Všestranný umělec Colde promluvil o snaze oživit korejskou hudební scénu

Michaela Pašková
Hudba
Foto: GQ

Nadaný umělec Colde se rozpovídal o svém tvůrčím procesu, spolupracích na globální úrovni a potřebě rozvířit stojaté vody korejského hudebního průmyslu.

Colde je nadaným umělcem, který je součástí dua OFFONOFF. Znám je svými smysluplnými texty, podmanivým hlasem a svou láskou ke zvířecímu mazlíčkovi, pejskovi jménem Samna. Jeho láska ke zvířatům je tak obrovská, že jim věnoval také singl Your Dog Loves You. Zaslechnout na něm můžeme i hlas R&B zpěváka CRUSHe, který je rovněž milovníkem psů a zvířat. Pánové jsou velmi dobrými přáteli, proto se není ani čemu divit, že právě oni dva dali vzniknout takovémuto singlu.

Webový magazín Hiphopkr měl příležitost s Coldem pohovořit a vyzpovídat jej ohledně jeho hudby, blízkých přátel, Colors studiu a labelu WAVY.

V roce 2019 tě pozvalo k účasti studio Colors. Jak ses s nimi spojil? Jaká to byla pro tebe zkušenost?
Když jsem byl v Anglii kvůli natáčení, měl jsem šanci zahájit rozhovor s jedním členem Colors. Po vydání mini alba Wave jsme konkretizovali naše plány. Odletěl jsem do Berlína, kde sídlí jejich studio. Colors je jedním z nejvíce unikátních a stylových hudebních studiích, které je známo po celém světě. Byl jsem velmi potěšen, že jsem toho mohl být součástí jako asijský umělec. Bylo to obzvláště významné, protože jsem byl prvním korejským umělcem, který prezentoval a zpíval song celý v korejštině.
(Pozn. red.: Renomované Colors studio sdružuje umělce z celého světa s cílem ukázat jejich rozmanitost a výjimečnost.)

Jak ses seznámil s 0Channelem. Co z jeho stylu tě přimělo chtít spolupracovat s ním? Sdílíte vždy stejnou vizi v hudbě nebo někdy v něčem nesouhlasíte?
0Channel je velký detailista a je důkladný. Jeho hudba není omezena specifickou formou a má prvotřídní kvalitu. Nejlépe rozumí stylu, který oba sledujeme. Při společné práci se pohybujeme vpřed, když máme stejnou vizi. Pokud máme rozdílné názory, trávíme hodně času diskuzí, dokud nedojdeme vzájemné shody.

Jak ses poprvé střetl s členy Club Eskimo crew?
Znali jsem se ze SoundCloud. Poznali jsme se díky sdílení skladeb. Byli jsme k sobě navzájem přitahováni a spontánně jsme vytvořili crew. Tehdy nebylo běžné utvořit crew pomocí SoundCloudu. Myslím si, že bylo osudné, abychom se našli.
(Pozn. red: Členy slavné Club Eskimo crew jsou DEAN, Millic, PUNCHNELLO, Colde, 0Channel, CRUSH, MISO, 2XX!, Chek Parren, Jusen a Rad Museum. Vidíte správně, mezi pány je také dívka a to konkrétně MISO.)

Jaký byl první kontakt s producentem Code Kunst? Co sis vzal z času stráveného s ním?
Poprvé jsme se setkali, když jsme byli v HIGHGRND. Vždy byl pro mě dobrou inspirací a motivací. Máme podobné osobnosti, stejně tak hudební styl, takže jsme se rychle sblížili. Je to talentovaný producent se svou vlastní vizí. Je schopen korigovat a převést svou vizi do jazyka ostatních umělců. Jsem hluboce ohromen jeho charismatickým vedením a silou výkonu.

Řekl jsi, že ses zúčastnil Breakers, abys ukázal sebe samého jako sólistu. Co tě definuje jako sólistu?
Pokud jde o mé vymezení, chci mít více než jeden set charakteristik. Snažím se stát bezmezným umělcem, který se může svobodně vyjadřovat díky kombinaci hudebních stylů, nápadů a kulturních prvků.

Ačkoliv se to zdálo být namáhavé, co sis odnesl ze svého času v show?
Naučil jsem se něco o vysílacím systému a stejně tak o nezbytných aspektech, které tvoří profesionálního umělce. Zkušenosti z Breakers mě naučily, jak důležité je být vždy připraven na jakoukoliv příležitost, která vám přijde do cesty.
(Pozn. red.: Breakers byla survival show pořádaná v loňském roce. Zúčastnilo se jí osm nadaných sólistů, kteří vynikají ve skládání textů, zpěvu a rapu. V každé misi museli vytvořit svou vlastní skladbu. Survival show moderoval Key ze skupiny SHINee.)

Z čeho čerpáš hudební inspiraci? Jaké další věci kromě hudby tě inspirují?
Život a láska jsou obrovskými inspiracemi. Myslím si, že život je jako velká houba pohlcující všechno, čemu čelíme. To, co je absorbováno se poté odráží v naší práci. Nejdůležitější inspirací je však láska. Je to mocný zdroj energie. Věřím, že zpěv pro lásku a pečování o to, co milujeme, naplní náš život štěstím.

Přestože máš zkušenosti jako producent a vystupující interpret, preferuješ psaní a produkování hudby nebo rapování a zpívání na pódiu?
Nedávám ničemu přednost, pokud jde o role. Líbí se mi celý proces tvorby hudby, který mohu použít ke komunikování s ostatními a ke sdílení.

Jak vznikl WAVY label?
WAVY SEOUL byl založen jako kreativní kolektiv reprezentující Koreu, který se zaměřil na expandování i mimo Asii na globální úroveň. Korejská hudební scéna potřebuje vznik slušných labelů, které se mohou vymanit z konvenčního obrazu, který přetrvává napříč odvětvím. Momentálně jsou všichni účastnící triviální a nezajímaví.
(Pozn. red.: WAVY není pouze labelem, který Colde založil, ale také módní značkou. V roce 2018 Colde v rámci propagací WAVY vystoupil v Londýně a Paříži.)

ZDROJ: hiphopkr.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.