Lahodné ovoce z Asie: Limonie nakyslá neboli chutné sloní jablko

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: flickr.com/Dinesh Valke

V Asii rostou i takové druhy ovoce a zeleniny, které pomalu ani neznáme. Určitě nebude na škodu, když se čas od času s nějakou tou cizokrajnou plodinou seznámíme. Ochutnejme tedy limonii nakyslou.

Limonie nakyslá (limonia acidissima) má dvě zajímavé přezdívky. Říká se jí nejen „dřevěné jablko“, ale také „sloní jablko“. Jde o plod stromu, který roste v mnoha asijských zemích. Najdeme ho například v Číně, v Indii, v Pákistánu nebo v Malajsii.

Tento strom může vyrůst až do výšky 9 metrů. Má ostnatou kůru a jeho listy po rozdrcení voní po citrusech. Nejlépe se mu daří v oblastech, kde se průměrné roční teploty pohybují v rozmezí od  20 do 29 °C. Roste velmi pomalu. Může trvat i 15 let než strom dospěje k tomu, aby začal plodit ovoce. Existují dva druhy, jeden má sladké ovoce a druhý menší a kyselejší plody. Zmíněné plody vypadají jako dřevité bobule o průměru 5 – 9 cm. Uvnitř tvrdé slupky nalezneme hnědou dužinu a malá bílá semena. Ovoce je dosti podobné plodům oslizáku líbeznému (aegle marmelos), o kterém si určitě časem také napíšeme.

Teď je na čase napsat, jaké využití vůbec plody limonie nakyslé mají. Samozřejmě, že jsou v první řadě určené k jídlu. Ovoce se může jíst syrové, ale dá se také využít k výrobě džemů, marmelád a rosolů. Vyrábí se z něj i zmrzlina a džus. Zajímavé je, že se mohou jíst i mladé listy. Semena obsahují olej nevýrazné chuti, ten se k jídlu nedoporučuje.

Limonie nakyslá se dá však využít i jako léčivo. Obsahuje velmi mnoho vitamínů, minerálů a ovocných kyselin. Lze z ní vyrábět jaterní tonikum a nezralá dužina napomáhá při léčbě průjmových onemocnění. Toto ovoce si pořiďte, když na vás přijde škytavka, i na tu je totiž dobré. Olej z drcených listů prospívá svědící pokožce a odvar z nich je dobrý na hemoroidy. Ze dřeva stromu se vyrábí mimo jiné zemědělské nářadí a také je vhodné na otop. Bílá, transparentní guma, která se objevuje na kmeni a větvích po období deštů, slouží jako náhražka arabské gumy. Limonie rozhodně neroste na světě pro nic za nic a třeba budeme mít jednou štěstí a plody „sloního jablka“ ochutnáme.

Zdroj: tropical.theferns.info, en.wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Peetey

    Ochutnal som na Sri Lanke, ale musel som sa trochu premahat, pretoze vzhlad (a aj vona / zapach) dost odpudzoval (vyzeralo to ako zhnite, ale domaci tvrdili, ze to tak ma vyzerat). A nakoniec ani chutovo mi to velmi nesadlo - nie zeby to bolo vyslovene nechutne, skor take "ine" a v porovnani s inymi druhmi ovocia, ktore boli k dispozicii, u mna skratka nemalo sancu.