Od Hong Kongu po Macau! Najděte si v Číně ty nejlepší lahůdky, které ohromí vaše chuťové pohárky

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: pixabay

Pokud milujete jídlo a jedete do Číny, víte, jaká místa a oblasti byste měli navštívit? A jaké kuchyně ochutnat? My vám jich v tomto článku nabídneme hned několik.

Hong Kong

Jihovýchodní Čína
Kulinářský styl: kantonská kuchyně, hongkonská kuchyně, zahraniční kuchyně

Kantonské jídlo se těší velké oblibě po celém světě a je nejblížší chuti „čínských jídel s sebou“. Je také nejsladší z osmi kulinářských stylů Číny a je nejpodobnější mlsnému západnímu patru. Hong Kong nabízí tento styl spolu s dobrými plody moře a knedlíčky dim sum. Hong Kong, jako bohaté mezinárodní město, má restaurace podávající vysoce kvalitní pokrmy z mnoha zemí světa, zejména z japonské, korejské a britské kuchyně.

Peking

Severovýchodní Čína
Kulinářský styl: Jing kuchyně, severovýchodní kuchyně, mongolská kuchyně

Pekingská kachna nebo jednoduše pečená kachna, je lahodnou klasikou mezi čínskými jídly. Nikde není připravena lépe než v Pekingu, kde vznikla jako císařské jídlo. Restaurace Quanjude podává tuto kachní lahůdku v bohatém stylu. Na severu Číny je pšenice základem a používá se více než rýže. Je tam konzumováno mnoho potravin z pšeničné mouky, jako jsou palačinky, nudle a knedlíčky. V této kuchyni se pokrmy často dusí. Mongolský hot pot je další klasikou, která by se měla jíst v Pekingu, což je překvapivě jen asi 250 kilometrů od Vnitřního Mongolska.

Chengdu

Střední Čína, provincie Sichuan
Kulinářský styl: Chuan kuchyně

Chengdu je hlavním městem provincie Sichuan, která dala svému jménu nejběžnější a také velmi oblíbený čínský kulinářský styl. Tato kuchyně by měla být jen pro statečné. Pro většinu lidí jsou pokrmy z této oblasti příliš pálivé, ale pokud máte rádi chilli, je to nebe na jazyku! Najdete tu klasická jídla jako jsou sichuánský hot pot, kuřecí kung pao a mapo tofu. 

Turpan

Severozápadní Čína, autonomní oblast Xinjiang
Kulinářský styl: muslimská kuchyně, kuchyně Xinjiang

Kdekoli na muslimském severozápadě Číny si můžete dopřát celé pečené jehně a ručně tažené nudle, protože právě odtud tato jídla pocházejí. Nenechte si ujít ani placky, kterým se říká nang. V hlavním městě Xinjiangu zas můžete ochutnat vynikající sušené ovoce přímo z venkova. Místní malé městské restaurace a obchody poskytují klidnější a autentičtější atmosféru než ta největší města Číny.

Xiamen

Jihovýchodní Čína, provincie Fujian
Kulinářský styl: Min (fujianská) kuchyně

Pokud vás lákají vynikající i zdravé mořské plody a autentická sladká a kyselá jídla, navštivte Xiamen. Fujianská kuchyně, vyvinutá v provincii Fujian, je známá i svým kořením a lahodnými polévkami, k nimž se řadí například mian xian hu. Tato kuchyně vás také zláká sladkou polévkou z arašídů a čínskými jarními závitky.

Macau

Jihovýchodní Čína, provincie Guangdong a Hongkong
Kulinářský styl: kantonská kuchyně, kuchyně portugalských kolonistů

Macao slibuje zajímavou kombinaci portugalské a čínské kuchyně. Tato malá bývalá kolonie má menu dostatečně odlišné a chutné, aby si zasloužilo místo na našem seznamu. Máte-li rádi sladké, rozhodně neopomeňte vaječné koláčky pastel de nata. Jídlo se zde dochucuje například skořicí, kokosem nebo zázvorem. Vedou ryby, mořské plody a maso.

Už víte, co byste si dali? Na co mají vaše mlsné jazýčky chuť? Byli jste v Číně a chcete se nám pochlubit, co jste dobrého ochutnali? Budeme jen rádi! 

Zdroj: chinahighlights.com, spoonhunt.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.