Administrativní pracovníci v Jižní Koreji trpí nedostatkem spánku

Michaela Pašková
Ostatní
Foto: pexels.com

Spánek je pro mnohé nejoblíbenější činností, která jde bohužel s příchodem pracovních povinností do ústraní.


Webový portál Saramin, který se zabývá nabídkou a poptávkou práce, provedl online výzkum 565 respondentů z řad administrativních pracovníků v Jižní Koreji. Zarážející je skutečnost, kdy 74,2 % z nich uvedlo, že trpí nedostatkem spánku. Průměrná doba spánku všech respondentů byla šest hodin a šest minut, což je o dvě hodiny a šestnáct minut méně, než je tomu v členských zemích OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj).

V roce 2016 byla průměrná doba spánku v zemích OECD až osm hodin a dvacet dva minut. Průměrná doba spánku korejských administrativních pracovníků je také o padesát čtyři minut kratší, než je doporučená doba spánku dospělých osob dle americké Národní nadace spánku.

Průměrná doba spánku byla o hodinu a půl kratší, než ve kterou administrativní pracovníci v Koreji doufají. Nejčastějším důvodem nedostatku spánku uvedeným respondenty bylo to, že často kvůli přesčasům pracují do pozdních hodin. Dále chtějí sledovat televizi, trávit čas na internetu a místo spánku věnují čas sebezdokonalování. Problémem byla i dlouhá trasa mezi místem výkonu práce a domovem, a jako poslední nespavost.

Na otázku, zda spánek nějakým způsobem ovlivňuje jejich pracovní výkon, 56,1 % dotázaných uvedlo, že ano, má významný vliv. Bylo zjištěno, že více než polovina administrativních pracovníků spí o víkendu více, aby dorovnali spánkový deficit.

Zarážející je také fakt, že až 33,2 % respondentů věnuje obědovou pauzu spánku, zatímco 22,2 % spí v prostředcích veřejné dopravy. Ze všech respondentů 17,4 % uvedlo, že snížili své společenské aktivity. V podstatě polovina by si přála vytvoření spravedlivé podnikové kultury, která by jim umožnila opustit práci včas, tedy s koncem pracovní doby.

Jaká je vaše průměrná doba spánku?

Zdroj: koreabizwire.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Michala Tutschová

    Je to dobrý, ranní mám tak 7x do měsíce a to spím 6-7 hodin. Ve volnu, odpoledních a mezisměn 8-9. A to si ještě někdy dám šlofíka po obědě, když mám volno a nic v plánu 😁 Rozhodně bych nechtěla dělat administrativního pracovníka v Koreji.