Asie je kontinentem rozmanitostí. A to se poněkud týká i jídla a toho, co rádi a bez předsudků konzumují. Připravte se na to, že článek zahrnuje některé opravdu netradiční a už na první pohled nechutné pokrmy. Proti gustu žádný dišputát. Pojďme na to.
Nevylíhnuté kachní nebo kuřecí zárodky
Konzumace vajíček je v mnoha zemích běžnou věcí. Omeleta, míchaná vajíčka, nebo vajíčka natvrdo dochucená kořením dle vlastní chuti. Jelikož se jedná o neoplodněné vajíčko, uvnitř se nenachází žádné překvapení, které by nás ráno mohlo vystrašit. V Číně to ale neplatí a není ani žádným tajemstvím, že si v této zemi můžete zakoupit kachní nebo slepičí vejce s vyvíjejícím se zárodkem uvnitř. Mnohokrát se musíte popasovat i se zobákem a s peřím. Nenarození ptáci jsou běžnou věcí a koupit je můžete například na tržnicích. V Asii opravdu ničím neplýtvají. Měli byste odvahu to zkusit?
Zaječí i prasečí hlava, holub… a i různé orgány
I u nás se najdou fajnšmekři, kteří si rádi pochutnají například na tataráku nebo nepropečeném steaku a křepelčích vajíčkách. Pokud jste si mysleli, že je to bizarní, není to nic oproti další specialitě, která je v Asii běžná. Mezi další netradiční pochutiny patří i různé hlavy (prasečí, zaječí), ocasy a také reprodukční orgány. Ano, je to přesně to, na co zrovna myslíte. Jedí je běžně, ať už jde o osla, vola, býka apod. Co říkáte na hadí žlučník? Na vesnicích tento orgán v minulosti konzumovali v syrovém stavu. Následně jej zapili alkoholem, což mělo zabránit trávicím problémům. Druhý způsob představuje vysušení žlučníku a jeho rozdrcení na prášek. Jedí opravdu téměř všechno. V Šanghaji vám naservírují klidně i holuba s hlavou. Toho předtím pořádně opraží na oleji.
Syrové koňské maso
Vzpomeňte si na poslední sushi, které jste jedli. I tam se nacházela syrová ryba, například losos, tuňák nebo úhoř. Ale co byste řekli na syrové koňské maso? V Japonsku se tento pokrm jmenuje basashi a v Jižní Koreji yuuk-hwe. Maso je nakrájené na tenké plátky a podávané s nakrájenou cibulkou, česnekem, případně zázvorem, To vše doplněné sójovou omáčkou. Toto maso se konzumuje primárně při oslavách nového roku. Koupit lze balené v supermarketu. Masu se také říká „sakura“, protože svou růžovou barvou připomíná krásné růžové květy třešně.
Hairy (chlupaté) tofu
I když existuje mnoho druhů tofu, od extra-pevného až po nejměkčí hedvábné, o tomto jste možná ještě nikdy neslyšeli. Tofu, které jako by mělo na sobě chomáčky vaty. Tento typ tofu se fermentuje několik dní ve vlhkém prostředí. Teplota musí být kontrolována. Na tofu tak vyroste shluk vzájemně propletených vláken tzv. podhoubí, od kterého vznikl i název. V Číně mu říkají Mao Tofu. Fermentace dodává tomuto jídlu silný zápach, který může některým lidem připadat velmi páchnoucí. V minulosti lidé v Číně přikrývali tofu jednoduše slámou, což tofu umožnilo přirozeně fermentovat, protože v přírodě se nacházejí různé mikroorganismy. To však může vést také k přemnožení různých plísní. Při výrobě tohoto tofu se proto doporučuje využít startovací kulturu, která je bezpečná. Ochutnali byste to?
ČTĚTE TAKÉ: V Japonsku mají prodejní automaty na všechno. Kromě jídla či kosmetiky v nich najdete i pár nechutností
Jedení chapadel chobotnice
Další pochoutka, pro nás možná neobvyklá, jsou chobotnice a jejich chapadla. Jižní Korea a Japonsko jsou úzce spjaty s rybolovem a na jejich talíři denně najdeme různé ryby, ale i jiné dary moře. Mezi ně lze zařadit i chapadla chobotnice. Ty se dají jíst uvařené. Syrovou verzi Korejci nazývají San-nakji. Chuť a konzistence lze přirovnat k masu z krabů nebo sépií.
Pražený hmyz, brouci a larvy
Ulice Asie jsou mimo jiné plné dalších strašidelných pochoutek. Pokud vás odpuzuje hmyz, dál ani nečtěte. Kobylky, škorpióni, pavouci, mravenci, švábi a také kukly a housenky, které vám opraží a napíchnou na špejli. Nejprve je pořádně dochutí, například pepřem, sójovou omáčkou nebo jiným kořením, které probíjí chutě. Najdete je nejen ve stáncích na ulicích ale také v různých prodejních automatech, například v Japonsku. Hmyz je jedním z nejčastějších rychlých pokrmů prodávaných nejen ve zmíněném Japonsku, ale také v Singapuru, v Číně, Thajsku a na Filipínách či v Jižní Koreji. Z hmyzu vaří i polévky.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Za toxickou posedlostí plastickými operacemi v Jižní Koreji mohou přehnané standardy krásy. Mladí je dostávají jako dárek od rodičů
Krevety namočené v alkoholu
Na závěr poslední bizár. Krevety běžně objevíte v kterémkoli obchodě a na pánvi, případně jako součást nějakého pad thai, vůbec nechutnají špatně. Jsou uvařené a pokud vám nedělá problém jíst dary moře, asi i chutné. V Asii, převážně v Číně, naloví sladkovodní krevety, které pak ponoří do silného alkoholu, nazývaného baijiu. Krevety se do likéru ponoří s cílem jejich snazší konzumace. Ne každý recept je stejný. Povětšinou jsou krevety následně vhozeny do vroucí vody. V Číně je mají tendenci jíst i syrové, což však není bezpečné.
Zdroj: soranews24, tipsyatlas, medium, backpackertravel, tastingtable, tasteatlas, msshiandmrhe, totallyteach