Další zajímavý citrus z Asie: Mauricijská papeda neboli kafrová limetka vyniká výraznou vůní

Eva Lenská
Ostatní
Foto: flickr.com/Katja Schulz

Máme tu další zajímavé ovoce, které roste v Asii. Díky jeho tvaru se mu říká také kafrová limetka a můžeme se s ním setkat například v Indii, Thajsku nebo na Filipínách.

Mauricijská papeda (Citrus hystrix) je citrus, který se také nazývá kafrová limetka, Makrut nebo indický citronovník. Kromě výše uvedených zemí je známý i v Bangladéši, Nepálu, Indonésii, Číně, Kambodži a Malajsii, ovšem pěstuje se třeba i v Austrálii nebo na Floridě.

Jde o nepříliš vysoký stálezelený keř nebo strom, který má velmi aromatické listy i plody. Libuje si v teplých, vlhkých podmínkách a v Asii jej lidé pěstují na zahradách nebo na terasách svých domů. V Evropě lze tuto rostlinu pěstovat ve skleníku nebo v bytě, ale spíše jen jako okrasnou rostlinu.

Foto: flickr.com/protogarret

​Listy mauricijské papedy jsou tmavě zelené, silně vonící po citrusech a mají tvar přesýpacích hodin. Květy má rostlina drobné a bílé. Plody o velikosti 4 – 7cm mají hruškovitý tvar, zelenožlutou barvu a jsou plné hrbolků a podivných vrásek. Kůra má hořkou chuť a dužina neobsahuje příliš mnoho šťávy.

Jak tedy tento citrus využít? Tak především v kuchyni, kde vykazuje patrně největší přínos. Velmi důležitou úlohu hraje zejména v thajské kuchyni, ale kuchaři a kuchtičky jej využívají i v jiných zemích jihovýchodní Asie. Pokrmům prostě dodá šmrnc.

V kuchyni se nejvíce používají listy, které musí být pěkně zelené a dají se dokonce zamrazit, aniž by přišly o svou charakteristickou vůni. Samozřejmě, že se však dají i sušit. V jakých pokrmech je můžeme nalézt? Přidávají se k masu spolu s bobkovým listem, snižují zápach ryb nebo hlemýžďů. Čerstvé se obvykle dávají hlavně do salátů a sušené do polévek a omáček. Krájí se na malé kousky nebo na nudličky. Mohou se přidat i do čaje nebo kari, ale také do marinád a nebo do vody, když vaříme rýži. Někdy se míchají s citronovou trávou a limetkovou šťávou. Také se dávají do Kroeung pasty, která je populární v kambodžské kuchyni.

Foto: Pixabay

Nejen listy jsou však užitečné, také plody mají své přednosti. Kůra se suší a konzervuje. Zvýrazňuje pak chuť pokrmů z ryb, například rybích koláčků. Je nahořklá a silně voní, proto je lepší, když s ní kuchař spíš šetří. Hodí se do kari past a také se kanduje. I šťáva z plodů se sem tam používá do různých past a někdy se přidává do jiných ovocných šťáv, aby je ochutila a dodala jim vůni. 

Jak už jsme naznačili, vrásčitý citrus má i další využití. Napříkad v lékařství, kosmetice nebo jako čistící prostředek. Zajímavé je, že šampon z této rostliny dokáže zlikvidovat vši. Kůra se využívá v tradiční asijské medicíně a pomocí šťávy se dá v domácnosti ledacos vyčistit. V Kambodži se plátky ovoce používají i při náboženských obřadech.

Foto: flickr.com/ah zut

Další využití rostliny se stále hledá. Výtažky z citrusů se přidávají do opalovacích krémů, ačkoli mohou způsobit alergickou reakci. Šťáva z kafrové limetky zvládne zahubit pijavice a jelikož plody i listy obsahují saponiny, jsou vhodné i k praní prádla. Někteří lidé si pomocí listů rostliny osvěží unavené ruce nebo provoní pokožku. Tady je však nezbytná opatrnost kvůli možné alergické reakci. Sušené listy se dají přidat i do potpourri a čerstvé do koupele.

Tato rostlina s vonnými listy i nevelkými plody má opravdu mnoho předností. Pokud zavítáte do cizích končin, například do Thajska, určitě se s ní setkáte. Jestli jste se s ní již stačili seznámit, tak budeme rádi, když nám sdělíte své zkušenosti.

Zdroj: thaifoodandtravel.com, en.wikipedia.org, tropical.theferns.info

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.