Přežvýkejte a vyplivněte bezdůvodnou kritiku a zlomyslnost druhých, radí podivíni ze Stray Kids

Lucie Stará
Hudba
Foto: twitter.com/stray_kids

Populární skupina z JYP Entertainment se toho prostě nebojí. Jen co vyburcovala všechny v NOEASY, je tu zpět s ODDINARY. V našem článku se dozvíte informace o obou albech.

Od chvíle, kdy se v roce 2018 skupina Stray Kids objevila na scéně, je králem nekonvenčnosti. Ať už to byla její skladba Hellevator, která předcházela debutu, nebo první album Mixtape, ve zvuku skupiny byla síla, která odmítala zůstat nepovšimnuta. Rebelie a odhodlání rezonovaly v každém tónu její hudby. Skupina, tehdy ještě devítičlenná, vstoupila do hudebního průmyslu s pevným sebevědomím, které se u nováčků v K-popu vyskytuje jen zřídkakdy.

Po čtyřech letech od debutu a několika albech si skupina vytvořila osobitý styl, který je snadno rozpoznatelný jako její vlastní. Stala se jedním z vůdců čtvrté generace K-popu, což jsou umělci, které nelze přehlédnout a dosahují značných úspěchů v celosvětových hitparádách – a hádejte co? Tohle je teprve začátek.

Říká se, že lidé se často bojí toho, čemu nerozumí a skupina svým vyzrálým pojetím umění hluku vyděsila nejednoho neznalého. Kritika kolem jejího hudebního arsenálu nabušeného EDM byla známkou nepochopení – ‚noise music‘ je z definice umění tvořit hudbu, která má porušovat pravidla. Skupina přesně tohle důsledně dodržuje, a ještě s bezkonkurenčním sebevědomím.

Její zvuk je úžasně agresivní a zároveň energický, představuje svěží směs hip-hopu, trapu a EDM. Za vším stojí zkušené producentské trio 3RACHA sestávající se z vůdce Bang Chana a rapperů Hana a Changbina. Přidejte upřímné, komplexní a vrstevnaté písně a máte klíč k budování nové generace.

Dne 18. března se skupina na scénu vrátila s novým mini albem ODDINARY. Ve stejný den uspořádala také online showcase, kde mimo jiné přišla řeč i na název alba. „Běžní lidé jako my v sobě mají něco zvláštního. Perfektně to vystihuje rčení ‚Co je zvláštní bude brzy normální‘,“ prohlásil Bang Chan a I.N dodal: „Až doteď jsme naše alba pojmenovávali dvojsmyslně. Tohle je album, které ještě více zdůrazňuje jedinečný styl pojmenovávání našich alb.“

Kromě producentského tria 3RACHA se na skládání hudby i psaní textů tentokrát podíleli všichni členové. „Donedávna se hudba Stray Kids zaměřovala na výbušnou energii. Tentokrát jsem přidali i trochu relaxace a kontroly nad touto energií,“ vysvětlil Changin a Hyunjin pokračoval: „Také se snažíme připravit vystoupení, které vyzdvihuje krásu kontroly.“

Poté se hovor stočil k titulní písni mini alba, MANIAC. „Při tvorbě jsme se inspirovali lidmi a jejich běžnými životy. Myslím si, že každý člověk má v sobě jistou jedinečnost, kterou se odlišuje od ostatních. Nahráli jsme ji v naději, že lidé budou moci před ostatními upřímně projevit jací jsou,“ vysvětlil Han.

Minulý rok skupina zvítězila v programu Kingdom: Legendary War a následně v úspěchu pokračovala vydáním druhého studiového alba NOEASY, které jako úplně první předčilo v prodejnosti hranici milionu prodaných kusů. Nejen, že to bylo první album skupiny, jež toto dokázalo, ale bylo to i první album pod společností JYP Entertaiment. Doteď se ho prodalo přes 1,3 milionu kusů.

„Jsou to úspěchy, kterých jsme byli schopni dosáhnout díky lásce našich STAY (pojmenování fanoušků). Když jsem slyšel číslo 1,3 milionu, byl jsem opravdu ohromený a nemohl jsem pořádně pochopit, jak vysoké vlastně je. Děkujeme vám, že nám dáváte tolik lásky. Staneme se zpěváky, kteří se vždy budou snažit předvádět lepší a lepší hudbu,“ řekl k neskutečnému úspěchu I.N.

Lee Know pokračoval: „V naší kariéře byly okamžiky, kde jsme běželi a ty, kdy jsme jen šli. Ale skrze toto všechno jsme si zachovali naše tempo. Bylo to možné jen díky STAY, kteří celou cestu šli po našem boku. Netuším, jestli v budoucnu půjdeme nebo poběžíme k naším cílům, ale vím, že vždy budeme se STAY.“

Co po vydání alba chtějí slyšet od fanoušků? „K tomuto albu bych rád slyšel něco jako ‚Opravdu Stray Kids‘ nebo ‚Stray Kids tohle udělali?‘ Hodně lidem se líbí představa, za kterou jdeme a říkají, že je to něco nového. I tentokrát doufám, že naše práce vystihla barvy Stray Kids zase o něco více,“ odpověděl Changbin a Bang Chan záhy dodal: „Mám hodně cílů, ale budu tvrdě pracovat, abychom si udrželi přezdívku ‚vůdců čtvrté generace K-Popu.‘“

V dubnu odstartuje skupina své druhé světové turné, které zahájí prvním koncertem v Soulu a následně vyrazí do Spojených států. „Jelikož je to po delší době naše první turné, těším se na něj. Jsem hrozně nadšený, ale také pěkně nervózní. Vzhledem k tomu, že to je šance osobně předvést naše vystoupení veřejnosti, projevím svou vděčnost sebevědomým výkonem,“ řekl Felix.

Seungmin pokračoval: „Myslím si, že po dvou letech budeme mít konečně šanci vidět fanoušky z celého světa, takže do tohoto turné vložím veškerou svou sílu.“

Je zcela jasné, že na turné skupina vystoupí i s písněmi z jejího studiového alba NOEASY, které vyšlo loni v srpnu. V rozhovoru pro magazín Rolling Stones India skupina zodpověděla pár otázek týkajících se právě tohoto hudebního kousku a my se teď na odpovědi společně podíváme.

Kdy jste na NOEASY začali pracovat a jak se vyvíjelo jeho hlavní téma?
Changbin: Myslím, že je obtížné určit, kde přesně celý proces tvorby alba začal, protože jsou na něm písně, které vznikly už dávno. Výchozí bod se odvíjí od titulní skladby. Kdykoli máme na mysli určitý koncept nebo typ hudby, držíme se ho jako klíště a v průběhu celého hudebního procesu tuto myšlenku dále rozvíjíme. A když nemáme na mysli nic konkrétního, prostě experimentujeme s nejrůznějšími věcmi, což nám umožňuje pracovat na skladbách, z nichž každá má své vlastní kouzlo.
Han: Přípravy vždy začínají myšlenkou: ‚O čem chceme mluvit tentokrát?‘. Mám za to, že naše hudební procesy vždy začínají zábavnými inspiracemi.

Jak I.N zmínil ve videu [INTRO: “NOEASY”], toto album ukázalo mnoho vašich nových stránek. Co jste se o sobě jako skupině a jednotlivcích dozvěděli během tvorby tohoto alba?
Seungmin: Pocítil jsem, že když všichni vložíme svou energii do vystoupení, naše upřímné pocity mohou dosáhnout až k fanouškům. A vzhledem k tomu, že já o sobě nejlépe vím, že musím pracovat minimálně dvakrát tak tvrdě než ostatní, makám ještě usilovněji.
I.N: Díky tomuto albu jsem se mohl zamyslet nad svým stylem zpěvu. Také jsem se naučil lépe pracovat se svým hlasem.

Toto album jste z vaší tvorby označili jako nejvyzrálejší. Jak byste tuto vyzrálost popsali? Co pro vás znamená?
Hyunjin: Nejen naše hlasy, ale všechno okolo včetně image a způsobu vyjadřování, se stalo dospělejším. Navíc vzhledem k tomu, že tohle album bylo po dlouhé době naše první studiové, působilo dospěle i to, že jsme na něm všichni pracovali nesmírně tvrdě.

V písních jste se věnovali různým tématům a sdíleli své zkušenosti. Zejména v prvních čtyřech (CHEESE, Thunderous, DOMINO a SSICK) se zamýšlíte nad nepodloženou nenávistí, mylnými představami a kritikou, která je na vás mířena. Myslíte si, že jako mladí umělci, kteří procházejí osobním i profesním růstem, existuje nějaký ‚správný‘ způsob, jak se vypořádat s nenávistnými a podlými komentáři?
Lee Know: Abych byl upřímný, není to lehké. Proto si myslím, že je důležité vytvořit si vlastní ‚bezpečnou zónu‘, kde se zbavíte stresu.
Changbin: I když některé komentáře mohou být užitečné, nemyslím si, že je nutné nechat své sebevědomí klesnout kvůli nim. Pokud je ta zpětná vazba prospěšná pro váš osobní růst, přijměte ji, a jestliže se jedná o bezdůvodnou kritiku nebo povýšený názor, řekl bych, že ho můžete prostě přežvýkat a vyplivnout.

Napříč diskografií skupiny trio 3RACHA produkovalo řadu skladeb, a ještě před debutem vydávalo vlastní hudbu na SoundCloud. Jaký je pro vás tři tvůrčí proces a jak se vaše vzájemná dynamika změnila nebo vyvinula od doby, kdy jste začali.
Bang Chan: Tvůrčí proces 3RACHA je v podstatě jen naše blbnutí a zábava. Od chvíle, co jsme spolu začali tvořit hudbu, jsme si vyříkávali názory a respektovali přitom toho druhého. Teď jsme se dostali do bodu, kdy máme stejné názory a nápady, jako bychom sdíleli jednu mozkovou buňku.
Changbin: Myslím, že naše spolupráce je něco, co jsem cítil a poznal od samého začátku. Každý z nás má sice své vlastní myšlenky a vkus, ale myslím, že nejkvalitnější hudba vzniká v momentě, kdy spojíme naše nápady a zároveň respektujeme názory toho druhého.
Han: Na začátku bylo trochu obtížné spojit naše názory dohromady. Teď už s tím nemáme žádné problémy, protože spolu hodně mluvíme a pracujeme společně na hudbě. Jsme také schopni pracovat celkem rychle, protože si navzájem neustále kontrolujeme práci a mámě k sobě důvěru.

Je obtížné ukázat fanouškům vaše nové stránky? Míváte někdy chvíle váhání a strachu, a pokud ano, jak je překonáváte?
Felix: Jako umělci, kteří se neustále snaží, vymýšlíme stále nové nápady a koncepty. Někdy to může být těžké, ale věřím, že když na tom budeme tvrdě pracovat, podaří se nám předvést uspokojivé výsledky.
I.N: I když zpočátku bylo těžké ukázat nové stránky, teď už je to dobré, protože jsem si na to zvykl! Kdysi jsem se bál dělat chyby na pódiu, ale teď jsem změnil svůj způsob myšlení. Při cvičení a lekcích zpěvu si udržuji myšlenku: ‚Jak se dá žít bez chyb?‘. Při tréninku stále myslím na to, jak vytvořit perfektní vystoupení.

Zdroj: soompi.com & rollingstoneindia.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.