Ptačí park Jurong v Singapuru láká milovníky opeřenců

Eva Lenská
Cestování
Foto: aamanatullah/flickr

V tomto ptačím parku, jenž se nachází v Singapuru, naleznete snad všechny druhy ptáků a k tomu navíc krásné prostředí, nezapomenutelné atrakce a zajímavé show.

Ptačí park Jurong se přirozeně nachází v Jurongu v Singapuru. Za vznikem parku stála myšlenka doktora jménem Goh Keng Swee. Ten navštívil ZOO v Rio de Janeiru a byl ohromen obrovskými voliérami. Rozhodl se, že zajistí, aby obyvatelé Singapuru měli místo, kde by mohli uniknout městskému životu a relaxovat v souladu s přírodou.

Práce na ptačím parku začaly v lednu 1969. Pro projekt bylo vybráno 35 hektarové území na západním svahu Bukit Peropok v Jurongu. Ptačí park měl být dokončen do konce roku 1969. Dne 3. ledna 1971 byl konečně zpřístupněn veřejnosti. Celé roky se nacházel na Jurong Hill, ale v červnu 2016 bylo oznámeno, že se v roce 2020 odstěhuje na jiné místo, tedy na Mandai Lake Road.

Foto: PaVan/flickr.com

V současné době jde o největší ptačí park, pokud jde o počet ptáků, a druhý největší jak v počtu druhů ptáků, tak v rozloze. Domov tu má 5 000 ptáků ze 400 druhů, z nichž 29 druhů je ohrožených. Kromě toho se tu nachází i restaurace, cukrárna, obchod se suvenýry a ptačí nemocnice. 

Při každodenním krmení se setkáte s mnoha opeřenými obyvateli parku, dokonce zahlédnete i nepolapitelné ptáky, jako jsou perlička chocholatá a turak. Dále je tu velký vodopád, v jehož okolí pobývají hlavně ptáci z Afriky. Tento vodopád je vysoký 30 metrů. Visutý most umožňuje návštěvníkům, aby si vychutnali panoramatický výhled na okolní krajinu a pěší stezka jim umožňuje zahlédnout některé ze zdrženlivějších ptáků v akci. Obdivovat mohou i 10 000 rostlin se 125 druhy stromů, bambusů a palem.

V parku lze najít i největší sbírků ptáků jihovýchodní Asie, která má přes 200 druhů. Každý den je tu v poledne simulována bouřka, po níž následuje chladné, lehké mrholení. Teritoriální druhy jsou drženy ve velkých klecích, zatímco druhy, které mohou pobývat spolu, se mohou volně pohybovat ve voliéře. 

Jaký by to byl ptačí park bez plameňáků a pelikánů. Ti samozřejmě nemohou chybět. Mají k dispozici rozlehlé jezero a několi bazénů. Někdy se k nim připojují i divoké volavky a čápi. Milovníci papoušků všech barev jistě ocení papouščí ráj a nesmíme vynechat ani tučňáky. Interiér pro ně byl navržen tak, aby připomínal loď. 

Mezi nejoblíbenější show, které park nabízí, patří přehlídka králů nebe, což jsou draví ptáci jako orli, jestřábi a sokoli. Návštěvníci se díky této show dozví mnoho o sokolnictví. Oblíbená je také show s papoušky, kdy s nimi můžete poobědvat u jezera plameňáků.

Park dostal mnoho ocenění a je opravdu velkolepý. Milovníci opeřenců by si jeho návštěvu rozhodně neměli nechat ujít.

Zdroj: visitsingapore.com, en.wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.