Nevyšla vysoká? Nevadí! Studujte korejský jazyk a kulturu s King Sejong Institute

Simona Farárová
Ostatní
zdroj: ksi.upol.cz

King Sejong Institute je organizace zaměřená na šíření korejské kultury po celém světě. Nabízí kurzy korejštiny pro všechny věkové kategorie na různých úrovních a zajímavé přednášky, workshopy i soutěže.

Institut byl založen korejskou vládou v roce 2007 s 13 pobočkami ve 3 zemích. K dnešnímu dni má již 248 institutů v 85 zemích. Institut byl pojmenován po králi Sejongovi, který v roce 1446 vytvořil korejskou abecedu Hangul.

V posledních 20 letech se díky internetové revoluci ve světě zvýšil zájem o korejský jazyk a kulturu. Populární televizní seriály a hudba se začaly šířit po celém světě a přivedly do Jižní Koreje mnoho zahraničních studentů. Vysoká poptávka motivovala korejskou vládu k založení institutu, který by sjednotil zájemce o studium a rozšířil možnost učit se jejich jazyk po celém světě.

V České republice máme možnost navštívit institut na Univerzitě Palackého v Olomouci. Vybrat si můžete z kurzů pro začátečníky, konverzačních kurzů, kurzů korejského psaní, kurzů o kultuře a dokonce i specializovaných kurzů o čínských znacích v korejském jazyce. V období 2013-2018 bylo možné studovat také v Praze, ale v současné době se výuka koná výhradně na UPOL. Na Slovensku se Institut krále Sejonga nachází v Bratislavě, konkrétně na Filozofické fakultě Univerzity Komenského, kde ve spolupráci s korejským velvyslanectvím a Katedrou východoasijských studií probíhají každý semestr jazykové kurzy pro začátečníky až pokročilé. Výuka kultury probíhá většinou formou přednášek pořádaných několikrát za semestr, v Olomouci jsou nabízeny také kulturní kurzy. Od září letošního roku je možnost se přihlásit na 9 týdenní kurz korejské kultury také v Bratislavě.

Výuka jazyků probíhá obvykle dvakrát týdně po dobu 90 minut až 2 hodin. Vyučujícími jsou zkušení místní i zahraniční lektoři. Kurz je zakončen zkouškou, po které obdržíte certifikát. Institut přijímá studenty jakéhokoli věku bez předchozích znalostí. Základem je chtít se učit!

Institut krále Sejonga obecně se vyznačuje také různými soutěžemi a workshopy, kterých se mohou účastnit i nestudenti. Na olomoucké pobočce se v dubnu 2024 konal kaligrafický workshop pod vedením Kyungjin Park, kde se účastníci seznámili s historií a různými styly kaligrafie a vyzkoušeli si napsat vlastní jméno nebo oblíbené slovo. Začátkem tohoto roku se také konala přednáška a ochutnávka čaje, kde měli účastníci možnost zažít pravý korejský čajový rituál. V rámci soutěží uspořádal KSI v květnu tohoto roku v Bratislavě řečnickou soutěž se zajímavými cenami, například zájezdem do Koreje pro 1. místo! A pokud se žádného institutu nezúčastníte, nevadí, protože i na vás myslí – od 4.6.2024 do 31.7.2024 probíhala online fotosoutěž a videosoutěž, která rozhodně nebyla poslední.

Zajímavé aspekty korejské kultury v Bratislavě jsou posluchačům zprostředkovány také prostřednictvím tzv. Special lectures, kde mají účastníci možnost přijít do kontaktu s vysokoškolskými pedagogy ze zahraničních univerzit. Příkladem je přednáška profesora Byoung Yoong Kanga z University of Ljubljana, který společně se studenty analyzoval hudební videoklipy a vysvětloval různé události a jejich symbolické významy. Dr. Sunyoung Yun z Vídeňské univerzity představila v květnu 2024 používání onomatopoie v korejštině. Pro aktivní studenty pořádá olomoucký institut také studentské prezentační dny, kde se můžete ocitnout v roli přednášejícího.

V dnešní době je k dispozici také systém Nuri, který poskytuje možnost učit se z pohodlí domova. K dispozici jsou také mobilní aplikace pro snadné opakování vašich dovedností, které jsou kompatibilní se systémy Android i iOS – Sejong Korean Conversation Learning App (Beginner), Sejong Korean Vocabulary Learning App (Beginner/Intermediate), Sejong Institute Travel Korean Learning App, atd. Kompletní seznam naleznete zde. Nuri od roku 2009 poskytuje své služby korejským jazykovým institucím po celém světě, studentům, budoucím studentům a učitelům. Neustále shromažďuje a rozvíjí svůj obsah s cílem zlepšit a rozšířit online kurzy a vybudovat vícejazyčnou verzi stránek pro celosvětovou dostupnost.

Pokud vás možnost studia korejského jazyka a kultury zaujala, sledujte oficiální stránky českých a slovenských poboček a nenechte si ujít ďalší akce.

Zdroj: King Sejong Institute Wikipedia, ksi.upol.cz, facebook.com/KingSejongInstituteBratislava, cks-korea.cz/king-sejong-institute-praha

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.