Jídlem bez chuti nikoho nenadchnete ani v Asii. Jaké koření, bylinky a omáčky mají rádi Vietnamci?

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: Shutterstock.com

Co by to bylo za jídlo bez koření či bylinek? Každý Vietnamec dobře ví, že bez toho se kvalitní pokrm neobejde. Podívejme se tedy na to, čím si ochutit třeba oblíbené rýžové nudle. 

Koření, bylinky i dochucovadla jsou důležitou součástí vietnamské kuchyně. Rozhodně se jimi nešetří a podávají se téměř ke každému jídlu. Svoje uplatnění tu má česnek, jarní cibulka, čerstvý zázvor a sójová omáčka. Ovšem to, co dělá vietnamskou kuchyni zvláště výraznou, jsou dvě speciální omáčky. 

Jedná se o omáčky zvané nuoc mam a nuoc cham. Tyto dvě omáčky představují podstatu toho, čím se vietnamská kuchyně liší od většiny asijských kuchyní. Nuoc mam (nước mắm) je známá jako rybí omáčka. Vyrábí se tak, že se ve velkých dřevěných sudech nechají několik měsíců nebo někdy i let kvasit vrstvy ančoviček, sardinek, soli a dalších ingrediencí. Nejlepší rybí omáčka se údajně vyrábí na ostrově Phu Quoc.

Foto: Marco Verch Professional Photographer

Neméně důležitá je i omáčka nuoc cham (nước chấm) jejímž základem je právě rybí omáčka. Každý kuchař a výrobce má svůj tajný recept na její přípravu. Do této omáčky se může přidat čili, limetková šťáva, cukr, česnek, pepř a další přísady. Vznikne tak kombinace sladké, kyselé, slané a pálivé chuti, která je typická pro řadu vietnamských jídel. Tak jako se na západě běžně ochucuje jídlo solí a pepřem, ve Vietnamu mají tyto omáčky. 

Delikátní chuť kokosu, citronové trávy a limetky též doplňuje vietnamskou kuchyni. Také pražené a drcené arašídy obohatí řadu pokrmů, omáček a salátů. A věřte, že vietnamské saláty rozhodně nejsou jen beztvará kupka lupení.

Foto: Magalie L’Abbé / flickr.com

A jak je to s bylinkami? Tak ty se ve vietnamské kuchyni používají a konzumují ve velké míře. Považují se za součást denního příjmu vitamínů a zeleniny. K masu se skvěle hodí lístky máty a koriandr. K rybám cibulka a čerstvý kopr. Také fazolové klíčky a bazalka jsou v oblibě. 

Co tedy říci na závěr? Když se pustíte do vaření, nezdráhejte se experimentovat a po vzoru Vietnamců si dopřávejte do sytosti bylinek a nebojte se ani čarovat s kořením.

Zdroj: asian-recipe.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.