Zpěvačka, jejíž tvorbu Čína záměrně blokuje, přiznala odlišnou sexuální orientaci

Michaela Pašková
Hudba
Foto: thephoenixnewspaper.com

Kimberley Chen (Chen Fangyu) se toho opravdu nebojí. Jen, co si s rapperem Namewee vystřelila z několika politických témat v Číně, přišla další pecka.

Není to tak dlouho, co čínsko-australská zpěvačka Kimberley Chen usedla k rozhovoru v online talk show Amazing Talker, kterou uvádí EKO. Když byla dotázána na její ideální typ, reagovala otázkou: „Myslíte muže nebo ženy?“ EKO uvedl, že jestli je heterosexuálka, tak muži, a pokud ne, tak holky. Po krátkém přemýšlení rovnou přiznala: „Líbí se mi obojí.“

„Nikdy jsem o tom před kamerou nemluvila, takže je to velmi zajímavé. Mám ráda muže a ženy, protože si myslím, že jsou stejní. Vaši osobnost neurčuje to, jestli se narodíte do ženského nebo mužského těla. Je to stejné.“

Zpěvačka není z těch, kteří by chodili kolem horké kaše, takže řekla, že se teď opravdu nestará o vzhled. Podstatná je pro ni především osobnost. Nicméně dodala, že důležitý je také pocit, že ji druhá osoba přitahuje, a sexuální kompatibilita.

„Je to opravdu o tom pocitu. Je možné, že když uvidím vaší fotografii, pomyslím si cokoliv. Ale jakmile vás uvidím osobně, řeknu si, je to tady.“

Její předchozí vztah s účastníkem pořadu Super Idol, Albertem Linem (Lin LiHao – Albert LiHao), je sociálními sítěmi dobře zmapován. Zvěsti o možném vztahu se začaly objevovat na podzim 2019, kdy sociální sítě obletěly fotografie z jejich společné dovolené v San Franciscu. Pár nakonec svůj vztah přiznal v následujícím roce.

V jednom z dřívějších rozhovorů Kimberley Chen uvedla, že byla v minulosti nucena vztah nepřiznávat. „Je to opravdu můj kluk, ale musela jsem to bagatelizovat a říct, že je to jen kamarád. Cítila jsem se tak falešně. Zamilovat se je celkem normální věc, tak proč nemůžeme sdílet naši radost? Díky němu jsem se znovu zamilovala do hudby a chci se o ni podělit s fanoušky.“

Po dvou letech ‚oficiálního‘ randění se ale pár rozešel. Zpěvačka to potvrdila prostřednictvím svého agenta, který sdělil, že se pár dohodl na rozchodu loni v prosinci. Je otázkou, zda za rozchodem nestojí událost zmíněna dále.

Pro Kimberley Chen to není poprvé, co způsobila poprask. V říjnu na sebe společně s rapperem Namewee upozornila poté, co vydali satirickou píseň Fragile. Ta se stala rychle virální a než se oba nadáli, působení v Číně se pro ně stalo navždy minulostí.

Ironií je, že Fragile v podstatě zesměšňuje citlivost Pekingu na kritiku, a to zřejmě příslušné úřady nepochopily.

Pekingem podporovaný deník Global Times potvrdil, že oba umělci byli odstraněni z čínských sociálních sítí a streamovacích platforem, protože ‚urazili čínský lid‘. List firebrand uvedl: „Píseň… je považována za skladbu, která pod povrchem romantické milostné písně obsahuje urážky čínského lidu.“

Co je na této satirické písni tak hrozného? Dle mnohých má zesměšňovat prezidenta Si Ťin-pchinga a jeho politiku na Taiwanu a v Hongkongu, zmiňovat porušování lidských práv ujgurské etnické menšiny v Sin-ťiangu a dotýkat se Covid-19 a cenzury.

Hudební video je laděno do růžové barvy a začíná varováním ‚buďte prosím opatrní, pokud jste křehce růžoví‘, což je odkaz na Little Pink. Deník Global Times zmínil, že tato fráze se vztahuje na mladé lidí, kteří „jsou nažhavení vlasteneckou horlivostí a snaží se chránit Čínu před jakoukoli kritikou na internetu.“

Ve videoklipu se také v pozadí objevuje tančící panda – někdy obohacena o peníze a jindy si vesele vaří hrnec netopýří polévky.

V textu se nachází verš ‚It’s illegal to breach the firewall, you’ll be missed if the Pooh discovers it (Je nezákonné prolomit firewall, budete zatraceni, pokud to Pú objeví)‘. Není po poprvé, co byla postavička Medvídka Pú v souvislosti s čínským prezidentem zmíněna. Pro mnohé lidi se stala symbolem, jak se mu vysmívat.

V exkluzivním rozhovoru pro ABC zpěvačka uvedla, že je ohromena online trollovací kampaní, která proti ní v Číně vypukla. Zatímco satirická píseň Fragile byla v Číně zakázána, tak na YouTube v Taiwanu a Hongkongu se dostala do trendů a naprosto to tam ovládla.

„Myslím, že je to znamení – to se stává, když se vytahují citlivá témata nebo se o nich mluví.“

Na otázku, jestli se po vydání písně dotýkající se několika politických témat, obává o svou kariéru a bezpečnost, odpověděla, že je vděčná za to, že žije na Taiwanu.

„I když se možná jedny dveře zavřou, mám tolik jiných, které se otevřely,“ řekla. „Každý má právo na svůj názor. A pokud se mě rozhodnou trollovat online, je to jejich volba.“

Čína je přidáváním na svůj ‚blacklist‘ z nejrůznějších důvodů ve světě dobře známá. Hvězda úspěšného seriálu Word of Honor, Zhang Zhehan, byl na tuto listinu přidán poté, co se objevily fotografie ‚dosvědčující‘, že navštívil kontroverzní svatyně Jasukuni a Nogi v Tokiu.

Jak už to tak v poslední době v této zemi bývá, fotografie pořízené v roce 2018 začaly na Weibo kolovat až poté, co výše zmíněný seriál bodoval ve světě. Umělec se omluvil a uvedl, že byl hostem na svatbě přítele a za své pochybení se stydí.

„Nejsem pro-japonský, jsem Číňan! Nikdy jsem při žádné příležitosti nepronesl žádné výroky poškozující mou vlast. Svou vlast hluboce miluji.“

Nicméně Peking v podstatě tuto situaci využil k tomu, aby dal znovu jasně najevo, kdo tu velí a že jsou všichni občané pod přísným dohledem. Sociální síť Weibo zveřejnila prohlášení, ve kterém stálo, že veřejné osobnosti musí být ‚znalé historie‘.

Netřeba dodávat, že například umělci, kteří nevypadají moc mužně to mají v Číně teď hodně těžké. Například Ministerstvo školství se proti údajné zženštilosti rozhodlo důrazně bojovat. Chlapce s ženskými rysy označuje za ‚slabé‘.

Co vedení země tak vadí? Celebrity mají nad mladou generací Číňanů velký vliv. Dalo by se říci, že mladé občany více zajímají jejich oblíbení umělci, než nějaká politika a to, co by ‚mělo‘. Mohli jsme tak být svědky toho, jak pánové najednou přestávali nosit třeba náušnice a na své účty na sociálních sítích horlivě přidávali fotky z posilovny. To jsem ale už moc odbočila. Pokud vás tato situace zajímá, více se o ni dozvíte zde.

ZDROJ: news.com.au & abc.net.au & dramapanda.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.