Talay Bua Daeng: Moře červených lotosů, které můžete nalézt v Thajsku

Eva Lenská
Cestování
Foto: Susornpol Joe Watanachote/flickr.com

Líbil by se vám pohled na jezero plné rozkvetlých růžových lotosů? Takovou krásu můžete nalézt v Thajsku. Kde? To si povíme v následujícím článku.

Moře červených lotosů se nachází v Udon Thani v Thajsku. Nejde vlastně o moře, ale spíše o vnitrozemské jezero. Lotosové květy jsou spíše růžové než červené, ale přesto nabízejí ohromující pohled na pomyslné koberce plné lotosových květů, které se táhnou daleko do dálky. Jezero je jednou z hlavních atrakcí Udon Thani, ale mezi zahraničními turisty zůstává poněkud neznámé, což z něj činí ideální místo k prozkoumání.

Tomuto jezeru se také říká Talay Bua Daeng (ทะเลบัวแดง) nebo oficiálně Nong Han Kumphawapi (หนองหานกุมภวาปี). Přestože je jezero poměrně velké, asi 7 km dlouhé a 3 km široké, je ve skutečnosti docela mělké, protože má hloubku okolo 2 metrů.

Foto: Georgios Kaleadis/flickr.com

Téměř po celý rok vypadá jako každé jiné průměrně velké jezero, ovšem na tři měsíce v roce se promění v kvetoucí růžovou nádheru. Tento zdánlivě nekonečný koberec růžových květů láká návštěvníky, kteří milují romantiku. Není divu, že sem jezdí zamilované páry slavit Den svatého Valentýna.

Místní obyvatelé využívají okolí jezera jako rekreační oblast a mají tu i legendu o krásné princezně Nang Ai, kterou chtělo mnoho nápadníků. Aby se našel ten pravý, musel její otec uspořádat soutěžní festival. Bohužel došlo k magickým proměnám, vraždám a bitkám, proto z řeky vylezli mýtičtí hadi a zaplavili oblast, která se poté stala jezerem Nong Han Kumphawapi.

Foto: maxpixel.net

Kdy jezero kvete a je tedy dobré ho navštívit? Lekníny zde rozkvétají v lednu a únoru. V plném květu bývají okolo 11 hodiny. Pokud si chcete tento jedinečný zážitek dokonale vychutnat, najměte si loďku a vyrazte na výlet. 

Z břehu jsou lekníny sotva vidět. Abyste se dostali k lotosovým květům blíže, musíte jet lodí asi 10 minut. Poté se budete cítit jako v růžovém ráji. Vaše loď také může zastavit na jednom z malých ostrovů, kde můžete navštívit jednoduchou budhistickou svatyni a protáhnout si nohy. Nezapomeňte si udělat fotografie na památku. Nicméně si myslím, že na tuhle růžovou krásu se nedá zapomenout.

Zdroj: alifewithoutborders.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.