Srinagar: Indické Švýcarsko nebo také země jezera a zahrady

Cestování
Foto: Flickr.com / Colin Tsoi

Srinagar je letní hlavní město a největší město indického svazového státu Jammu a Kashmir. Leží v údolí Kashmiru na břehu řeky Jhelum. Přezdívá se mu „indické Švýcarsko“.

Město Srinagar je známé díky svému přírodnímu prostředí, zahradami, nábřežími a hausbóty. Město je také známé tradičními řemesly a sušeným ovocem.

Pokud se chystáte do Indie, Kashmir byste měli přidat na seznam míst, která chcete navštívit. Pokud existuje nebe na zemi, je to právě tady! Nejlepší doba pro návštěvu tohoto místa je duben až říjen, abyste si mohli dosyta vychutnat krásy místních zahrad a jezer.

Foto: Pixabay.com / confused_me

Během prvních dubnových týdnů se zde navíc koná tulipánový festival. Kromě toho, že můžete vidět miliony kvetoucích tulipánů v největší tulipánové zahradě v Asii, koná se tu také mnoho doprovodných kulturních akcí.

Toto místo plné nádherné přírody, je často nazýváno jako „země jezera a zahrady“ nebo „indické Švýcarsko“. Přestože jsou v této oblasti neustálým problémem občanské nepokoje kvůli konfliktu s nedalekým Pákistánem, klid se v této oblasti před časem obnovil a návštěvníci se sem opět vracejí.

Zahrady v Srinagaru jsou plné krásných květů a nádherných výhledů. Vydejte se například do historické zahrady Pari Mahal, kde najdete nádherný výhled na jezero Dal a celý Srinagar. Rovněž nezapomenutelnou, avšak méně známou a klidnější zahradou je Badamwari. Krásná je zejména na jaře (od poloviny března), kdy jsou mandle plné květů.

Jedním z vrcholů času stráveného v Srinagaru, je plavba na hausbótech. Na jezerech se jich plaví více než tisícovka. Ty se zde poprvé objevily v době kolonie, protože Britové neměli právo vlastnit půdu. Pobývali tedy na vodě.

Foto: Flickr.com / Varun Shiv Kapur

Za návštěvu rozhodně stojí také dřevěné Staré město s nezapomenutelnou atmosférou. Je méně hektické, než další stará města v Indii a najdeme v něm řadu významných mešit. Jama Masjid, původně postavená v roce 1394 a obnovená naposledy v roce 1672, je největší mešita v Kashmiru. Má 378 dřevěných pilířů podporujících strop a prostor pro tisíce oddaných. Shah Hamdan, mešita na břehu řeky Jhelum, je úžasně zdobená a také stojí za povšimnutí. Její popředí a interiér zdobí složité a barevné umělecké dílo Kashmiri jak na stěnách, tak i na stropech a lustrech. Starým městem se můžete projet i po řece Jhelum. 

Foto: Pixabay.com / rohitsingh_88

Srinagar má výraznou směsici kulturního dědictví. Svaté místo ve městě a kolem města zobrazuje historickou kulturní a náboženskou rozmanitost města i údolí Kasmiru. Mezi svatá místa patří například svatyně Hazratbal, druhá největší mešita v Kashmiru Aali Masjid, svatyně Zeashta Devi pro kashmirské hinduisty, chrám Shankaracharya nebo Pathar Masjid.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.