Navštivme spolu Peitian – Jeden z nejkrásnějších chrámů na Taiwanu

Kultura
Foto: wikimedia.org

Chrám Peitian je jedním z nejkrásnějších chrámů na Taiwanu. Je zasvěcen bohyni moře – Mazu. Nachází se v městečku Puzih v kraji Chiayi.

Na Taiwanu existuje mnoho chrámů. Občas si můžeme klást otázku, zda je od sebe něco rozlišuje. Jistě, mnoho z nich vypadá podobně. Jak bohatství Taiwanu rostlo, byly stovky buddhistických a taoistických svatyň přestavěny či renovovány pomocí masově vyráběných kamenných soch a střešních dekorací. Výsledkem tedy je, jak někteří říkají, že žádné dva chrámy nejsou odlišné.
 
Přesto, v městečku Puzih (čínsky: 朴子市) v kraji Chiayi, můžeme najít jeden nerestaurovaný chrám, který přitahuje mnoho věřících. Je jím chrám Peitian (配天宮), který je zasvěcen bohyni moře, jednomu z nejpopulárnějších božstev na Taiwanu. Někdy se mu také říká Peitiangong.
 
Byl postaven v roce 1687. Lin Ma, oddaný žák z Dongshihu, přinesl sochu Mazu z Meizhou. Když sochu nesl, udělal si na tomto místě několikadenní odpočinek. Když chtěl pokračovat v cestě, socha se mu začala zdát příliš těžká. Říká se, že Mazu chtěla hlídat tuto oblast. Proto obyvatelé zasvětili chrám k uctívání této bohyně.

Foto: weifly / flickr.com

Chrám se dříve jmenoval Pushugong, ale později byl přejmenován na Peitiangong. Jeden z příběhů říká, že Peitian je název podle jednoho básníka, který ho vymyslel na oslavu obnovy v roce 1865. Chrám byl mnohokrát opravován a jeho první rozšíření se datuje na rok 1717. V dynastii Ching byl chrám opravován každých 5 desetiletí. Kadidelnice, která má své čestné místo v hlavní komoře, je přibližně 100 let stará a byla darem od japonských koloniálních úřadů kontrolujících Taiwan.
 
V malé místnosti vpravo, v zadní části chrámu, je černo-bílá reprodukce portrétu Wang De-lua (王得祿). Wang byl hrdina z poloviny 19. století. Dveřní obrazy v chrámu jsou už vybledlé, odlupující se a jsou velmi silně zašpiněné, ale přesto vypadají hodně atraktivně. Na střeše jsou desítky figurek, které se zabývají například bojovým uměním.
 
Chrám Peitian je na Taiwanu také jedním z hlavních míst konání Festivalu luceren. Tato činnost tu trvá nejméně 100 let. Když se podíváte kolem, objevíte spousty zvláštností a zajímavostí. Věnovat čas prohlídce tohoto chrámu stojí opravdu za to.

Zdroj: chinapost.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.