Jak se slaví Nový lunární rok v Severní Koreji? Mají vůbec severokorejci dovoleno vítat rok tygra?

Eva Lenská
Kultura
Foto: wikimedia.org

Na výše uvedené otázky si odpovíme v následujícím článku a bude to rozhodně zajímavé. Bez projevů loajality vůči rodině Kimů se to neobejde, ale trochu radosti si Severokorejci také dopřejí.

Nový lunární rok neboli Seollal je jedním ze dvou nejdůležitějších a nejslavnějších tradičních svátků v Jižní Koreji. Ačkoli obě poloviny poloostrova sdílejí mnoho společných kulturních aspektů, téměř 77 let rozdělení vedlo k rozdílnému vnímání svátků a tradic.

V Severní Koreji význam socialistických svátků, včetně výročí narození zesnulých vůdců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila, dne založení státu 9. září a dne založení strany 10. října, daleko převyšuje význam tradičních svátků. Jak tedy Severokorejci vítají rok tygra?

Není překvapením, že Severokorejci začínají oslavy nového lunárního roku projevem loajality vůči rodině Kimů. A později během dne lidé dodržují obřady předků, vychutnávají si rodinná jídla a sledují umělecká představení, do nichž jsou vloženy vzkazy oslavující převahu vůdce Kim Čong-una a vedení vládnoucí strany. Ráno pak pokládají květiny a vzdávají úctu sochám nebo portrétům zesnulých severokorejských vůdců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila.

Foto: wikimedia.org

Obyvatelé Pchjongjangu navštěvují Palác slunce Kumsusan, kde jsou uložena nabalzamovaná těla Kim Ir-sena a Kim Čong-ila, a stoupají na kopec Mansu, aby se poklonili obřím bronzovým sochám zesnulých vůdců. V Severní Koreji se však za rodinou na návštěvu nejezdí, především proto, že zde neexistuje svoboda pohybu. Tato scéna je docela kontrastní oproti sousední Číně, kde se každoroční největší migrace po celé zemi obvykle odehrává každý lunární Nový rok.

Podle zpráv státních médií Severokorejci spíše v klidu oslavují nový lunární rok a sledují umělecká představení včetně hudebních koncertů, revolučních oper a cirkusů, které se konají v jednotlivých regionech. Vůdce země Kim Čong-un není výjimkou. Poslední dva roky Kim a jeho věrní pomocníci sledovali slavnostní koncert plný písní, které opěvovaly velikost vládnoucí Korejské strany práce a severokorejského vůdce a socialistickou utopii.

Na rozdíl od Jižní Koreje severokorejský lid stále klade důraz na Nový rok, protože zesnulý zakladatel Kim Ir-sen nerespektoval zvyk slavit nový lunární rok jako pozůstatek feudální společnosti a v roce 1946 označil Nový rok podle slunečního kalendáře za oficiální svátek. Po korejské válce v roce 1953 tradice nového lunárního roku beze stopy zmizela. Zesnulý vůdce Kim Čong-il však v roce 2003 v rámci své rozsáhlé ideologické kampaně na podporu ducha korejského národa na prvním místě nařídil lidem slavit třídenní svátky nového lunárního roku místo Nového roku.

Kim Čong-ilův režim zdůrazňoval význam nového lunárního roku jako tradičního svátku a dědictví národní tradice. V této souvislosti se Severokorejci během svátků stále baví tradičními lidovými hrami, včetně pouštění draků, jegichagi a stolní hry yunnori.

Letošní kalendář ukazuje, že Severní Korea určila na nový lunární rok jeden státní svátek. Lidé si v tento den berou den volna, ale měli by si ho nahradit tím, že budou dodatečně pracovat i v neděli, jak se uvádí v databázi poskytnuté jihokorejským ministerstvem pro sjednocení.

Zdroj: koreaherald.com/Ji Da Gyum

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.