Legendárních jihokorejských potápěček haenyeo ubývá

Eva Lenská
Ostatní
Foto: wikimedia.org

Korejské potápěčky haenyeo jsou známé po celém světě jako odvážné ženy lovící mořské živočichy na ostrově Jeju. Bohužel je jich rok od roku méně.

Kdo by neznal legendární potápěčky haenyeo z ostrova Jeju, které s odvahou loví mořské měkýše, řasy a jiné živočichy. Tyto ženy jsou známé svým  nezávislým duchem, železnou vůlí a odhodláním. Potápí se až do vysokého věku a jsou neoddělitelnou součástí ostrova Jeju. V posledních letech jich bohužel ubývá, což dokazuje nedávný průzkum.

Počet haenyeo neboli potápěček na ostrově Jeju totiž poklesl ve srovnání s předchozím rokem o 4,5 procent. Město Jeju uvedlo, že v lednu bylo na ostrově 2141 haenyeo, což je pokles o 4,5 procent od loňského roku, kdy jich bylo 2241.

Počet potápěček haenyeo klesl, protože ty, které zemřely, odešly do důchodu nebo se přestěhovaly do jiné oblasti, překonaly počet těch nových. Kromě toho měla více než polovina potápěček více než 70 let. Nejstarší haenyeo na Jeju je 91 let a jako haenyeo pracuje již 76 let. To je skutečně obdivuhodné, nemyslíte?

Zdroj: koreabizwire.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.