Do Česka přichází největší a nejslavnější manga série v historii! ONE PIECE!

Mima Kolcúnová
Manga / Anime
Foto: Crew Manga

Právě u nás vyšel první svazek manga série, která vychází už od konce devadesátých let a po celou tu
dobu se udržuje na vrcholu popularity.

One Piece je dokonce zapsán v Guinnessově knize rekordů coby nejprodávanější manga od jednoho jediného autora (ke konci roku 2023 se jí prodalo přes 523 milionů!), inspirovala seriály, filmy, hry i obrazy. Není divu, příběh Luffyho a jeho posádky je oslavou dobrodružství, přátelství a nekonečného hledání svých snů. Je to zábava a inspirace pro lidi všech věkových kategorií.

Dobrodružný příběh stvořil Eiičiró Oda, který se inspiroval pirátskými příběhy, jen je pojednal hodně japonsky. Vzal čtenáře do období honby za One Piecem – Velkým pokladem, který po sobě zanechal legendární Gold Roger a za nímž se na moře pod pirátskou vlajkou vydalo nespočet mužů a žen prahnoucích po slávě. Ti všichni učarovali chlapci Luffymu, který následuje jejich příkladu a hodlá se stát králem pirátů. Jen si nejdřív musí sehnat loď. A posádku.

FOTO: Crew Manga

„One Piece je jednou z nejvýznamnějších mang světa,“ říká Petr Litoš, ředitel Nakladatelství CREW. „Už při svém debutu v roce 1997 si získala obrovskou fanouškovskou základnu a ta stále jen roste a sílí. Manga One Piece zabodovala nejen rozsáhlým a pestrým světem, kde každý ostrov nabízí jedinečná dobrodružství, ale taky dokonale kombinuje akci, humor a emoce. A k tomu přihazuje i filozofická či sociální témata.“

Úspěch mangy navíc podpořilo nejen anime, ale i neskutečně úspěšný hraný seriál, kterému se povedlo překvapivě věrně zachytit ducha předlohy, a který akcentuje japonské myšlenky a postoj ke světu. Na rozdíl od mnoha amerických příběhů, kdy je hrdina v podstatě do hrdinství dokopán (ať už získáním schopností či ryzí náhodou), jsou japonští hrdinové od počátku rozhodnutí býti v určitém oboru těmi nejlepším (v tomhle případě Králem pirátů) a dosahují toho nadšením, zapálením pro věc, a především neskutečnou snahou a dřinou. Každý debakl je pro ně výzvou, aby se ještě zdokonalili. Což jsou myšlenky, kterými se není špatné řídit. „Nakladatelství CREW“, pokračuje Petr Litoš, „už o téhle sérii uvažovalo roky, ale její rozmáchlost nás trochu děsila. Jenže zájem o tuhle řadu, a to i u nás, nijak nepolevoval, a postupně nás to nahlodávalo. Je to titul, který by česky vyjít měl… a kdo jiný by to měl dělat, když ne my?“

Samozřejmě, vydávání takového díla není jen tak. Jedna z věcí je tempo – One Piece by měl vycházet rychlostí šest knih ročně čili v podstatě ob měsíc. První rok ještě rychleji, protože na letošek, přestože první díl vyšel až v květnu, je těch dílů připravených pět. Není to rozhodně lehké, překreslují se i zvukové efekty, aby čtenáři měli ten nejsilnější zážitek. Překladu se ujali fanoušci a zkušení překladatelé manželé Kabelkovi (Eliška Vítová Kabelková pracovala i na překladu hrané verze One Piece), ale výsledné dílo pak prochází ještě několikerou kontrolou, aby náhodou nedošlo k chybě v terminologii, aby na sebe všechno perfektně navazovalo.

Vedle toho Nakladatelství CREW připravilo ještě jednu věc – elegantní knižní boxy, do kterých se vejde vždy jeden zásadní dějový oblouk. Budou se dát prodávat jak s díly, tak samostatně. A hlavně díky nim bude sbírka One Piece vypadat v knihovně ještě lépe! Tak se připravte vyplout na oceán dobrodružství – nadešel zlatý věk pirátů!

Zdroj: Tisková zpráva Crew Manga

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.