Stray Kids vzali Billboard 200 útokem, když týden po vydání alba ODDINARY obsadili první místo!

Lucie Stará
Hudba
Foto: https://twitter.com/Stray_Kids

Žebříček Billboard 200 je považován za jeden z nejprestižnějších v Americe a pokud na něm umělec zvládne obsadit první místo, svědčí to o jeho kvalitách. Povedlo se to skupině Stray Kids, která se svým novým albem ODDINARY předstihla i takové hvězdy jako The Weeknd a Drake!

Je to už potřetí, co jedna k-popových skupin obsadila první místo. Poprvé se to v roce 2018 povedlo BTS s albem LOVE YOURSELF 轉 ‚Tear‘. O rok později se na vrcholu usadili SuperM, ale od té doby jsme na prvních deseti místech mohli vídat jen BTS. To se ale 28. března 2022 změnilo!

To, že se skupina Stray Kids dostala na první místo je obrovský úspěch, jelikož toho dosáhla pouhé čtyři roky po svém debutu. Je to rovněž poprvé, co se na vrchol dostal umělec působící pod společností JYP Entertainment. Zároveň se skupina stala první z tzv. čtvrté generace, která dosáhla tohoto úspěchu.

„Chtěli jsme vám ukázat šílenou stránku Stray Kids,“ vtipkoval Changbin, když se všichni členové skrze Twitter Space spojili s Jeffem Benjaminem a Jasonem Lipshutzem, aby společně oslavili tento obrovský úspěch.

Jakmile přišla řeč na vystoupení, tak ačkoli členové nechtěli prozradit žádné spoilery ohledně turné, Lee Know se smíchem slíbil, že se fanoušci mohou těšit na „pohledné lidi“ a Felix doplnil, že „koncept, který chceme ukázat se vymyká veškerým všednostem.“

Členové rozhodně nezapomněli zmínit své fanoušky, kterým říkají Stays, a poděkovat jim za neuvěřitelný úspěch. „Během celého týdne jsme se snažili zjistit jejich reakce a názor o albu,“ uvedl Bang Chan, leader skupiny. „Když vidím, jak velký zájem mají o hudbu a album samotné, vím, že přesně to je důvod, proč jsme se dostali tak daleko. Nevím, jestli si to zasloužíme, ale je to vážně velký dárek, který nám Stays dali. Nutí nás to pracovat usilovněji. Je to opravdu dobrý start do roku 2022 a našim Stays děkujeme!“

Rozhovor s Jeffem Benjaminem a Jasonem Lipshutzem zakončil Bang Chan hlubokou radou určenou fanouškům. „Jak říká naše album, být zvláštní je běžné. Pokud si myslíte, že máte v sobě něco zvláštního, nemyslíme si, že je to důvod skrývat nebo být kvůli tomu nervózní. Je to součástí vás.“

Redakci Bollywood Hungama se naskytla příležitost vyzpovídat členy, kteří se rozpovídali o jejich procesu tvorby, růstu jako umělců a samozřejmě nadcházejícím turné.

Gratulace k vašemu novému albu ODDINARY. S každým dalším comebackem se trefujete do černého. Co pro vás znamená ODDINARY? Co vás ovlivnilo v tom, abyste albu dali tak zvláštní název?
Bang Chan: ODDINARY pro mě osobně znamená hodně. Ačkoli většinu času působím naprosto normálně, myslím, že někde hluboko uvnitř mě, aniž bych to věděl, se skrývá šílenec, který chce být osvobozen.
Hyunjin: Vždy jsme v našich názvech kombinovali několik významů a ani tentokrát to není výjimkou. Byli jsme schopni vyjádřit svou identitu kombinací slov odd a ordinary (zvláštní a běžný).
Felix: Jelikož je to naše první mini album tohoto roku, důsledně jsme se připravovali a snažili jsme se změnit, abychom ukázali jedinečnou stránku Stray Kids. Ačkoli se hodně těšíme, jsme nervózní i natěšení začít tento rok s velkým comebackem.

Vydali jste několik teaserů skrz unveil videa. Venom zní až hypnoticky, rytmus je naprosto dokonalý a videoklip velmi podmanivý. Připomnělo nám to, jak se postava Venoma ve stejnojmenném filmu bála vysokých tónů. Má tato skladba něco společného s vaší láskou ke komiksovým postavám? Jaký byl vlastně proces jejího vzniku?
Bang Chan: Inspirujeme se různými věcmi. Komiksy, filmy, anime, zprávami, lidmi kolem nás, je toho opravdu hodně. U Venom jsme se pro koncept rozhodli po poslechnutí instrumentálu a celou skladbu ukončili s myšlenkou „tvé kouzlo mě uvěznilo jako pavučina.“
Changbin: Pamatuju si, že jsem se slovem ‚spiderweb‘ přišel po pozorování pavučiny visící ze stropu na focení.
Han: Skladba samotná zní jako trhání pavučiny, což nás vedlo k pavoučímu konceptu. Pracovali jsme na ni nesmírně pilně, protože jsme chtěli, aby melodie a rap měli osobitý ráz.

Řekněte nám něco víc o titulní skladbě Maniac a jakou máte spojitost zrovna s tímto slovem, že jste ho vybrali jako název?
Lee Know: Slovo Maniac znamená divný. Rozhodně ne normální.
Changbin: Maniac obsahuje poselství, že je v pořádku ukázat cokoli divného, co se ve vás skrývá a že každý má v sobě jistou šílenou stránku.
Hyunjin: Myslím si, že Maniac je slovo, které dokonale vystihuje Stray Kids. Říká, že budeme následovat svou vlastní cestu navzdory tomu, že žijeme ve světě, jež rozděluje normální a nenormální.
Felix: Název Maniac koresponduje s naší unikátní a novou titulní skladbou. Ve spojení s albem ODDINARY nám dává sebevědomí ukázat, že jsme všichni v hodně směrech odlišní a že se nebojíme přijmout své nenormální stránky.

Co se zvukové stránky týče, jak moc jste ohromeni tím, jak album nakonec dopadlo? Co jste se naučili při jeho tvorbě, vzhledem k tomu, že jste se na něm podíleli všichni?
Changbin: Ve spojitosti s naší poslední tvorbou pociťuji jistotu. Domnívám se, že jsme tentokrát ukázali hudebně vyspělejší stránku Stray Kids.
Seungmin: S naším konceptem a aktivitami k albu jsem naprosto spokojený! Líbí se mi, jak je to něco nového a kompletně neobvyklého, takže to působí unikátně. V průběhu nahrávání alba jsem se naučil mnoho různých způsobů, jak zpívat, aby to zapadalo do barev naší skupiny! Cítím, že to je nekonečný proces učení.
I.N: Myslím si, že tohle bude moje nejoblíbenější album, protože obsahuje mnoho skladeb, které zapadají do celkového konceptu alba. Při jeho tvorbě jsem navíc mohl naslouchat kouzelným hlasům ostatních členů.

3RACHA, od svého debutu jste jakožto skladatelé hodně vyzráli. S každým albem máme možnost vidět jinou vaši stránku. Jak nacházíte rovnováhu mezi tvorbou hudby, následování svého uměleckého projevu a případné hrozby převálcování obrovským tlakem, který s tím vším souvisí?
Bang Chan: To je opravdu velká otázka a nejlepší odpovědí je, že se bavíme. Opravdu, už jen fakt, že máme jeden druhého, hodně potlačuje ten tlak, se kterým se potýkáme a jelikož Han a Changbin jsou rození komedianti, nemám se čeho bát.
Changbin: Lhal bych, kdybych řekl, že žádný tlak není. Nicméně si myslíme, že právě tento tlak je důvodem našich lepších výsledků. Zapojením práce do našich všedních životů jsme schopni snížit ten tlak, takže nakonec vlastně pracujeme jako by to byl náš koníček.
Han: Ačkoli ten tlak od našeho debutu rozhodně vzrostl, věříme, že jsme snahou zbořit naše limity a ukázáním něčeho nového schopni vracet sílu, kterou nám dávají fanoušci. To je důvod proč do produkování písní dáváme vše.

Už ve vaší debutové skladbě District 9 jste zpívali o tom, že být jiný není špatné. To bylo v roce 2018. Vypadá to jako byste už tehdy začali odkrývat vaše rozmanité stránky a nyní jste díky ODDINARY přijali své zvláštnosti a zvolili si osobité styly, jak vyjádřit své pocity. Je to tak?
Han: Myslím, že naším nejsilnější rysem je fakt, že ačkoli má každý člen jinou barvu, jakmile jsme spolu, jsme schopni vytvořit úplně novou a jedinečnou barvu. Chceme pokračovat v tvorbě písní, jež ukazují naše rozmanité barvy a věříme, že se Stray Kids stanou opravdu jedinečnou skupinou.
Felix: Naše debutová píseň byla vytvořena jako příklad odlišnosti pro lidi kolem nás. Byla vyjádřením, že tohle je naše čtvrť a jsou tu lidé jako my, jedineční svým vlastním způsobem. ODDINARY a I am série jsou maličko propojené.
Seungmin: Domnívám se, že hodně lidem přijde, že naším nejsilnějším bodem je naše komunikace s fanoušky metodami, které jsou známé, ale zároveň jedinečné. Doufáme, že nikdy neztratíme naši charakteristickou barvu a budeme nadále sledovat naši cestu při vystupování pro Stay.

V roce 2021 jste se stali skupinou s milionem prodejů, což je jeden z největších milníků vaší kariéry. Také to ale ukazuje, jak moc je vaše hudba oceňovaná. Je pro vás taková odezva na vaši tvrdou práci, kterou jste po celé ty roky odváděli, potvrzením, že to za to stojí?
Bang Chan: Uf, stále tomu nemůžu uvěřit. Dělá mi potíže přijmout fakt, že jsme došli takhle daleko. Ale jedno je jisté, tohle všechno bylo možné jen díky mým členům a drahým Stays. Bez přemýšlení nad nějakými určitými cíli se snažíme soustředit na naše vlastní tempo, protože když budeme dělat to, co děláme teď, jak nejlépe dovedeme, výsledky se sami přirozeně ukáží.
Seungmin: Je to víc než potvrzení, jsme extrémně nadšení. Věříme, že tyhle možnosti se k nám dostaly jen díky podpoře našich Stays. Ačkoli jsme pracovali velmi tvrdě, nikdy nezapomeneme, jak moc jsme vděční našim fanouškům. Tohle všechno nás nutí pracovat ještě pilněji.
I.N: Je to pocta a kdykoli dostaneme takovou pochvalu, cítím se hrdý a šťastný, ačkoli stále máme své nedostatky. Tato pozitivní slova a myšlenky nás ovlivňují v tom nejlepší slova smyslu a nutí nás, abychom pracovali ještě usilovněji.

S ohlášením světového turné je jasné, že se konečně po dlouhé pauze uvidíte s vašimi fanoušky. Jaké vystoupení můžeme během něj očekávat?
Lee Know: Hrozně se těším a věřím, že si užijeme srandu. Plánujeme vystoupení, kde se všichni budeme bavit.
Hyunjin: Připravujeme skladby, které si ani nedokážete představit. Všichni budou moci zažít dva různé šarmy.
Felix: Budou to vystoupení, která jste ještě neviděli. Jelikož jsme před fanoušky dva roky nevystupovali, nesmírně se těšíme, že je uvidíme.

Indie má obrovské množství fanoušků, kteří čekají až zde vaše skupina jednoho dne vystoupí. Máte pro ně nějakou zprávu?
Lee Know: Stay, děkujeme za vaši podporu a že jste na nás dávali z dálky pozor!! Doufáme, že den, kdy se uvidíme, přijde rychle!
Seungmin: Stay z Indie. Ačkoli jsme v Indii nikdy nebyli, děkujeme, že nás celým svým srdcem podporujete. Budeme tvrdě pracovat, aby se k vám dostala naše vděčnost, takže se těšte a určitě se uvidíme osobně! Díky!
I.N: Slibujeme, že jakmile to bude možné, ukážeme vám mnoho vystoupení. Prozatím na nás počkejte a milujte nás. Děkujeme moc!

Zdroj: koreaportal.com, billboard.com, bollywoodhungama.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Barbora Kudrnová

    ...a kdyby Hyunjin s Felixem chtěli natočit BL, tak by to byl další korejský seriálový hit, i kdyby to mělo scénář jak z nosu.:D ... a kdyby ti dva chtěli natočit gay porno, tak od dočista olízané obrazovky nikdy nevstanu a asi nebudu sama.:D