Tvůrce hitů BTS nikdy neviděl někoho, kdo by miloval hudbu tak moc jako oni

Lucie Stará
Hudba
Foto: KoreaHerald

Butter, Spring Day, Blood, Sweat and Tears, Fake Love, a Dynamite… To je jen pár skladeb, které skupina BTS dala světu. Tyto písně by ale nebyly takové, nebýt producenta Pdogga, který se významně podílel na jejich tvorbě. Pojďme se podívat, co prozradil v rozhovoru pro Korea Herald.

K-Pop se stal jedním z nejpopulárnějších hudebních stylů po celém světě a to hlavně díky aktivním propagacím korejských umělců v zahraničí. Sedmičlenná skupina BTS je jednou z největších hudebních senzací v historii K-Popu, dominuje světovým hudebním žebříčkům a se svými mega hity získala nespočet ocenění.

„Už je to skoro desetiletí, co se zaměřuji především na BTS, jejich songy a alba. Mou rolí je podpořit vyprávění příběhů členů a pomoci jim vyjádřit jejich pocity skrze hudbu,“ řekl Pdogg v nedávnem rozhovoru pro The Korea Herald, který se uskutečnil v jeho studiu v Soulu uvnitř budovy, kde sídlí HYBE.

Pdogg studoval zpěv na střední umělecké škole, ale věnoval se také hip hopu a rád skládal písně. V roce 2007 nastoupil jako producent do společnosti Big Hit Entertainment, dnes HYBE. Stačilo, aby si zakladatel společnosti, Bang Si Hyuk, poslechl jeho tvorbu na webové stránce různých skladatelů a objevil tak jeho talent.

Ten samý rok oficiálně začal svou kariéru skladatele s písněmi Come Back skupiny 8Eight a Love zpěvačky Lim Jeong Hee. Nakonec se na přání Bang Si Huka stal hlavním producentem skupiny BTS. Byl požádán, aby tvořil písně, které by tehdy hip-hopové uskupení mohlo předvést.

„Myšlenka pustit do světa hip-hopové uskupení, které by bylo schopné podávat stejné výkony jako idolové, se zdála příliš vágní. Nebyl jsem tanečníkem a v té době nebylo moc skupin s tímto konceptem, kterými bych se mohl inspirovat. Pár nápadů jsem dostal poté, co jsem viděl video nějakého slavného choreografa. Samozřejmě to bylo hodně o pokusech a omylech,“ řekl producent.

Pdogg si členy sedmičlenné skupiny původně představoval jako ‚extrémní milovníky hudby‘. Ačkoli Bang Si Hyuk i Pdogg doufali, že se skupina stane asijskou jedničkou, ani jeden z nich nečekal, že se bude těšit celosvětové popularitě a dosáhne takových úspěchů.

„Než jsem poznal členy BTS, setkal jsem se s mnoha umělci, ale nikdy jsem neviděl někoho, kdo by miloval hudbu tak moc jako oni. Každý z nich zbožňuje hudbu a všichni pracují opravdu tvrdě. I já se díky nim cítím více motivovaný, protože projevují neustálé úsilí a dosahují skvělých výsledků,“ sdělil Pdogg.

Tento tvůrce hitů chová ke své práci a k BTS obrovskou lásku. Jednou ze srandy Bang Si Hyukovi řekl, že „den, kdy opustím HYBE, bude znamenat můj odchod do hudebního důchodu.“

Jeho vášeň mu jen v první polovině roku 2021 vynesla přes 40 bilionů wonů (v přepočtu zhruba 34 milionu dolarů). Co se příjmů týče, převálcoval i mnohem větší magnáty, kteří řídí společnosti jako jsou Samsung či Hyundai.

„Abych udělal skladby BTS speciálnější, snažím se zahrnout i pocity, myšlenky a příběhy členů, stejně jako aktuální trendy k navození vztahu s posluchači nejen v Koreji, ale i mimo ni,“ poznamenal. Alba, ke kterým nejvíce tíhne, jsou trilogie z roku 2015 a 2016 s názvem The Most Beautiful Moment in Life Trilogy. Nejobtížnějším albem naopak bylo Love Yourself: Tear.

Jakožto zkušený producent se neustále snaží přežít na hudební scéně tím, že vytváří dobrou hudbu. „Stále cítím velký tlak, když dokončuji skladbu nebo projekty. Jako skladatel si pořád kladu otázku, jak bych mohl pokračovat ve své práci, aniž bych ztratil kontakt.“

V čase konání rozhovoru byl zaměstnaný přípravami antologického alba PROOF, které vyšlo na začátku června. Fanouškům BTS nabídlo průřez devítiletou kariérou skupiny a velkým překvapením byly i tři nové skladby, na jejichž vzniku se podíleli i členové rap line. Pdogg se svěřil, že díky tomuto albu se skupina může ohlédnout za svou kariérou a vidět tak, co vše dokázala, aby se následně mohla posunout na další úroveň a kdo ví, možná i do jiného žánru.

Zatímco členové BTS popisují Pdogga jako osmého člena skupiny, on sám skupinu označuje za úžasného hudebního společníka, kterému zasvětil celý svůj život. Samozřejmě nezapomněl na ARMY, fanoušky skupiny. „Skupina existuje díky ARMY a členové to uvědomují. Jelikož toho od nás tolik očekávají, musím si jako podporovatel skupiny vést dobře,“ poznamenal.

Pdogg definuje dobrou hudbu jako písně, které mohou v posluchačích vzbudit radost. Doufá, že jeho tvorba dokáže vyléčit smutek posluchačů a navodit jim pocit štěstí. „Když tvořím hudbu, cítím se živý a šťastný. Chtěl bych tyto pocity sdílet s mnoha lidmi skrze písně, které produkuji.“

Zdroj: koreaherald.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.