Lei Gong Teng neboli Víno boha hromu: čínská bylina ničící rakovinu

Ostatní
Foto: wikimedia.org

Tato nenápadná rostlinka, nazývaná i „Víno boha hromu“, je používána v tradiční čínské medicíně. Bylo zjištěno, že může pomoci při léčbě rakoviny.

Lei gong teng byla po staletí používána proti horečce, zimnici, otokům, revmatické artritidě či roztroušené skleróze a podobně. To, že rostlina může pomoci při léčbě rakoviny, bylo zjištěno zhruba před 10 lety, kdy ji zkoumali vědci v Masonic Cancer centru na univerzitě v Minnesotě. Bylo zjištěno, že sloučeniny z této rostliny zničily nádory pankreasu u myší. Po 40 dnech užívání už nebyly patrné žádné známky nádoru a to ani po ukončení léčby.
 
Přírodní látka triptolide, nalezená v rostlině, vyvolává apoptózu v rakovinné buňce, čili smrt buňky. „Tento lék je prostě v zabíjení nádorových buněk neuvěřitelně silný,“ řekl Ashok Saluja, místopředseda výzkumu z Masonic Cancer centra. „Každý den jsme se dívali na myši a zjišťovali, že se nádor zmenšuje a zmenšuje, až odešel.“
 
Vědci našli způsob, jak triptolid izolovat do nového léku z názvem minnelid, což je upravená forma diterpenových sloučenin triptolidu.
Přestože rozvíjející se výzkum týkající se Lei gong teng je povzbuzující, základním motivačním faktorem je stále finanční zisk.

Anthony Gucciardi z Natural Society výstižně poznamenává: „I když je to skvělá zpráva, že tato rostlina přináší takové blahodárné účinky, špatná zpráva je, že osoby odpovědné za výzkum, se ve skutečnosti snaží ze základních komponentů triptolidu vytvořit farmaceutické drogy, které se budou prodávat za přemrštěné hotovostní částky. Něco jako: ‚Získejte pro sebe ‚Víno boha hromu‘.“
 
Jako skoro každý lék i tato rostlina má nežádoucí účinky. Patří sem například ztráta kostní hustoty, bolesti hlavy či neplodnost. Proto je vhodné se před používáním poradit s lékařem.
 
Zdroje: naturalsociety.com, infiniteunknown.net, livelovefruit.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.