Kotatsu: skvělý pomocník pro přečkání zimy nejen pro Japonce

Host
Ostatní
Foto: Mizu* / flickr.com

Kotatsu je v Japonsku velmi populární pomocník při boji proti zimnímu studenému počasí, kdy bývá chladno dokonce i uvnitř samotného domu.

Jedná se o tradiční vyhřívací aparát, který z venku vypadá jako obyčejný malý přízemní stolek. Nicméně pod ním je z jeho spodní strany přiděláno topení, které vyhřívá prostor pod deskou. Důležité ale je, aby prostor byl krytý a teplo neunikalo. Pro to slouží japonská deka z futonu, tedy z kvalitní bavlny a dalších příměsí, která je přichycená mezi vrchní a spodní deskou stolu.

Díky této konstrukci se teplo drží pěkně pod dekou a tak není problém pracovat nebo jíst v teple i během opravdu studených zimních měsíců.
 V Japonsku je kotatsu také místo pro posezení s ostatními, aby si popovídali a bavili se. A další tradicí, která se k němu váže, je jezení pomerančů. Nikdo ani neví, proč je to zvykem, ale nejspíše to bude tím, že se jedná o významný zdroj vitamínu C.

Líbí se vám kotatsu? To je skvělé, je ale potřeba dát si pozor na jednu věc. Jakmile pod kotatsu vlezete, už se vám nebude chtít odejít. Díky teplu a pohodě na vás přijde únava a nechuť cokoliv dělat – a tím pádem se vám bude chtít spát. Jenomže právě to se vůbec nedoporučuje. Velké teplotní rozdíly vám mohou přivodit chřipku a může také dojít k velké dehydrataci organismu. Proto když chcete spát, tak zamiřte rovnou do postele!

Foto: Rob Towell / flickr.com

Pokud se kotatsu správně užívá, jedná se o skvělou věc. Dokonce ani vaše kočka nebude chtít o jiném místě ani slyšet.

Autor: Michal Kváč

Zdroj: wasa-bi.com, wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.