Národní park Rara v Nepálu vás okouzlí čistou krásou. Kdy je nejlepší ho navštívit?

Eva Lenská
Cestování
Foto: wikimedia.org

Kam se dnes podíváme na výlet? Podnikneme malou výpravu k průzračnému jezeru Rara, které se nachází v Národním parku Rara v Nepálu. 

Národní park Rara je chráněnou oblastí v Himalájích v Nepálu a byl založen v roce 1976. Rozkládá se na ploše 106 km² v okresech Mugu a Jumla. Je nejmenším národním parkem v zemi.

Jeho nejkrásnější ozdobou je jezero Rara, které je také nejhlubším jezerem v Nepálu (167 metrů). Září modře a je obklopeno zelenými kopci, stromy a horami. Průzračná voda jen láká výletníky k tomu, aby se projeli na loďce nebo se utábořili na břehu.

Park je obklopen především jehličnatými stromy a nabízí pozoruhodný vzorek fauny i flóry. Lze tu najít více než 500 různých druhů květin, zhruba 50 druhů savců a 241 druhů ptáků. Pokud jde o ryby, v jezeře plavou například pstruzi.

Milovník přírody v parku může potkat, v některém případě snad raději nepotkat, třeba pandu červenou, medvěda himalájského, leoparda, šakala, langura, makaka nebo vydru. Přestože park krášlí zejména borovice, nechybí ani rododendrony, jalovce, himalájské smrky, jedle, duby či cypřiše. 

Foto: Rojan Sinha/flickr.com

Ve kterou roční dobu je nejlepší park navštívit? Na jaře, v létě a na podzim. V létě je v oblasti příjemně (až tedy na monzunovou sezónu), ovšem v zimě je tam velmi chladno, kvůli nadmořské výšce. Je také dobré, když je člověk soběstačný a nebojí se dobrodružství, ačkoli se najdou průvodci a existují služby pro turisty.

Pro Nepálce je jezero Rara také oblíbeným poutním místem. Pro milovníky cestování a přírodních krás, je park určitě místem, na které se nezapomíná, které má v sobě zasazen modrý klenot v podobě již několikrát zmíněného jezera.

Zdroj: welcomenepal.com, en.wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.