Korejce v době pandemie covid-19 utěšuje tteokbokki! Proč má tento pokrm takovou moc?

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: wikimedia.org

Jí se pořád, tedy i v době pandemie covid-19. Které pokrmy však Korejce v této nelehké době utěšovaly a dávaly jim sílu? Jaká dobrota se ocitla na prvním místě? Na to se nyní podíváme.

Tteokbokki, oblíbené korejské jídlo vyrobené z rýžových koláčů a pálivé omáčky, bylo během probíhající pandemie koronaviru zvoleno za jídlo číslo 1, které má zvednout lidem náladu a utěšit je, uvedla v loňském roce vláda města Soulu.

Protřednictvím on-line průzkumu vláda požádala lidi, aby jmenovali své oblíbené jídlo, které je utěší, a získala více než 10 000 odpovědí z celé země. Oblíbené tteokbokki obsadilo první místo a poté následovaly dobroty jako smažené kuře, dušené kimchi, vepřová žebírka, samgyetang, instantní nudle, doenjang, hovězí maso a kuřecí nožky.

Mezi další pokrmy, které se sice nedostaly do první desítky, ale přesto u lidí vedly, patřila pizza, zmrzlina, galbijjim, kimči a polévka z mořských řas. Průzkum byl proveden v rámci kulinářské akce Taste of Seoul.

Foto: Ten-ele-ven/flickr.com

Více než polovinu, tedy 57 procent, účastníků tvořily ženy, přičemž největší věkovou skupinu tvořili lidé od 20 do 30 let (61 procent). Podle regionů byl nejčastější Soul s 32,6 procenty, následovaný provincií Gyeonggi s 23 procenty. Vláda města uvedla, že respondenti uvedli různé důvody pro výběr svých oblíbených utěšujících jídel.

Jeden dotázaný z Incheonu řekl, že si vybral tteokbokki, protože uvolňuje stres a chutná dobře, a že pokud se konzumuje společně se sundae a smaženými mořskými plody a zeleninou, může člověku pomoci zapomenout na všechny potíže a soustředit se jen na lahodné jídlo.

Vláda také poznamenala, že hlasovalo i okolo 50 cizinců, kteří žijí nebo studují v Koreji. Jak reagovali? Aiyanyo Titi z Nigérie uvedla, že tteokbokki jí často a jednou plakala jako herečka v korejském televizním seriálu, protože bylo moc pikantní. Sára Rousalová z České republiky si také vybrala tteokbokki a řekla, že je to jídlo, které musí mít, kdykoli se cítí smutná nebo osamělá. „Tohle skvělé jídlo vás zbaví všech negativních myšlenek,“ uvedla. „Dodává mi pikantnost, teplo a jemnost, které potřebuji, když se cítím depresivně.“

„Jak se říká, dobré jídlo může poskytnout útěchu i ve chvílích, kdy nás nikdo jiný a nic jiného utěšit nemůže,“ prohlásil na závěr Joo Yong-tae, úředník města, který dohlíží na cestovní ruch. „Doufáme, že prostřednictvím jídla se budeme moci navzájem povzbuzovat a zažít skutečnou chuť gastronomického Soulu.“

Zdroj: koreabizwire.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.