Známý japonský most ve vietnamském městě Hoi An má svou legendu

Eva Lenská
Cestování
Foto: all-free-photos.com

Hoi An je malebné historické městečko, které se stalo oblíbeným cílem turistů. Žádný z nich si nenechá ujít známý japonský most a také svatyni na něm zbudovanou. 

Kdy byl most postaven se úplně přesně neví, ale odhaduje se, že zhruba někdy v letech 1593 – 1600. Postavili ho japonští řemeslníci, kteří byli součástí větší komunity japonských obchodníků, kteří v Hoi An žili. Spojili tak svou čtvrť se čtvrtí čínských obchodníků.

V té době se právě Japonci zasadili o rozvoj tohoto krásného městečka. Tudíž měli povoleno postavit si tam pagody, ulice a domy pro obchodníky. A právě popisovaný most je jedním z dochovaných skvostů architektury té doby. 

Japonský most je zdobený a také má střechu, aby kryl chodce před deštěm. Na jeho severní straně se nachází malá svatyně, která je domovem pro několik božstev. K této svatyni se váže zajímavá pověst. 

Foto: Pigalle / flickr.com

Podle legendy žilo v té době obrovské dračí monstrum a to mělo hlavu v Indii, tělo ve Vietnamu a ocas v Japonsku. Kdyby tím ocasem švihlo, způsobilo by v Japonsku zemětřesení. Proto se muselo nějak zneškodnit. A to tím, že se v oblasti jeho zad postavil tento most. Pak obluda nemohla hnout ocasem a byl klid. 

Tato pověst má však i jinou variantu. A to takovou, že most zvíře zahubil. Pak ho lidem bylo líto a postavili svatyni, kam se chodili modlit za jeho duši. Ať už je to jak chce, důležité je, že máme co obdivovat. Pokud tedy plánujete cestu do Vietnamu, tak navštivte Hoi An. Určitě nebudete litovat.

Zdroj: orientalarchitecture.com, vietnamonline.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.