Dva recepty z kuchyně buddhistických mnichů: zelené papričky a houby

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: Wikimedia Commons

Jak vypadá kuchyně jihokorejských buddhistických mnichů? Je jednoduchá a zdravá. Možná se k ní ještě někdy vrátíme, ale nyní vám přinášíme dva zajímavé recepty. 

Vydat se na cestu a stát se mnichem není banální záležitost. Cílem takového člověka není hledat tělesné pohodlí, být teple oblečen a sytý, ani hledat pocty a bohatství. Jeho smyslem života je spíše uniknout koloběhu zrození a smrti, zpřetrhat citová pouta a kráčet v zářivé Buddhově moudrosti. Tomu odpovídá i kláštěrní kuchyně.

Baru gongyang, klášterní společné jídlo, je buddhistická zvyklost, která podporuje vážnost a soustředěnost. Připravuje-li člověk pokrm, přidává k němu i své vlastní představy a zvyky. V klášterní kuchyni je dobré upřednostňovat druhé před sebou samým a při přípravě jídla používat zdravý rozum a moudrost. Tomu odpovídají i dva následující recepty.

Polévka z černých hub

Ingredience
1/2 ředkvičky daikon
20 g sušených černých hub
3 sušené houby shiitake
5 sušených červených chilli papriček
3 kousky natě z šalotky
Kus zázvoru
2 lžíce sójové omáčky

Postup:
Do hrnce vložte nakrájenou ředkev daikon, sušené houby, celé papričky, sekanou nať z šalotky a celý zázvor. Přidejte vodu a přiveďte polévku k varu. Vařte na mírném ohni, dokud ředkev nezměkne.

Poté vyndejte papričky a zázvor. Přidejte sójovou omáčku dle vlastní chuti. Chcete-li zmírnit příznaky nachlazení, přidejte do polévky fazolové klíčky. Pokud chcete, polévku osolte.

Foto: Max pixel

Smažené zelené papričky

Ingredience:
100 gramů mladých zelených chilli papriček
olej na vaření
koření dle chuti
2 polévkové lžíce sójové omáčky
3 lžíce vody
2 lžíce drcených pražených sezamových semínek

Postup:
Smažte mladé zelené papričky na oleji tak dlouho, dokud se lehce nerozvaří. Pak je okořeňte.

Smíchejte sójovou omáčku s vodou a vlijte na hotové papričky. Promíchejte. Nakonec pokrm posypte drcenými praženými sezamovými semínky.

Zdroj: The Korea Herald

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.