ATEEZ si stejně jako Spider-Man uvědomují, že s velkou mocí přichází velká zodpovědnost

Michaela Pašková
Hudba
Foto: twitter.com/ateezofficial

Redaktorce Mary Siroky z magazínu Consequence se naskytla jedinečná příležitost vyzpovídat skupinu ATEEZ. V článku si můžete přečíst jak to z jejího pohledu probíhalo.

Yun Ho, jeden z osmi členů ATEEZ, se zeptal: „Viděli jste nového Spider-Mana: Bez domova? Jeho slavná věta zní: ‚S velkou mocí přichází velká zodpovědnost.‘ Máme stále více fanoušků a chceme se této zodpovědnosti ujmout dobře.“

Je to promyšlená a rozumná poznámka. Od té doby, co byli ATEEZ naposledy v Americe, zaznamenali prudký vzrůst popularity. Před třemi lety osmičlenná skupina vystoupila na místě v Los Angeles, které dokáže pojmout až 1 500 lidí. Dne 30. ledna letošního roku skupina dokázala vyprodat The Forum, jehož kapacita je 18 000 lidí.

Tento rozdíl je snadným způsobem, jak viditelně znázornit růst popularity skupiny, ale připadá mi to jako příliš základní měřítko na ATEEZ show. Lednový koncert v The Forum trval přes tři hodiny, ve kterých členové vystoupili s 27 písněmi. Měnili kostýmy, se svou propracovanou choreografií předvedli oslepující výkon a dokonce si našli čas na to, aby žertovali. Toto se celé opakovalo následující den, kdy se konal další vyprodaný koncert.

Po dokončení americké části turné FELLOWSHIP: BEGINNING OF THE END mi skupina poskytla rozhovor. První otázka byla příliš zřejmá – jak vůbec našli energii na to, aby takový výkon tak dlouho udrželi?

„Veškerou energii získáváme od fanoušků. Chceme jim vrátit stejnou energii, anebo více,“ zmínil San.

„Jsem tak vděčný ATINY (pojmenování fanoušků) za to, že na nás tak dlouho čekali. Málem jsem se rozbrečel, protože jsem byl dojatý, ale chtěl jsem ukázat své úsměvy,“ dodal Seong Hwa. „Naučil jsem se, jak se během koncertu ovládat… Naučil jsem se kdy a kde mám použít svou sílu. Je k tomu potřeba větší soustředění, ale na pódiu jsem tak byl schopen odvést lepší výkony.“

„Připravovali jsem se na to od doby, co jsme byli trainee. Když jsme ještě byli KQ Fellaz,“ prohlásil Yun Ho s odkazem na jejich pre-debutovou éru, kdy jako skupina zveřejňovali taneční covery a pokoušeli se přilákat k sobě pozornost.

ATEEZ jsou skupinou působící v malé společnosti v Soulu. Členové se viditelně snaží prosadit a neustále se zlepšovat v divokém prostředí K-Pop skupin. Mají tendenci se ponořit do mnoha žánrů, ale nejsilnější jsou ve výbušných vystoupeních.

„Od mládí jsem kladl velký důraz na vokální trénink,“ uvedl Jong Ho. „Cvičil jsem vokální techniku Speech Level Singing vytvořenou Seth Riggsem, poslouchal spoustu písniček zpěváků a pro procvičení je kopíroval. Patřili k nim Brian McKnight, Wanya Morris, Musiq Soulchild, Guy Sebastian, Michael Jackson a Bruno Mars.“

„V těchto dnech dokáže K-Pop zkombinovat mnoho žánrů, takže chceme zkoušet nové věci,“ zmínil Hong Joong, leader ATEEZ. „V naší další sérii chceme být opravdu… cool.“ Se svým turné nasadili laťku pro ‚cool‘ opravdu vysoko, takže není divu, že jsou všichni zvědaví, co dále předvedou.

V loňském roce skupina účinkovala v soutěžním pořadu zvaném Kingdom: Legendary War, což se ukázalo být podstatným bodem růstu její popularity. Když jsem se jich zeptala na jejich čas v programu, Woo Young a San hráli kámen, nůžky, papír, aby se rozhodli, kdo bude odpovídat (vyhrál San). „Podařilo se nám setkat se s mnoha staršími kolegy z oboru a hodně se toho od nich naučit. To, co chci nejvíce vyzdvihnout je, že jsme měli možnost jim ukázat náš styl hudby a tance.“

„Nepřipadalo nám to jako soutěž. Naučili jsme se mnoho věcí, takže to pro nás byla dobrá zkušenost,“ doplnil Hong Joong.

Styl hudby a tance, na který San odkazuje, je rozhodně rozdílný od jejich vrstevníků v oboru. Tam, kde se po mnoho let kladl důraz na naprostou souhru v choreografii, což se stalo zavedeným standardem, se členové ATEEZ nebojí nechat zazářit individuální kouzla každého z nich.

Nabízí se otázka: Začne skupina zkoumat možnosti unit, což je k-popový termín pro menší skupinky složené z pouze pár členů? Budou členové zvažovat sólo písně nebo vystoupení? „Nemáme to teď v plánu. Soustředíme se na to, abychom byli na pódiu v osmi,“ řekl Woo Young.

Jako většina K-Pop idolů v jejich věku žijí společně na místě, které se nazývá dorm. Osm dospívajících chlapců v jednom bytě je hodně náročné – ale pokud dojde k nějakým neshodám, jsou dle členů velmi malé.

„Hong Joong je jako otec,“ uvedl hravě Woo Young. „Já jsem kuchař a Seong Hwa je jako mamka.“

„Já jsem stín,“ dodal svým chraplavým hlasem tiše Min Gi. Mimo záběry kamer je více zdrženlivý. Stydlivě skrýval svůj úsměv za rukama, když přišla řeč na jeho odvážné vystoupení během písně ROCKY.

„Nemáme v dormu přidělené role,“ objasnil rychle Hong Joong. „Máme rádi společný život se svobodou. V dormu také tvoří osmička jeden tým, jako rodina.“

Rozhovor se nakonec stočil ke zdrojům inspirace a hledání způsobů, jak si dobít energii uprostřed hektického života K-Pop idola. Hong Joong miluje staré filmy. Prozradil, že často píše texty poté, co se mu podaří uniknout do kina a píseň ROCKY je toho ukázkovým příkladem. Ještě ve Filadelfii nebyli, ale slíbili, že až bude čas, vyběhnou na vrchol schodů muzea umění.

Yeo Sang řekl, že inspiraci a energii získává cvičením ve fitku. Poté, co byla odpověď přeložena, Hong Joong schoval svou tvář do dlaní, aby skryl svůj smích.

Min Gi prozradil, že je inspirován ostatními členy a vždy je ohromen tím, co jsou schopni předvést na pódiu. San se okamžitě chopil příležitosti a názorně předvedl své výrazy, které fanoušci mohou zahlédnout, když je na pódiu. Aby podtrhl pointu, nezapomněl rozesílat ‚létající polibky‘.

„Pro naši další sérii jsme toho hodně připravili a těšíme se na všechno, co přijde,“ řekl Hong Joong a vstoupil do režimu vůdce, aby rozhovor zakončil. Předpokládalo by se, že po tolika koncertech jejich kalibru budou poněkud vyčerpaní, ale působili upřímně a přítomně.

Ze všeho nejvíc se zdáli být nadšení z toho, že se konečně mohou osobně setkat s fanoušky. I když jsou trochu ohromeni nárůstem počtu jejich fanoušků, neberou tuto skutečnost na lehkou váhu. Koneckonců chápou, že s velkou mocí přichází velká zodpovědnost.

Zdroj: consequence.net

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.