Nenechte se oklamat jejich vzhledem: HANABIE předvedly na Rock For People žhavou show, která zbořila všechny konvence

Eta Miku
Hudba
Foto: Asianstyle

Těšily jsme se moc a dočkaly se! Čtvrtek 12. července, tedy zahajovací den srdcového hudebního festivalu Rock For People 2024, byl konečně tu a přivezl s sebou novou dívčí japonskou kapelu HANABIE. Svou pestrobarevnou show plnou glitterů a screamu ulovily srdce všech přihlížejících metalistů. 

Měla jsem radost, protože už z dálky byl stan ČT Stage úplně plný a po letmém přelétnutí publika bylo vidět, že spousta lidí přišlo vyloženě na koncert HANABIE. Napovídaly tomu všudypřítomné barevné vlasy, weeb doplňky, merch i pár cosplayů. Na poslední chvíli jsme se s fotografkou Sany prodraly do prvních řad, nasadily chrániče sluchu, prohlédly si barevný dav a pak se spustilo intro. Netrpělivé čekání bylo odměněno postupným příchodem všech slečen. Přívítaly nás v blyštivých vestičkách se spoustou sponek, výšivek a detailů, oděné v barevném tylu a s roztomilými chlupatými návleky. Vokalistka Yukina přiběhla s českou vlajkou a od první písně OTAKU Lovely Densetsu se spustil divoký kotel. 

Ze všech stran se ozývalo „to je skvělý“ a „to mě baví“, diváci byli naprosto nadšení. Z dívek sálala radost a přirozená roztomilost. Zároveň dokázaly všem přihlížejícím, že nic není takové, jak se na první pohled může zdát. Okamžitě rozbily veškeré předsudky a navzdory svému drobnému vzrůstu zaplnily celou stage a rozjely skutečně brutální moshpit. Ten se spustil převážně při nedávno vydaném singlu GIRLS TALK a pár fanoušků (i jedna nafukovací panna) si užilo i crowd surfing.

S publikem umí dívky pracovat výborně. Basistka Hettsu chodila stále dopředu k publiku i fotografům na subwoofery a usmívala se po celý koncert. Když vokalistka Yukina nescreamovala, pobíhala po pódiu a vybízela dav k akci. Matsuriny orientální vokály zněly naživo úplně stejně jako je známe ze studiových nahrávek. Bubenice Chika bohužel sdílela stejný osud jako všichni bubeníci a v záplavě mlhy často nebyla moc vidět. Dívky jsou vyhrané a lze poznat, že spolu fungují již dlouho. Převážně mě zaujala basistka Hettsu, na kterou jsem měla nejlepší výhled, a která všechny breaky a riffy hrála pouze prsty bez použití trsátka.

Zhruba v polovině koncertu, asi po páté písni, kytaristka Matsuri z celého srdce poděkovala divákům za přízeň a Hettsu se vytasila s pivem a značně si přihla, což nám velice zalichotilo. Avšak s přihlížejícími jsme se shodli, že ani jeden z nás tu etiketu nepoznává a pravděpodobně se ani nejednalo o české pivo. I tak sklidila uznalý potlesk. 

Nejvíce jsem se těšila na song Osaki ni Shitsurei Shimasu, který si dámy nechávaly na závěrečný set, a bylo vidět, že i mezi publikem byl velmi očekávaný. Lidé skandovali a křičeli refrén spolu s kapelou a nechyběl ani finální circle pit.

Merch byl bohužel po koncertě sbalený poměrně rychle, holky pravděpodobně musely ihned odjet na další štaci, kde to opět zboří stejně, ne-li více, jako to zbořily v Parku 360.

Co respektuji na HANABIE nejvíce je jejich autentičnost. U asijských kapel a idolů podobného ražení jsme v Evropě zvyklí, že se jedná o produkt, tedy velmi dobře promyšlený a prvotřídně zpracovaný umělý výtvor, který má šokovat svoji odlišností, jako tomu bylo v případě Babymetal. 

HANABIE jsou ale skupina slečen, která se na střední rozhodla coverovat Maximum The Hormone. Vydrželo jim to, baví je to a nyní pořád rostou s vlastní tvorbou. Věřím, že o nich v budoucnu ještě mnohokrát uslyšíme. Budou inspirovat nové projekty a posunou dívčí metalcore na zcela novou, světovou úroveň.

Festival Rock For People hodnotíme s redaktorkou Sany velmi pozitivně. Nabízí přátelskou atmosféru a nezaznamenaly jsme žádný konflikt. Kdo ještě nikdy nebyl na žádném festivalu a chtěl by jít, RfP je skvělou volbou i pro nováčky. Vedle skvělých headlinerů, několika současně hrajících stagí, chill DJ koutků na sponzorských stáncích, dobrého gastra nabízí i spoustu vedlejší zábavy jako je fashion koutek, přednášky, divadla, či karaoke stage.


Promotéři RfP se velmi zaměřují na asijskou scénu a každý rok k nám přiváží alespoň dva interprety z těchto končin. Minulý rok na festivalu vystoupila například japonská rocková kapela Man With a Mission, která stojí za vznikem spousty populárních anime openingů. Těšíme se, co nám přinese další ročník 2025!

@asianstyle.cz

Na letošním festivalu @rockforpeople_cz vystoupily japonské kapely Hanabie. a Crystal Lake a AsianStyle byl u toho! Japonská dívčí čtveřice HANABIE (花冷え。) se dostává stále více do povědomí svým barevným harajuku-corem, roztomilým vzhledem a převážně neotřelou tvorbou, která pojednává o nelehkých tématech moderní doby. Přinášíme vám ochutnávku skvělého zážitku a na konci videa také ukázku fotek, na které se brzy můžete těšit v celém reportu na našem webu www.asianstyle.cz. #rockforpeople2024 #rockforpeople #rfp2024 #jedurfp #hanabie

♬ OTAKU Lovely Legend – HANABIE.
Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.