ÚNOR 2022: Letem světem korejského hip-hopu a R&B

Michaela Pašková
Hudba
Foto: ELLE

Existuje v Koreji vůbec nějaký hip-hop? Ohledně této jednoduché otázky se do sebe pustilo několik umělců, což vyústilo v diss track. Pokud vás zajímá, co přesně se událo a kdo co vydal, tento článek je pro vás to pravé ořechové.

Velmi dlouho jsem uvažovala nad tím, jestli nakousnout velkou debatu o kořenech hip-hopu (Loopy vs ostatní), která se před pár týdny odehrála. Přeci jenom jsme v podstatě všichni v posledních dnech nesmírně unavení a podráždění. Netřeba dodávat proč. Nicméně něco málo zmíním a obrázek si o tom udělejte už sami. Většina debaty probíhala na Instagramu. Není v mých silách vypsat sem vše, protože by to ani na knihu nestačilo. Takže berte vše s rezervou. Začínáme.

Loopy věří, že korejské hip-hopové kultuře chybí určitá osobitost. Aby lidé mohli dělat hip-hop, měli by chápat jeho kořeny, které chtě nechtě prostě jsou v Americe. I když je to něco, co korejští umělci nemohou přímo kopírovat, měli by si vzít z toho příklad. Měla by existovat určitá propojenost, způsoby, jakými korejští umělci navazují vztahy. Dodává, že současný mainstream zabíjí možnosti rozvoje v rámci komunity.

Vysvětluje, že po návratu do Koreje v roce 2015 chtěli MKIT RAIN nastolit revoluci. Pořádali velkolepější koncerty, kdy se lístky prodávali za 55tis wonů. Tehdy to byla neuvěřitelně vysoká cena, za kterou sklízeli velkou kritiku. Nyní to ovšem není za hip-hopové koncerty nic neobvyklého. Loopyho tato skutečnost těší a uvádí, že je to určitá forma uznání za to, čemu on a jeho přátelé v roce 2015 věřili.

Jeho vyjádření se okamžitě chytil Khundi Panda (Dejavu Group). Požadoval, aby Loopy uvedl, co udělal pro hip-hop a tím ospravedlnil své postoje. Zmínil, že ceny vstupenek šly v průběhu let nahoru, a navíc je udával trh. Pak se vyjádřil Owen (MKIT RAIN), který posléze vše smazal. Nicméně Loopy stihl reagovat tak, že ti dva musí chránit korejský hip-hop.

Son Simba (Dejavu Group) rovněž nezůstal zticha. Reagoval, že ačkoliv má Owena rád a respektuje, že je Loopy jeho přítel, tak narážka na to, že je korejský hip-hop napodobeninou je totálně mimo mísu. Stejně jako Khundi Panda znevažuje Loopyho vyprávění o MKIT RAIN. Ve všem spíše vidí Loopyho sebedůležitost.

Následně si oba pánové vyměnili své názory, kdy ten Loopyho byl zatraceně dlouhý. V podstatě nikdy nechtěl kopírovat americkou hip-hopovou scénu, ale musel uznat, že nejenom tam hip-hop začal, ale i ve všech ohledech Amerika stále vede v rapu. Hip-hop je dle něj kultura tvořená lidmi, kteří využívají propojenosti, komunikace a interpretace. Tohle samozřejmě není jedinečné, protože je to součástí lidské existence, ale způsob, jakým je to v rámci hip-hopové kultury aplikováno, ten speciální je. Váží si umělců, jako jsou BewhY, Khundi Panda a Son Simba, kteří nabízejí dobrý rap odrážející korejskou zkušenost, ale o kultuře hip-hopu v rámci Koreje jako celku prostě není přesvědčen. Chápe, že není spasitelem korejského hip-hopu a nemá na vše odpovědi.

Ke všemu se poté připojil Paloalto (Hi-Lite Records), který se Loopyho zeptal, jestli si opravdu myslí, že v Koreji není hip-hop. Loopy mu odpověděl a Paloalto reagoval, že v něčem s ním souhlasí, ale stojí si za tím, že v Koreji je mnoho upřímných rapperů. Loopy mu připomenul, že dost umělců se příliš zabývá tím, jestli je nějak napadá, než aby skutečně naslouchali jeho slovům. Korejský hip-hop je relativně nový žánr, který se opírá o kořeny cizí kultury, a on by rád viděl, jak by se stal silnějším a vymezil by se. Paloalto zmínil, že to do jisté míry chápe, protože jsou určité prvky korejské hip-hopové scény, které zklamaly i jeho.

Swings (Indigo & Just Music) si nemohl odpustit, aby se nevyjádřil. Uvedl, že hip-hop jako kultura musí být otevřena všem národům a vzhledem ke kapitalistickému systému, kdy umělec je otrokem přání posluchačů (kupujících), je nevyhnutelné, aby se tento žánr vyvíjel různými směry. Ve svém vyjádření zůstal v podstatě neutrální, ale je tu jedno velké ale. Loopy nemá zrovna dokonalou korejštinu a Swings, který ji naopak má, ji ve svém vyjádření najednou měl špatnou. Snažil se zůstat neutrální anebo zesměšnit Loopyho? Swings měl dle mého názoru zůstat zticha, tedy alespoň během této debaty. Zhruba v té době ho nejeden producent, který s ním v minulosti spolupracoval, obvinil, že si připsal jeho práci a nezaplatil tolik, kolik měl.

Následovaly další výměry názorů, diss track Banana split (Khundi Panda), který třeba Deepflow označil za hip-hop nebo dlouhý živý přenos na Instagramu, kdy proti sobě stáli Loopy a Son Simba. Nikoho zřejmě nepřekvapí, že ho sledovala celá řada známých jmen jako Owen, Changmo, CRUSH, Hash Swan, Paloalto, Trade L, Ahn Byeongwoong, DSEL a Cloudyba. Dokonce jste mezi sledujícími mohli zahlédnout i redaktory hip-hopových magazínů.

Je potřeba zmínit, že se toho odehrálo opravdu mnoho. Zmíněno bylo, že SMTM v podstatě zničilo underground, a i když třeba label AOMG může být brán jako symbol korejské hip-hopové scény, rozpadá se. Zatím to je pouze taková šuškanda, ale rozhodně ji na věrohodnosti přidává to, že Jay Park odstoupil z postu generálního ředitele.

Singl
SICHETMALO – Gold (Feat. Bona Zoe)
Jamie – Pity Party
Jo Woochan – Circus
dori – 2 O’CLOCK
VIN:O – THURSDAY (Feat. JIK)
Choi Lee Kyon & Bray – L a u r a
Babycandy & Tayngoat – Fall Out
Boi Brown – Happy,Curious,Love
Griffy & Vincent Park – Young
entoy & MALITABU – Don’t pretend
Halsoon – Blurred
GoLP – Tell me want it
thatsmyboy – Tokyo
JainuKyeong – Stick Around
Younghertz & CAS – Two of us
Chaeree – Fake Eyes (Feat. Paloalto)
Choo – 쉿 (Feat.황세현 & Dbo)
G.Nine – Boston
Grim – Ringer
Kiehl – Charging
Kim Yeon Kyong – Miss You
Hodoo – 눈인사 (Feat. Pylat)
Forest, hvvn & yaon – Take A Look
FORPLAY – LIT
Lil Poet – Dealer
NXPS – NIGHT (Feat. Def)
EB – Rainy City (Feat. D-Hack)
Body Cika – Mars Migration Plan
Marvel.J – 너 땜에
LEON – PLZ
SUZIN & D.Ark – W8 4me
RICHARD PARKERS – 멜라토닌
lIlBOI & TAKEONE – Refresh
Hale in Ocean – Movie Star
Taeb2 – Where’s my light?
TAGGER & Kit – Campaign
LambC – Red Wine
Khakii – MANGO
Soullette – Sagwa
SUL – Holding onto the start of tonight (Feat. Kaogaii)
NeD – Have something going on
P-Type – MIC The Hammer (Feat. Paloalto & Chin)
Choi HEART – Elastic Love
DOOMSDAY – In Too Deep (Feat. Junoflo & Dopein)
Won Jang – Chun Jae (Feat. HAHA)
Cassy:D – Smoke
O’KOYE – We (Feat. Q the trumpet)
SIM2 – Bad New (Feat. BoiTELLO)
YONGYONG – Dying Every Second (Feat. Han Yo Han)
MC SNIPER – LOVE BURNOUT
Cyan Kim – 올릴 사진이 없네요
HWAJA – YAHO
Nu.d – INFP
SUPERBEE – Pushin B
BadMax – Promo (Feat. Basick, A-Chess, Siggie Feb & Deepflow)

Delší dobu sice o něm nebylo slyšet, ale nyní je jeho jméno skloňováno všemi možnými způsoby. Zkrátka pomalu, ale jistě se dostává do podvědomí všech. O kom je řeč? Říká vám něco Jo Woochan? Zarytým fanouškům Show Me The Money zřejmě ano, ale co těm, kteří jsou v téhle oblasti noví? Co takhle Trainee A? Už se vám rozsvítilo? Pevně věřím, že ano.

Něco málo si o něm teď řekneme. Díky svému divokému rapu se stal doslova senzací šesté řady SMTM. Mladý rapper, který se narodil v roce 2005, s přehledem porážel veterány ve světě hip-hopu. Nejenom, že si jej oblíbili samotní účastníci šestky, ale také producenti a diváci. Taková menší vsuvka. Možná jste se nepozastavili nad jeho rokem narození, ale v době, kdy to dotáhl až do semifinále, mu bylo pouhých dvanáct let. Ano, šílený.

Před pár lety působil jako trainee ve společnosti CUBE Entertainment. V roce 2017 se společně s Park Hyunjinem a Achillo zúčastnil projektu OG School Project. V rámci něj mladíci vydali skladbu OGZ, kterou produkovalo producentské duo GroovyRoom.

Kromě toho, že byl červenci 2019 oznámen jeho odchod z CUBE, měl celkem napilno. Oficiálně debutoval s double singlem ID schoolboy pt.1, který obsahuje b-side skladbu Viking a titulní Reality Check. Featuring druhé jmenované poskytl Dok2. Následně se po něm slehla zem. Proslýchalo se, že by mohl být tajemným Trainee A, který je členem nadcházející Big Hit neboli HYBE skupiny. Což se také potvrdilo. Letos potěšil své fanoušky skladbou CIRCUS, kterou složil a napsal k ní text. Při pozorném poslechu si možná uvědomíte, že vám je její hudba svým způsobem povědomá. Jo Woochan do této skladby vložil tzv. sample neboli část nahrávky jiné písně. V tomto případě je jí legendární My Way od Franka Sinatry.


EZUZ – Twerk it
P!nUp – Giant
88KEYS – PROJECTOR
CHE – Poison (Feat. Kid Milli)
APRO – Home (Feat. O3ohn)
Son Chamchi – Fiancée
Chuflex – Holidays in Paris (Feat. Uzuhan)
Gist – Lens (Feat. Jerd)
Rovv – Night Flight
JERO – Weekend
Oygli, PUFF DAEHEE, Ugly Duck &Paloalto – Around Here
Bumkey – Incurable Disease
SUMUR – Wasted
Avii Garde – Even If It’s Late
BanggerDope – Wait! (Feat. Pullik & HOTCHKISS)
Yungs Chens & Rainud – Eyes on me (Feat. Park Hyeon Jin)
James An – One For The Old School (Feat. Twlv)
OV – Die Away (Feat. Griffy & Claire Hau)
Woody – Wherever
Lil Kidk – BOUNCE WITH ME
PUP – Plan B
EB – Buffering
HELLO GLOOM – TV STAR
YLN Foreign – Low Rider
H3hyeon – LALALA
Gyeong Je Hwan – ‘.’ (Feat. Kvsh)
Kang Min Seo – What-R-Ing
Dok2 – First Rollie (Feat. Seori)
LIM JISOO – Love Cycle
Sese – Nothing
Sophiya – Wake me maybe (Feat. Ché Noir)
Tamiz – Curling Field (Feat. Juiceover)
Red House – I Hate this city
O.D.D & Astral Swaggy – Start
Kim Mi Jeong – ishhogirl (Feat. Rei)
Brown Tigger – Like a drama (Feat. Gist)
Hong Jeon Gu – Bondaero
Jay Moon – Sunrise (Feat. Ondarl)
Broken Lips & Shiner – Heung (Korea Vibe)
SUMMER CAKE – Targetto
Kweeel – New Age
Don Malik – Thank you
Paul Kim – Like Yesterday
D-Hack – The Extra (One of a Kind Romance OST)
Yangsun – Interstellar (Feat. Olltii)
Wonstein – Your Existence (Twenty-Five Twenty-One OST)
Rothy – Believe
The Deep – Doll
Suran – Devils in the city (Feat. Dok2)
Suitz – LALALAND
YS Block – RIVER SIDE
Sungwonee – Give me my money

Singl album
SINCE – WHISTLE
KOR KASH – Trap Ski
DJ Sparrow – DWM
PEAXE MARKET – 花園 : ANEMONE
Aden & HYXE – VSNR : Motion
CRUCIAL STAR – A SOLITARY MAN
Luci Gang – Eat it when you nneed i
FR:EDEN – Julie
Austn – From Art to Love
YUMDDA – don’t leave me
Implanted Kid – Enlistment
INJAE – Pearl
RETA & San E – RETA
Dontouchmyhair – FAVSONG
EmetSound – Honey Nappa
Flospoon – Not long, but deep
GIRIBOY – DEMOTAPE
Nive – proLOG?
Junoflo – Never Enough / Armadillo
UNIDOWN – ANYMORE

Určitě si vzpomínáte, jaký to byl poprask, když Lee Young Ji vyhrála High School Rapper 3. Konečně nějakou hip-hopovou show ovládla dívka. Stejně tak tomu bylo v případě SMTM 10. SINCE bohužel nevyhrála, ale jako první žena se probojovala až do finále, a to už ji nikdo nevezme. Musím uznat, že tohle zatraceně zaslouží obrovský potlesk. Pokud jste desátou řadu sledovali, možná vám ze začátku, než jste si o ni něco zjistili, přišla povědomá. Dalo by se říci, že patří mezi veterány SMTM, protože málo kdo to zkoušel tolikrát jako ona. Poprvé se členka VAT & Smugglers Crew objevila ve čtvrté řadě, a tak to pokračovalo až do desítky.

Jejím novým hudebním kouskem je singl album WHISTLE, které obsahuje stejnojmennou titulní skladbu a dále b-side píseň 20. Titulní skladba pojednává o těžkostech, kterým musela čelit a způsobech, jakým je všechny překonala. Naopak v b-side se zaměřila na slávu a respekt, který ji lidé poté, co se vydala na dráhu rapperky, projevovali. Zadostiučinění, že se konečně dostala na vrchol a může podporovat své blízké. Když se na to tak podíváme, tak se v singlu albu vyzpovídala ze svých pocitů, které cítila v průběhu posledních let.

Mini album
Jung Tab-Geon –YOUNG.1
TOMMY – Heat of the Moment 2
Zambora – SINK IN
h3re – myworld
Jay Dope – Similar
LT – Southside
Skyminhyuk – Grandline 2
Camel Jack – FANTASY TRIBE
Leebido – Made In Abyss
YEYEBEEN – SUNRISE
Minit – BLUE
MO¥P – Pieta
Movin – WANDER
Holieve – OZONE
LauRel – VIOLET
D.PLUM – Deus Ex Machina
Lee Sang Hyong – You’re my fix
Kwon Ziyoon – PANORAMA
승오 & WR – MOON
DeVita – American Gothic
Lil Sunder11 – Love was pain
OWLER – Collapse
ONY – WALLFLOWER
Terry – DAWM:OFF
Choi Gogi – panic disorder
FLOAT & SOO4 – SOLENOID
OoOo – Citymare, Cityzone
Choiza – JAEHO
Toru – Tenderboy
P.G.Lemonade – Focused
KOREAN – DOom
Illho – Doping test

Mad Clown, vs Mommy Son. Asi chápete, kam tím mířím. Kdopak další to má své alter ego? Sleepy! Ano, ten Sleepy. Říká si SUNGWONEE a světe div se, živí se jako trot zpěvák. Pokud vás tohle nedostalo do kolen, tak jeho novinka Give Me My Money určitě ano. Jako pomyslnou třešničku na dortu zmíním fakt, že featuring ji poskytl Sleepy. Takže Sleepy si našel čas, aby pomohl s písní svému alter egu a panečku, že je to song! Možná si právě říkáte, že Sleepymu asi definitivně přeskočilo, ale trot mu vážně není cizí. V roce 2020 soutěžil v programu zaměřeném na trot a dostal se až do finále.

Full album
Kim Addict – Lit Addict 2
HEO DANIEL – Hideournight
Osshun Gum – 은하수
세네글자 – THREEFOURLIFE
RAVI – LOVE & FIGHT
KIMMUSEUM – BLUE FOREST
Tobio – Tobio Outside
Illionoah – Maginot Line
Epik High – Epik High Is Here (Part 2)
B-Free – FREE THE BEAST 2
P-TYPE – Hardboiled Cafe
Steven – A Youth in 1969
J-Tong – J-Tong
Kitsyojii – HDISMYPRODUCER
Kim MONO – GOODMONOING
Royal 44 – Unwanted Life
Yawwa – Shelter
BRAINOFF – PHEED

88KEYS Aden APRO Astral Swaggy Austn Avii Garde B-Free Babycandy BadMax BanggerDope Body Cika Boi Brown BRAINOFF Bray Broken Lips Brown Tigger Bumkey Camel Jack CAS Cassy:D Chaeree Choi Gogi Choi HEART Choi Lee Kyon Choiza Choo Chuflex Crucial Star Cyan Kim D-Hack D.Ark D.PLUM DeVita DJ Sparrow Dok2 Don Malik Dontouchmyhair DOOMSDAY dori EmetSound entoy Epik High EZUZ FLOAT Flospoon Forest FORPLAY FR:EDEN G.Nine Giriboy Gist GoLP Griffy Grim Gyeong Je Hwan H3hyeon h3re Hale in Ocean Halsoon HELLO GLOOM HEO DANIEL Hodoo Holieve Hong Jeon Gu hvvn HWAJA HYXE Illho Illionoah Implanted Kid INJAE J-Tong JainuKyeong James An Jamie Jay Dope Jay Moon JERO Jo Woochan Jung Tab-Geon Junoflo Kang Min Seo Khakii Kiehl Kim Addict Kim Mi Jeong Kim MONO Kim Yeon Kyong KIMMUSEUM Kit Kitsyojii KOR KASH KOREAN Kweeel Kwon Ziyoon LambC LauRel Lee Sang Hyong Leebido LEON Lil Kidk Lil Poet Lil Sunder11 lIlBOI LIM JISOO LT Luci Gang MALITABU Marvel.J MC SNIPER Minit MO¥P Movin NeD Nive Nu.d NXPS O.D.D O’KOYE ONY OoOo Osshun Gum OWLER Oygli P-Type P!nUp P.G.Lemonade Paloalto Paul Kim PEAXE MARKET PUFF DAEHEE PUP Rainud Ravi Red House RETA RICHARD PARKERS Rothy Rovv Royal 44 San E Sese Shiner SICHETMALO SIM2 SINCE Skyminhyuk Son Chamchi SOO4 Sophiya Soullette Steven Suitz SUL SUMMER CAKE SUMUR Sungwonee SUPERBEE Suran SUZIN Taeb2 TAGGER TAKEONE Tamiz Tayngoat Terry thatsmyboy The Deep Tobio TOMMY Toru Ugly Duck UNIDOWN VIN:O Vincent Park Won Jang Wonstein Woody WR Yangsun yaon Yawwa YEYEBEEN YLN Foreign YONGYONG Younghertz YS Block YUMDDA Yungs Chens Zambora 세네글자 승오
Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Marie Havlíková

    Díky moc za článek!!