Park Moerenuma zaujme spoustou zeleně a skleněnou pyramidou. Potěší sportovce i milovníky architektury

Eva Lenská
Cestování
Foto: Nobuyuki Hayashi/flickr.com

Navštívili jste Sapporo a rádi byste si odpočinuli nebo zasportovali? Toužíte po záplavě zeleně, ale zároveň chcete vidět i něco zajímavého? Pak je park Moerenuma pro vás tou pravou volbou.

Park Moerenuma je rozlehlý park na okraji Sappora. Je obklopen močálem a má obvod asi čtyři kilometry. Pozemky jsou pokryty atraktivním zeleným prostorem a k vidění tu jsou i obrovské, dramatické prvky, díky kterým je park velmi jedinečným veřejným prostorem.

Tento park vděčí za svůj odvážný design proslulému japonsko-americkému sochaři Isamu Noguchimu. Noguchi, narozený ve Spojených státech, strávil značnou část svého profesního života v Japonsku. 

V roce 1988 město Sapporo pověřilo Noguchiho vytvořením parku na prostorném pozemku bývalé skládky. Krátce po dokončení plánů Noguchi zemřel, ale jeho návrhy byly provedeny a park byl veřejnosti otevřen v roce 2005.

Park je plný impozantních umělých prvků, které návštěvníkům poskytují jedinečný zážitek při jejich prozkoumávání. Hora Moere, postavená pro park, je vysoká 62 metrů a nabízí nádherný výhled na park a okolí. Hora Play je o polovinu menší, ale až na její vrchol vede zajímavá cesta. Pyramidová budova ze skla zvaná Hidamari má informační centrum, atrium a galerijní prostor věnovaný Noguchimu.

V nejvýchodnější zalesněné oblasti parku jsou kreativní dětská hřiště. Mořská fontána uprostřed parku stříká vodu 25 metrů do vzduchu. Od dubna do října se tu konají různá představení a show. 

Foto: Trevor Dobson/flickr.com

Umělá oblast vhodná ke koupání zvaná pláž Moere je pro veřejnost otevřena od poloviny června do začátku září. Půjčovna kol je k dispozici od konce dubna do začátku listopadu za 100 jenů na hodinu, což je velmi výhodné. V parku se tedy lze bavit, vzdělávat, věnovat sportu a kochat krásnou krajinou a zajímavými prvky.

Byli jste někdy v parku Moerenuma? Nebo byste ho rádi navštívili?

Zdroj: japan-guide.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.