org

Těch pokladů, krás a turistických perel by se tu našlo jistě mnohem více. Pokud jste tento stát již navštívili, budeme rádi, když nám vylíčíte své zážitky.

Zdroj: capertravelindia.com, wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.