Průvodce malebným ostrovem Jeju: kam zavítat a co neopomenout?

Eva Lenská
Cestování
Foto: pixabay

Už vás někdy napadlo, co všechno může takový turista nebo cestovatel vidět a podnikat na oblíbeném jihokorejském ostrově Jeju? Máme tu několik tipů.

Ostrov Jeju patří mezi nejoblíbenější a nejkrásnější destinace v Jižní Koreji. Mladí Korejci tam jezdí na svatební cestu, což určitě není špatný nápad. Příroda na Jeju je působivá a nechybí ani mnoho muzeí, pláží, parků, lákavých hospůdek a dalších svodů pro turisty. Co tedy na tomto úchvatném ostrově dělat a navštívit?

Nejprve se zaměřte na přírodu. Ostrov Jeju je v tomto ohledu hotovým rájem. V roce 2011 se dostal na seznam sedmi přírodních divů planety. Nabízí nedotčené pláže, vodopády, jeskyně, lávové chodby a další krásy. Co nevynechat?

Foto: Jonas K./flickr.com

– Horu Hallasan, klidnou sopku ve středu ostrova s ​​kráterovým jezírkem nahoře, která je obklopená národním parkem.

– Seongsan Ilchulbong neboli Sunrise Peak, který se nachází na východním pobřeží ostrova Jeju a říká se, že se podobá gigantickému starobylému hradu. Tento sopečný kužel je vysoký 182 metrů a má zachovalý kráter podobný misce. 

– Pláž Iho Taewoo, která je známá svými ikonickými majáky ve tvaru koně. Má výhodnou polohu v blízkosti centra města. Můžete si zde pronajmout člun a vyzkoušet třeba rybyření.

– Jeskyně Manjang, lávová jeskyně s největším zaznamenaným lávovým sloupem na světě. Možná tu potkáte i pár netopýrů.

Co na Jeju navštívit a čím se pokochat? Jaká muzea zde můžeme najít? Víte, že je jich dostatek a určitě v nich neumřete nudou? Nečekejte žádné otravné školní exkurze. Budete se skvěle bavit.

Foto: pixabay

– Loveland park vás doslova nažhaví, protože všude kamkoli pohlédnete, uvidíte jen erotiku a sex. Ano, tento park je plný soch lidí i zvířat ve všech možných sexuálních polohách. Nemravných soch je tu 140, ale smí je vidět pouze osoby starší 18 let. Pro děti je tu však vytvořena samostatná zóna s dětským hřištěm. Není divu, že právě sem se jezdí na líbánky.

– Teddy Bear Museum potěší především milovníky plyšových medvědů a děti. Toto místo si určitě zamiluje každý, kdo vlastní alespoň jednoho plyšáka. Otevřeno bylo v dubnu 2011. 

– Jeju Natural Stone Art Museum neboli Seokbujak Museum, které se nachází v Seogwipo. Upozorňuje na tři symboly ostrova Jeju – kámen, vítr a ženy. V prostorném parku je rozptýleno 30 000 čedičových kamenů v různých tvarech.

– Muzeum čokolády, které přetéká zajímavými informacemi a ukázkami souvisejícími s pěstováním, sklizní a zpracováním čokolády. Bylo otevřeno v roce 2002 a pokud rádi mlsáte, budete se tam cítit jako v čokoládovém ráji.

Foto: amanderon 2/flickr.com

Pokud netoužíte po památkách, ale mnohem raději sportujete, rybaříte, kocháte se květinami, válíte se, odpočíváte a dobře se bavíte s přáteli, můžete strávit dovolenou na ostrově Jeju jinak. Co můžete dělat?

– Potápět se, jezdit na kajaku a věnovat se vodním sportům. Můžete se potápět v blízkosti již zmíněného Seongsan Ilchulbong nebo si půjčit člun poblíž turistického komplexu Jumgmun. Zajímavá je také jízda na kajaku v oblasti Woljeongri. Krásy podmořského světa vám nabídne ponorka na ostrově Udo, jenž připomíná ležící krávu. Komu se nechce pod vodu, může lovit ryby.

– Procházet se krásnými zahradami a parky, které jsou jako stvořené pro milovníky květin, stromů a botaniky. V tom případě nelze opomenout park Hallim, oblíbený park představující 9 různých tematických zón. Uvidíte například bonsaje, subtropickou zahradu a dvě lávové jeskyně. Pak je tu Ilchul Land, park s botanickými zahradami a kaktusovým skleníkem. Radost vám jistě udělá také Camellia Hill, největší arboretum v Asii, plné kamélií. Kdo má rád vodopády, ať navštíví Spirited Garden, neboť tam nalezne krásnou zahradu s největšími umělými vodopády na Jeju.

– Vyrazit na výlet, vyzkoušet turistiku a zamířit do lesů i hor. V tomto případě je asi nejdůležitějším cílem výstup na horu Hallasan. Pokud to zvládnete, naskytne se vám naprosto dokonalý výhled, a pokud rádi fotíte, budete žasnout. Jen vezměte na vědomí, že počasí se neustále mění, tak to chce dobré oblečení i boty. 

Foto: republic of korea/flickr.com

Nyní je na řadě poslední bod, tedy spíše sladká a lahodná tečka – jídlo. Co jíst na ostrově Jeju? Jaké laskominy a místní speciality ochutnat? Máte hlad? Bez jídla se neobejde žádná dovolená, to je jasná věc!

– Mořské potvory a plody všeho druhu. Syrové, vařené, smažené, pečené… prostě na všechny způsoby. Ochutnejte třeba rybí polévku galchi jorim nebo okdom gui, což jsou malé grilované červené ryby.

– Heuk-dwaeji, šťavnaté grilované maso z černého prasete, které je o něco dražší než běžné vepřové maso, ale stojí za to. Má mnohem jemnější chuť než maso z růžového prasátka. Patří mezi nejslavnější pokrmy na Jeju.

– Kkwong neboli bažant. Bažantů je na Jeju dosti a tak nechybí ani několik restaurací, které z nich připravují chutná jídla. Dělá se z nich také polévka. Obvykle se do ní dávají pohankové nebo skleněné nudle.

– Citrusy. Když se řekne Jeju, mnoho lidí si vybaví právě citrusy, které se tu pěstují a mají mnoho fanoušků. Populární jsou například citrusy hallabong, ze kterých místní vyrábí šťávy, dezertní vína a marmelády. Na ostrově se nachází i muzeum citrusů a koná se tu festival na oslavu mandarinek.

Foto: republic of korea/flickr.com

Co říci na závěr? Jak je vidět, ostrov Jeju nabízí mnoho zážitků, chutí a krás. Není divu, že je tak oblíbený a hojně navštěvovaný. Často se objevuje i v korejských televizních seriálech nebo filmech. Chtěli byste ho také navštívit? Kam byste se podívali a jak byste tu trávili dny vaší dovolené? 

Zdroj: trazy.com, english.visitkorea.or.kr, befreetour.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.