Óm: posvátný zvuk hinduismu ale i mantra, která je využívána při jógových cvičeních

Mima Kolcúnová
Kultura
Canva / ilustrační AI fotografie

Spousta z vás už určitě někdy tento symbol Óm někde viděla, ale nikdy se nedostala k jeho významu, protože nevěděla, jak se jmenuje. Pojďme si proto stručně vysvětlit, co znamená.

Óm nebo Aum je mantra, která se často zpívá na začátku nebo na konci cvičení jógy. Óm však není jen zvuk, ale také symbol, který má náboženský význam a hloubku. Říká se, že je to zvuk stvoření vesmíru a zvuk ticha. Představuje nejvyšší božskou úroveň a cestu k osvícení. Tento symbol se často používá při jógových zpěvech, aby se zklidnila mysl, vytvořilo se klidné prostředí a dosáhlo se vyšší úrovně vědomí.

Mandukya Upanishad, posvátný hinduistický text napsaný v letech 800-500 př. n. l., zavádí koncept zvuku i symbolu. První odstavec posvátného textu říká: „Slabikou Óm, která je nezničitelným Brahmanem, je vesmír. Vše, co existovalo, vše, co existuje, a vše, co bude potom, je Óm.“ Óm je tedy široký univerzální pojem s mnoha mystickými významy, ale nemá žádnou konkrétní definici v tradičním smyslu.

V hinduismu je Óm považován za posvátný zvuk. Mnoho hinduistů také věří, že vše ve vesmíru, dokonce i anorganické předměty, pochází z Óm a žije s vibracemi založenými na tomto zvuku. Tradice jógy říká, že pokud člověk dosáhne v sobě opravdového ticha, může tuto vesmírnou vibraci slyšet a prožívat. Proto je Óm považován za zvuk ticha, protože ticho, které máme v sobě, nám umožňuje ztišit myšlenky a naslouchat světu kolem nás. V Indii používají hinduisté Óm během svého každodenního života. Poslouchají ho na začátku dne, během cesty nebo před plněním náročného úkolu. Tento symbol je proto nedílnou součástí návrhů všech chrámů a rodinných svatyní

A – fyzické tělo, hmotný vesmír, vědomá mysl. PROBUZENÍ.
U – nevědomá mysl. SEN.
M – nejvyšší vědomí. HLUBOKÝ SPÁNEK.


Symbol Óm se v meditaci používá také jako symbolické znázornění čtyř stavů vědomí. První stav vědomí, známý jako Vaishvanara, což je bdělý stav zaměřený na hmotný svět. Druhý stav vědomí, Taijasa, je snový stav zaměřený na nitro a mysl. Třetí stav vědomí, jinak známý jako Prajna, je stav bez snů, kterého lze dosáhnout hlubokou meditací. Poslední stav znázorňuje závoj hmotné iluze, kterého je třeba dosáhnout, nazývá se Turiya, představuje transcendentální já a konečný cíl hinduistické meditace.

Grafické znázornění Óm je velmi oblíbené mezi jogíny, kteří s ním nosí oblečení, jógamatky, šperky, tetování a další umělecká díla. V tradici jógy mnoho učitelů začíná a končí lekce zpíváním Óm, aby dosáhli harmonie mezi učiteli a studenty. Mnozí věří, že poselství Óm na hodině nebo při soukromé meditaci sladí vlastní vibrace s posvátnými vibracemi vesmíru, což přináší mírumilovné a uklidňující účinky. Cvičícím tento zvuk pomáhá dosáhnout vynikajícího stavu mysli a účinnějších jógových pozic.

O symbolu Óm existuje velké množství textů, a dokonce i knih, kde je popsán velmi podrobně a z historického hlediska.

Zdroj: healthyliving.azcentral.com, www.britannica.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.